22/08/2026 2:11 μμ.
σε μετάφραση του Φίλιππα Κυρίτση. “Ένα βιβλίο, το οποίο να αναλύει το πρόβλημα του εγκλήματος και της εγκληματολογίας υπό το φως του αναρχισμού, δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε κάποιες μπροσούρες όπως η ‘Παρακμή του Ποινικού Δικαίου’ του Λουίτζι Μολινάρι και η ‘ Φυλακές’ του Πέτρου Κροπότκιν, που παρά την αναμφισβήτητη αξία τους, αναλύουν τον σωφρονισμό με βάση την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα του τέλους του 19ου αιώνα και τις αρχές του εικοστού.”
“Το βιβλίο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα (ελπίζουμε), αναλύει τον σωφρονισμό και τις αιτίες της εγκληματικότητας με βάση την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, και συγκεκριμένα την Αμερικανική πραγματικότητα της δεκαετίας του 1970.
Το βιβλίο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποδεικνύει ότι η επίσημη κρατική και κοινωνικά αποδεκτή εγκληματικότητα ξεπερνάει πολύ αυτήν που γίνεται αντικείμενο της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και κάνει την τελευταία να φαίνεται ασήμαντη σε σχέση με την πρώτη. Παρά την σχετική ασημαντότητα της όμως, οι συγγραφείς του βιβλίου, Αμερικανοί εγκληματολόγοι Τιφτ και Σάλλιβαν, προσπαθούν να δείξουν τον τρόπο που θα έπρεπε να την αντιμετωπίζει μια ανοικτή, ανεκτική και πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία.”
Πηγή: https://web.archive.org/web/20070106100930/http://www.sitemaker.gr/fakyris/page_GREEK_8.htm
Source (english): https://bg.1lib.sk/book/4AORD58DPB/struggle-to-be-human-crime-criminology-and-anarchism.html
pdf (english): Struggle to be Human Crime, Criminology and Anarchism (Larry L. Tifft, Dennis Sullivan)
media:
108_Ο_Αγώνας_για_να_είναι_κανείς_Άνθρωπος.pdf
