Τελευταία νέα
Παναθηναϊκός: Εισιτήριο διαρκείας στους παίκτες που πήραν πρωτάθλημα ή συμμετείχαν σε ιστορικές πορείες στην Ευρώπη Τα γυρίζει τώρα ο Τραμπ για τις συνομιλίες με το Ιράν – Αραγτσί: «Mας ικετεύουν να διαπραγματευτούν μαζί μας» Τραγωδία στη Σίφνο: Ποιοι ήταν οι νεόνυμφοι επιβάτες και ο έμπειρος χειριστής του μοιραίου ελικοπτέρου Φωτιά στην περιοχή Παλαιοχώρι στη Μάνδρα Αττικής  Μαύρη Θάλασσα: Ελληνόκτητο bulk carrier δέχθηκε απανωτά πλήγματα από drones ΣΥΡΙΖΑ: Η Ρ. Δούρου διέγραψε την Ν. Κασιμάτη και ζητάει την έδρα της Όλ. Γεροβασίλη Βενιζέλος για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: Αποχαιρετώ ένα φωτεινό μυαλό ΠΑΣΟΚ: Τα υπερπλεονάσματα θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την ανάπτυξη της χώρας Σίφνος: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από την τραγική πτώση του ελικοπτέρου – Η απώλεια ελέγχου και η βουτιά στο έδαφος Το συγκινητικό «αντίο» του Τάισον σε Κωνσταντέλια: «Ο κόσμος είναι δικός σου και πρέπει να σε γνωρίσει, μάγε!» Η Ακαδημία Αθηνών για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά: «Σπουδαίος στοχαστής, σημαίνων κοινωνικός φιλόσοφος» Εργα Διονυσίου Λαυράγκα σε CD
Indicator.gr

Βουτσινάς: Εκτός πραγματικότητας η πρόταση Ανδρουλάκη για 32ωρο

Ενδεχόμενη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς αύξηση παραγωγικότητας θα αυξήσει το κόστος εργασίας και θα πιέσει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) Γιάννης Βουτσινάς. Σχολιάζοντας τη σχετική πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναγνωρίζει ότι η συζήτηση για λιγότερες ώρες εργασίας είναι θεμιτή, αλλά μόνο εφόσον προηγηθούν μεταρρυθμίσεις, όπως ενίσχυση της παραγωγικότητας, ψηφιακός μετασχηματισμός, βελτίωση δεξιοτήτων και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, επισημαίνει. Η πλήρης δήλωσή του έχει ως εξής:
«Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη για μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 32 ή 35 ώρες με πλήρεις αποδοχές είναι εκ πρώτης όψεως ελκυστική, αλλά δεν αντέχει στην πραγματική οικονομία. Η Ελλάδα παραμένει σημαντικά πίσω σε παραγωγικότητα: περίπου 46% του μέσου όρου της Ευρωζώνης στο ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας και περίπου 30% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ υπολείπεται ακόμη των επιπέδων του 2009. Σ’ αυτό το περιβάλλον, η οριζόντια μείωση του χρόνου εργασίας με ίδιες αποδοχές σημαίνει αύξηση κόστους χωρίς αντίστοιχη αύξηση παραγωγής. Το βάρος θα πέσει κυρίως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής αγοράς. Γι’ αυτές, ένα τέτοιο μέτρο συνεπάγεται πρακτικά προβλήματα όπως η αδυναμία κάλυψης ωραρίου και η περαιτέρω αύξηση λειτουργικού κόστους. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η ΚΕΕΕ δεν απορρίπτει τη συζήτηση για τη μείωση του χρόνου εργασίας. Προϋπόθεση, όμως, είναι να προηγηθεί ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικότητας: επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναβάθμιση δεξιοτήτων, μείωση μη μισθολογικού κόστους και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Και όλα αυτά στη βάση ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν είναι μια “διαθρωτική αδυναμία” της ελληνικής οικονομίας, αλλά η πραγματική οικονομία. Δηλώσεις χωρίς τεκμηρίωση και κοστολόγηση δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες στους εργαζόμενους και αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις. Το ζητούμενο δεν είναι τα συνθήματα, αλλά εφαρμόσιμες πολιτικές.
Η ΚΕΕΕ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις με σαφές κόστος και μελέτη επιπτώσεων, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κορμό τους, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητά τους. Ο διάλογος για το μέλλον της εργασίας απαιτεί τεκμηρίωση και ρεαλισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Βουτσινά.
The post Βουτσινάς: Εκτός πραγματικότητας η πρόταση Ανδρουλάκη για 32ωρο appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...