Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την τροποποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας» από την Ολομέλεια.
Ειδικότερα, «υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και Νίκη, ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Δερμετζόπουλος ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, επισήμανε ότι με το Πρωτόκολλο αυτό ενισχύεται η απόφαση των δύο χωρών για τη συνέχιση της συνεργασίας τους στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και να κάνουμε τα ψηφιακά εργαλεία πιο χρήσιμα για τους πολίτες τους . Η Ελλάδα είπε «έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία με το Gov.gr Wallet ενώ η Κύπρος έχει αναπτύξει τον δικό της ”Ψηφιακό Πολίτη”. Και αυτό που θέλουμε είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των δύο μερών και να προχωρήσουμε στη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών εγγράφων και υπηρεσιών».
Ο κ. Δερμετζόπουλος απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε η αντιπολίτευση ανέφερε ότι για την υλοποίηση του έργου έχει συναφθεί Σύμβαση, είναι δημοσιευμένη, έχει έκθεση αντικτύπου μετά από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία που έκανε η «Κοινωνία της Πληροφορίας». Η Σύμβαση του Μνημονίου, είπε ο υφυπουργός, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2026 και αμέσως μετά δίνεται το δικαίωμα της προαίρεσης για ενεργοποίηση πρόσθετων δυνατοτήτων του Ψηφιακού Πορτοφολιού της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το παρόν Πρωτόκολλο έρχεται ακριβώς σε αυτό το σημείο αυξάνοντας το οικονομικό όριο κατά 500.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η ενεργοποίηση του προβλεπόμενου δικαιώματος προαίρεσης και να υλοποιηθούν δύο πρόσθετες εφαρμογές της επιβεβαίωσης ηλικίας και των εισιτηρίων εισόδου σε αθλητικούς χώρους». Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο. Ο υφυπουργός αποσαφήνισε ότι η διαλειτουργότητα δεν σημαίνει ανταλλαγή στοιχείων αλλά τη δυνατότητα της εγκυρότητας ενός ψηφιακού έγγραφου από τις δύο χώρες.
The post Βουλή: Κύρωση Συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού appeared first on The Indicator.
Διαβάστε περισσότερα
Indicator.gr
