του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη
Η εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά το 2026 αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Λίγο πριν την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα αναζητούν προσωπικό, την ώρα που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να αποχωρήσουν από τον κλάδο.#money-grid-35365{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li.last{margin-right:0;}#money-grid-35365>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-35365>li{width:100%;}}
Δεν πρόκειται πλέον για μια απλή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Πρόκειται για μια σιωπηλή έξοδο που εξελίσσεται χωρίς θόρυβο, αλλά με σαφείς επιπτώσεις σε ολόκληρη την αγορά. Και αναδείχθηκε και χθες στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ από τους περισσότερους ομιλητές.
Για χρόνια, το βασικό πρόβλημα του τουρισμού ήταν η δυσκολία εύρεσης προσωπικού. Σήμερα, το ζήτημα έχει μετατοπιστεί: δεν είναι μόνο ότι δεν βρίσκονται εργαζόμενοι — είναι ότι πολλοί από όσους εργάζονταν ήδη στον κλάδο, επιλέγουν να φύγουν.
Ξενοδοχειακές μονάδες, εστίαση, τουριστικά γραφεία και συναφείς υπηρεσίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κενά, τα οποία δεν καλύπτονται εύκολα, ακόμη και με βελτιωμένες προσφορές.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το φαινόμενο δεν αφορά μόνο χαμηλής εξειδίκευσης θέσεις. Αντίθετα, καταγράφεται σε όλο το φάσμα — από υπαλλήλους πρώτης γραμμής έως στελέχη με εμπειρία.
Οι αιτίες είναι σύνθετες, αλλά επαναλαμβάνονται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.
Πρώτον, οι συνθήκες εργασίας. Η εποχικότητα, οι πολλές ώρες, η ένταση της καθημερινότητας και η πίεση των απαιτήσεων δημιουργούν ένα περιβάλλον που για πολλούς δεν είναι πλέον βιώσιμο. Και βέβαια η διαχρονική επιλογή της Πολιτείας να “κουτσο”-επιδοτεί την ανεργία.
Δεύτερον, οι αποδοχές. Παρά τις αυξήσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, σημαντικό μέρος των εργαζομένων θεωρεί ότι η σχέση μεταξύ αμοιβής και προσπάθειας δεν είναι ισορροπημένη.
Τρίτον, η έλλειψη προοπτικής. Η αίσθηση ότι ο κλάδος δεν προσφέρει σταθερότητα ή δυνατότητα εξέλιξης οδηγεί αρκετούς στην αναζήτηση εναλλακτικών.
Και τέλος, η αλλαγή νοοτροπίας. Μετά την πανδημία, ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού επαναξιολόγησε τις προτεραιότητές του, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής.
Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές.
Επιχειρήσεις αναγκάζονται να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, να περιορίζουν υπηρεσίες ή να αυξάνουν το κόστος λειτουργίας τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζεται άμεσα και η ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί πιέσεις και στους εργαζόμενους που παραμένουν, εντείνοντας τον φαύλο κύκλο.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν.
Ήδη παρατηρούνται κινήσεις προς βελτίωση των αποδοχών, ενίσχυση των παροχών και προσπάθειες δημιουργίας καλύτερων συνθηκών εργασίας. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν ακόμη αποδώσει σε βαθμό που να ανατρέψει την τάση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν πρόκειται για μια μεταβατική φάση ή για μια βαθύτερη αλλαγή στο μοντέλο εργασίας.
Η «σιωπηλή έξοδος» δεν εκφράζεται με κινητοποιήσεις ή δημόσιες αντιπαραθέσεις. Εκφράζεται με επιλογές. Με την απόφαση κάποιων να φύγουν.
Και αυτή η απόφαση, όσο αθόρυβη κι αν είναι, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την αγορά.
Το αν αυτό το μήνυμα θα ληφθεί εγκαίρως — ή αν θα οδηγήσει σε βαθύτερες ανατροπές — είναι κάτι που θα φανεί τα επόμενα χρόνια.
Για την ώρα, όμως, ένα είναι βέβαιο: η ισορροπία στον ελληνικό Τουρισμό έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει.
#money-grid-34887{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li.last{margin-right:0;}#money-grid-34887>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-34887>li{width:100%;}}The post Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τον Τουρισμό; appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
Διαβάστε περισσότερα
