Η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα για τη φιλοξενία ενός από τα επτά Gigafactories τεχνητής νοημοσύνης που η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα 2-3 χρόνια. Συνολικά, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα διατεθούν 30 δισ. ευρώ, τα 10 από χρηματοδότηση της Ε.Ε. ή των κρατών-μελών και ακόμη 20 δισ. από ιδιωτικές επενδύσεις. «Τα Gigafactories τεχνητής νοημοσύνης θα συνδυάζουν προηγμένους επεξεργαστές Τ.Ν., “βουνά” λογισμικού και τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους, συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων. Μαζί με το δίκτυο 19 εργοστασίων Τ.Ν. της Ευρώπης, θα ενισχύσουν την τεχνολογική υπεροχή, την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Τομά Ρενιέ.
Πράγματι τα Gigafactories Τ.Ν. μπορούν να προσφέρουν τεράστια υπολογιστική ισχύ και τεχνολογική ανεξαρτησία, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα που αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. Επίσης, μπορούν να στηρίξουν start-ups επιχειρήσεις, να δημιουργήσουν δυναμική και να επιταχύνουν την έρευνα των νέων επιστημόνων στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, συνοδεύονται από τεράστιο κόστος και «ακραία υψηλή κατανάλωση ενέργειας», όπως χαρακτηριστικά μου είπε ένας διπλωμάτης. «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι μεγάλο για όποια χώρα τα φιλοξενήσει», εξήγησε.
Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, μια τέτοια φιλοξενία αποτελεί αναπτυξιακό δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία αποτελεί ευκαιρία. Από την άλλη, ποιος θα ελέγξει αν θα τηρηθούν οι νόμοι και οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές για να μην καταλήξει ένα νέο «Ελ Ντοράντο» με όρους Φαρ Ουέστ;
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
