Τελευταία νέα
Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση: «Ξεπουλάτε την ελληνική περιουσία και το λέτε ανάπτυξη» Το τέλος της ουδετερότητας; Το ψέμα του «κόφτη» κατέρρευσε Ε, όχι και να παραιτηθεί ο Φλωρίδης! Ποιος δικαιούται να ομιλεί; Ανδρουλάκης: “Οριστικό το διαζύγιο της ΝΔ με την κοινωνία”- Επίθεση στην κυβέρνηση για ακρίβεια, χρέη και Golden Visa ΕΛΑΣ: «Μπαλώματα» στο ΕΣΥ με μετακινήσεις γιατρών – Τι καταγγέλλει για Χανιά και Τρίκαλα Θεώνη Κουφονικολάκου: «Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος προσβάλλει ποιον;» – Αιχμές για την εξωτερική πολιτική Το ΠΑΣΟΚ φέρνει πρόταση νόμου για “πραγματικές 120 δόσεις”, προανήγγειλε ο Ν. Ανδρουλάκης Μετωπική Ζωής – Θεοδωρικάκου: «Παρεπέμφθηκαν αστυνομικοί για συγκάλυψη του γιου σας;» – «Είστε ο ορισμός του αριστεροφασισμού» Άννα Παπαδοπούλου κατά Φλωρίδη: «Ξεπέρασε σήμερα ακόμα και τον εαυτό του – Να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί»
Efsyn.gr

Γαλλία: Αποφασισμένοι οι μαθητές στους δρόμους – Πάνω από 400 συλλήψεις, σχολεία τυλίχτηκαν στις φλόγες [είκονες]

Εξαπλώνονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από τις 21 Σεπτεμβρίου, σε ολόκληρη τη Γαλλία. Και σήμερα, Πέμπτη εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, ενώ διακοπή των μέσων μαζικής μεταφοράς σημειώθηκε στη Μασσαλία, εξαιτίας επεισοδίων.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 440 μαθητές έχουν συλληφθεί και 76 έχουν τραυματιστεί, με τους διαδηλωτές να κατηγορούν την αστυνομία για υπερβολικά σκληρή αντιμετώπιση.
(AP Photo/Jean-Francois Badias)
Από το Παρίσι και το Στρασβούργο, μέχρι τη Λυών και τη Μασσαλία, οι καταλήψεις, οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και «πυρομαχικών» από την άλλη πλευρά χαρακτηρίζονται πρωτοφανείς.
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη Ναντ, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τη νομαρχία.
(AP Photo/Jean-Francois Badias)
Ο διευθυντής του λυκείου Βικτόρ Ουγκό, στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε, ανακοίνωσε η Εισαγγελία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
(AP Photo/Jean-Francois Badias)
Σε δεινή θέση η κυβέρνηση: Ανακοίνωσε περικοπές δαπανών
Οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν εξελιχθεί σε πολιτικά κρίσιμο ζήτημα σε μία ευαίσθητη συγκυρία για την κυβέρνηση, η οποία σήμερα, Πέμπτη ανακοίνωσε σειρά ιδιαίτερα αντιδημοφιλών περικοπών δαπανών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2027.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί πραγματοποίησε το απόγευμα σύσκεψη διαχείρισης κρίσης για τις κινητοποιήσεις, κατά τις οποίες έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί, στην πλειονότητά τους έφηβοι, σύμφωνα με κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους.
(AP Photo/Nicolas Garriga)
«Μπορούμε να συζητήσουμε χωρίς να μας ρίχνετε δακρυγόνα;»
Στο προάστιο Σεν-Ντενί του Παρισιού, πλήθος νεαρών συγκεντρώθηκε απέναντι από αστυνομικούς. Ενας μαθητής κρατούσε πλακάτ που έγραφε: «Μπορούμε να συζητήσουμε χωρίς να μας ρίχνετε δακρυγόνα;».
(AP Photo/Jean-Francois Badias)
Το σύνθημα «Είμαστε παιδιά της Γάζας», ακούστηκε στο μεταξύ από το Λύκειο Montebello στη Λιλ.
Μια 16χρονη μαθήτρια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Είμαστε εδώ ακριβώς για να πούμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι εντελώς διαλυμένο. Είμαστε 34 άτομα σε κάθε τάξη και δεν αρκούν οι εκπαιδευτικοί».
(AP Photo/Jean-Francois Badias)
Στις κατηγορίες για χρήση υπερβολικής βίας ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νούνιες απάντησε στο μεταξύ, ότι «η καταστολή διεξήχθη με εξαιρετικά αναλογικό τρόπο».
«Ταραχοποιούς» βλέπει η κυβέρνηση του Μακρόν
Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νινιέζ ισχυρίστηκε ότι σε κάποιες περιοχές «ταραχοποιοί μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, με στόχο να υποκινήσουν τη βία».
Ο υπουργός Παιδείας Εντουάρ Ζεφρέ κάλεσε τα σχολεία να πραγματοποιούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, εφόσον διαδηλωτές αποκλείουν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους.
(AP Photo/Jean-Francois Badias)
«Η βία δεν θα εμποδίσει τους μαθητές μας να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην εκπαίδευση», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η γαλλική κυβέρνηση κατηγορεί το αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI – Ανυπότακτη Γαλλία) για υποκίνηση ταραχών δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από την παρουσία βουλευτίνας του κόμματος LFI στη Ρεν.
(AP Photo/Jean-Francois Badias)
Ο ακροαριστερός δήμαρχος του προαστίου Saint-Denis Μπάλι Μπαγκαγιόκο, φωτογραφήθηκε τη Δευτέρα να χορεύει με δια μαθητές γύρω από πυρπολημένους κάδους, ενώ η συντηρητική επικεφαλής της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς που περιλαμβάνει το Παρίσι, Βαλερί Πεκρές, τον κάλεσε να πληρώσει μέρος των ζημιών.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...