Τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές υπογράμμισε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του κόμματος και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
Ο κ. Συρίγος ανέφερε για την εκλογική επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος:
«Αυτός είναι ο στόχος μας τώρα», συμπληρώνοντας παράλληλα πως «κατά πόσο θα είναι εφικτό, θα το δούμε το βράδυ των εκλογών».
«Οι αποφάσεις λαμβάνονται αφού εκφραστεί η λαϊκή βούληση»
Αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να κρατήσουν τα κόμματα την επομένη των εκλογών, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποκλείονται οι πολιτικές συγκλίσεις, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης είναι αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις:
«Δεν μπορείς να πεις …θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη επειδή αποφάσισα πριν από δέκα μήνες ή έναν χρόνο ότι δεν κάνω συνεργασία με κάποιον. Ο λαός το δημιουργεί αυτό».
Η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ
Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και την αρνητική του θέση απέναντι σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση, ο Άγγελος Συρίγος χαρακτήρισε το κόμμα ως «σοβαρό κόμμα», εξηγώντας τη συλλογιστική του:
«Έχει διατελέσει κόμμα εξουσίας, ξέρει ότι είναι διαφορετικό αυτό που λες ρητορικά και διαφορετικός ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και είναι πολύ πιο προσεκτικό από άλλα κόμματα. Παρασύρεται, βέβαια, λαϊκίστικα μερικές φορές, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό από άλλα κόμματα. Έχει κλείσει την πόρτα της συνεργασίας. Θεωρώ, όμως, ότι την πόρτα την κλείνεις το βράδυ των εκλογών και όχι προκαταρτικά».
Προγραμματικές συμφωνίες και το ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών
Σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα μπορούσε να εξετάσει συνεργασία με άλλα σχήματα, όπως ένα ενδεχόμενο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά ή την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο κ. Συρίγος ξεκάθαρισε πως προτεραιότητα είναι η κυβερνητική σταθερότητα:
«Για εμένα, το κρίσιμο είναι να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Από εκεί και πέρα οι συμφωνίες γίνονται επί τη βάσει προγραμμάτων».
Τέλος, επανέλαβε πως ο αρχηγός της πρώτης παράταξης διατηρεί τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας εκ νέου πως κανένας σχηματισμός δεν πρέπει να διαγράφεται εκ των προτέρων:
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις εκ των προτέρων κάτι, για όλους. Όχι μόνο για τον κ. Σαμαρά, εάν φτιάξει κόμμα, αλλά για οποιονδήποτε».
Διαβάστε περισσότερα
