Τελευταία νέα
Συναγερμός και στο Περού: Σεισμός 7,2 βαθμών στο νότιο τμήμα της χώρας [βίντεο] Τρόμος στη Λευκάδα: Τουριστικό πούλμαν προσπερνά και μπαίνει για ώρα στο αντίθετο ρεύμα [βίντεο] Μάχη στους αιθέρες για Ντουπλάντις και Καραλή: Ο Μανόλο κοίταξε στα μάτια τον Μόντο και άγγιξε το πανελλήνιο ρεκόρ [βίντεο] Κρήτη: Νεκρός 21χρονος σε σφοδρή σύγκρουση της μηχανής του με ταξί – Το συγκινητικό «αντίο» της ομάδας χορού που ανήκε Νέα κραυγή αγωνίας από το Θριάσιο: Οι πυρκαγιές αποκάλυψαν την εγκληματική υποστελέχωση του Κέντρου Εγκαυμάτων Το «αντίο» του Αντώνη Σαμαρά στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά Σερβία: Η ξηρασία αποκάλυψε τον «Τιτανικό του ποταμού Σάβα» – Στο φως ναυάγιο από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο [εικόνες – βίντεο] Ισπανία: Η στιγμή που βάρκα με μετανάστες φτάνει σε μια παραλία γεμάτη λουόμενους [βίντεο] Βίντεο Πιερρακάκη: Γιατί αποφασίσαμε την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 12,8 δισ. ευρώ Γριλανδία: Οι πάγοι λιώνουν, οι γιγάντιες φάλαινες έρχονται – Μια τεράστια αλλαγή στο οικοσύστημα Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε μπαλκόνι 1ου ορόφου στο κέντρο – Έπεσε πάνω σε σταθμευμένο ΙΧ [εικόνες – βίντεο] ΗΠΑ: Πώς οι μεγάλοι παίκτες «ρίχνουν χρήμα» στις ενδιάμεσες εκλογές – Εταιρείες ΑΙ, στοιχηματικές και κρυπτονομίσματα
Efsyn.gr

Βραζιλία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η θέσπιση 2ήμερης αργίας και η μείωση του εργάσιμου χρόνου

Η βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε χθες, Τετάρτη πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης η οποία έχει στόχο να μειώσει τον χρόνο εργασίας και να θεσπίσει δύο ημέρες ξεκούραση εβδομαδιαίως, μια επιτυχία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Το μέτρο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, προβλέπει τη μείωση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως από 44 σε 40, χωρίς μείωση μισθού, όπως και δύο ημέρες ξεκούρασης την εβδομάδα έναντι μίας που ισχύει ως τώρα.
Αν εγκριθεί και από τη Γερουσία, θα είναι η πρώτη μείωση του χρόνου εργασίας που θεσπίζεται από την ψήφιση του Συντάγματος το 1988.
«Οι άνθρωποι θα εργάζονται πέντε ημέρες και θα μπορούν να ξεκουράζονται δύο», δήλωσε την Τρίτη ο Λούλα στη διάρκεια συγκέντρωσης στην πολιτεία Αμαζόνας.
Τα συνδικάτα και τα αριστερά κόμματα τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης εκτιμώντας ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων στην πρώτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, όπου καταγράφεται ιστορικά χαμηλό επίπεδο ανεργίας, όμως παράλληλα και υψηλό ποσοστό άτυπων θέσεων εργασίας.
«Ο ρυθμός 6 προς 1 είναι απάνθρωπος, κλέβει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια (…) οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εργάζονται για να ζουν και όχι να ζουν για να εργάζονται», τόνισε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Έρικα Χίλτον πριν την ψηφοφορία στη βουλή.
Όμως αυτή η μεταρρύθμιση προσκρούει στην αντίθεση πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για τυχόν μείωση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση του κόστους και συνέπειες για την απασχόληση.
Η κυβέρνηση Λούλα προωθεί μέτρα με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Ο αριστερός πρόεδρος διεκδικεί μια τέταρτη θητεία και οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρο, γιο του πρώην ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο (2019-2022).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο σχέδιο μεταρρύθμισης, περίπου 14,8 εκατ. Βραζιλιάνοι εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και 20,9 εκατ. περισσότερες από 44 ώρες εβδομαδιαίως, σε σύνολο 213 εκατ. κατοίκων.
Στη Λατινική Αμερική κυριαρχεί η εβδομάδα εργασίας των 48 ωρών, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...