Τελευταία νέα
ΕΛ.Α.Σ. για τα 82 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας: «Το “Ποτέ ξανά” δεν είναι επετειακό hashtag. Είναι στάση ζωής» Επίθεση Πολάκη σε Μενδώνη – Μητσοτάκη για τα κλεμμένα κειμήλια από τη Βουλγαρία και για τον Τσάρο Σαμουήλ Θεοδωρικάκος: Τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το τέλος του 2026 Αegean: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Μιχάλης Κουβελιώτης Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη με εγκαύματα η γυναίκα που εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μαριαλένα Κάρμπουρη – Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα Παραίτηση Φλωρίδη ζήτησε ξανά η Κωνσταντοπούλου – “Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας” απάντησε ο Μπούγας Σάλος για αφίσα εκδήλωσης με σβάστικα πάνω από την Ακρόπολη – Παρέμβαση από το ΥΠΠΟ μετά τις αντιδράσεις Αυτοψία Τσίπρα στο Λασίθι: «Κρήτη δεν είναι μόνο ο Φραπές και ο Χασάπης – Εχουμε αφήσει απροστάτευτη την παραγωγή» Κρήτη: Εντοπίστηκαν τέσσερις λέμβοι με 160 μετανάστες – Μεταφέρονται στο λιμάνι των Καλών Λιμένων ΟΠΕΚΕΠΕ και στην αλιεία: Κονδύλια 52 εκατ. ευρώ πήγαν σε φούρνους, πισίνες και οφθαλμιατρεία Και μια κυρία που ταξίδεψε ειδικά από το εξωτερικό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μαρινάκη για το Καραϊσκάκη
Efsyn.gr

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η ανάρτηση του για την απελευθέρωση ενέργειας σε σεισμούς – Γιατί ισοπεδώθηκαν τόσα κτήρια στη Βενεζουέλα

Στο έδαφος του παγκόσμιου σοκ για την πολύνεκρη σεισμική δόνηση στη Βενεζουέλα, ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίασε με απλό και παραστατικό τρόπο πώς μεταβάλλεται η σεισμική ενέργεια ανάλογα με το μέγεθος ενός σεισμού, επισημαίνοντας ότι η διαφορά μεταξύ των βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι γραμμική, αλλά εκθετική. Όπως εξήγησε, κατά μέσο όρο κάθε αύξηση κατά μία μονάδα μεγέθους αντιστοιχεί σε περίπου 33 φορές μεγαλύτερη απελευθέρωση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ένας σεισμός μεγέθους 7, ρίχτερ απελευθερώνει περίπου 33 φορές περισσότερη ενέργεια από έναν σεισμό 6 ρίχτερ.
Η διαφορά γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή σε μεγαλύτερα μεγέθη, καθώς ένας σεισμός 8 ρίχτερ απελευθερώνει περίπου 33 × 33, δηλαδή περίπου 1.000 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με έναν σεισμό 6 ρίχτερ. Αντίστοιχα, ένας σεισμός 9 ρίχτερ φτάνει σε πολλαπλάσια επίπεδα ενέργειας, καθιστώντας σαφή την εκθετική κλιμάκωση του φαινομένου. Η παραστατική απεικόνιση που συνοδεύει την ανάρτηση προέρχεται από το Μουσείο Σεισμών στο Κόμπε της Ιαπωνίας και αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών μεγεθών. Στο ένα άκρο ένας σεισμός μεγέθους 6,0, στο άλλο 8,0 και στην κορυφή ένας γιγαντιαίος σεισμός 9,0.
Το μήνυμα που αναδεικνύεται είναι ότι ακόμη και μικρές αριθμητικές διαφορές στην κλίμακα μεγέθους αντιστοιχούν σε τεράστιες διαφορές στην ενέργεια που απελευθερώνεται, εξηγώντας γιατί οι μεγαλύτεροι σεισμοί έχουν τόσο δραματικές συνέπειες.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
Η σεισμική ενέργεια και πόσο διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος. Γενικά, η διαφορά είναι περίπου 33 φορές ανά βήμα μεγέθους, δλδ. σεισμός μεγέθους Μ7.0 απελευθερώνει ενέργεια 33 φορές την ενέργεια του Μ6.0, το Μ8.0 απελευθερώνει 33 x 33 (περίπου 1090 φορές) την ενέργεια του Μ6.0. Το σχήμα δείχνει παραστατικά τη διαφορά. Στο δεξί άκρο έχουμε Μ6.0, στο αριστερό άκρο έχουμε Μ8.0 και στην κορυφή το Μ9.0 (φωτο από το Μουσείο Σεισμών στο Κόμπε Ιαπωνίας).

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...