Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή της υποχρεωτικής καταχώρησης αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων στο Ψηφιακό Αποθετήριο από όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας (Δημόσιες και Ιδιωτικές μονάδες), όπως ανακοίνωσε σε χθεσινή ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σήμερα Παρασκευή, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε μάλιστα και σε δεύτερη ανάρτηση, απαντώντας στις επικρίσεις που υπήρξαν για το εν λόγω βήμα, κάνοντας λόγο για «μίσος, χολή, τοξικότητα και αμορφωσιά».
«Η καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Αποθετήριο αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την αποζημίωση των εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ Στην πρώτη φάση εντάσσονται οι εξετάσεις των κατηγοριών “Βιολογικά Υλικά 1 & 2″», τονίζει στην ανάρτησή του ο υπουργός. «Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι αλλαγές στις υπηρεσίες Master Data και οι νέες αντιστοιχίσεις LOINC θα καταστούν υποχρεωτικές από 1η Νοεμβρίου 2026».
«Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων ενισχύει το ρόλο του Εθνικού Φακέλου Υγείας, προσφέροντας στους πολίτες άμεση πρόσβαση στο ιστορικό των εξετάσεών τους και καλύτερη συνέχεια στη φροντίδα υγείας. Παράλληλα, η υιοθέτηση της κωδικοποίησης LOINC ενισχύει την ποιότητα των ψηφιακών δεδομένων υγείας», υποστηρίζει στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης.
«Τους επόμενους μήνες δρομολογούμε την υποχρεωτική καταχώρηση των απεικονιστικών εξετάσεων!», επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση.
«Μίσος, χολή, τοξικότητα και αμορφωσιά»
Στη δεύτερη ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας απαντά σε έντονο ύφος στις επικρίσεις που εκφράστηκαν σχετικά με τα όσα ανακοίνωσε, τονίζοντας τα εξής: «Πραγματικά καμμία φορά τρομάζω με τί μίσος, χολή, τοξικότητα, αμορφωσιά κλπ έχουν κάποιοι».
«Ανεβάζω χθες την είδηση ότι πλέον από 01 Σεπτεμβρίου στον ΕΗΦΥ μας και εδώ στο myHealth app θα ανεβαίνουν υποχρεωτικά ταυτόχρονα όλες μας οι διαγνωστικές εξετάσεις. Μιλάμε για ένα τεράστια βήμα μπρος στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην άνοδο της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, στην μείωση της ταλαιπωρίας κλπ αντί να πουν μπράβο αρχίζουν από κάτω και υβρίζουν με θεωρίες συνωμοσίας για τις Ασφαλιστικές, τα προσωπικά δεδομένα κλπ.», αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης.
«Αγνοώντας ότι ο ΕΗΦΥ είναι απολύτως προστατευμένος, πρόσβαση έχει μόνον ο καθένας μας στον λογαριασμό του και κανένας άλλον πλην του θεράποντος ιατρού και των ιατρών στα επείγοντα αν πάμε χωρις τις αισθήσεις μας για να μπορέσουν να μας σώσουν την ζωή. Ούτε φυσικά οι ασφαλιστικές, ούτε κανένας τρίτος. Και αντί να αναγνωρίσουν την πρόοδο βρίζουν. Βρίζουν για όλα, όλα τους φταίνε, για όλα μας κατηγορούν κλπ κλπ», υποστηρίζει ο υπουργός.
«Και όμως όλα αυτά που φτιάξαμε τον τελευταίο καιρό στην Υγεία πριν λίγα χρόνια τα θεωρούσαμε αδύνατα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Οταν έλεγα ότι θα τα κάνουμε, μου απαντούσαν ότι «αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται» και τώρα που τα έχουμε σε εφαρμογή από τους πρώτους σε όλη την ΕΕ βρίζουν. Τί να πω πια πραγματικά καμμία φορά είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά και να σταυροκοπιέσαι για την κακιά και την άγνοια», καταλήγει.
Διαβάστε περισσότερα
