Προειδοποίηση προς τους ψηφοφόρους στη Γαλλία και τη Γερμανία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Άντι Μπέρναμ, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία αναμείχθηκε στο δημοψήφισμα του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατέληξε στο Brexit.
Είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που δηλώνει ανοικτά ότι υπάρχουν στοιχεία για ρωσική ανάμειξη στο βρετανικό δημοψήφισμα. «Έθεσα το ερώτημα με την άφιξή μου στην Ντάουνινγκ Στριτ αν υπήρξε ανάμειξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα του 2016. Και έλαβα την ξεκάθαρη απάντηση ότι ναι, υπήρξε», δήλωσε ο Άντι Μπέρναμ σε συνέντευξή του στο podcast “The Rest Is Politics”.
Το σχόλιο του Βρετανού πρωθυπουργού έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit και είχε δηλώσει το 2020 ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα.
«Αποσταθεροποίηση που κινείται από τους εχθρούς μας»
Ο Άντι Μπέρναμ προειδοποίησε ότι οι ψηφοφόροι στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες πρέπει να είναι καλύτερα πληροφορημένοι για τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής στις χώρες τους.
«Αυτό που εννοώ είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι σημαντικό να τεθούν τώρα και πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τους ψηφοφόρους στη Γερμανία και τη Γαλλία να κατανοήσουν ότι μέρος αυτής της αποσταθεροποίησης υποκινείται από τους εχθρούς μας και συγκεκριμένα από τη Ρωσία», είπε.
⇒ Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διακριβώσει αν η Ρωσία παρενέβη στο δημοψήφισμα του, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε το 2020 στη δημοσιότητα η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του βρετανικού Κοινοβουλίου. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Ρωσία είχε επιχειρήσει να επηρεάσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, στο οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
