Ευθύβολος, οξυδερκής, γενναιόδωρος. Ενας σημαντικός άνθρωπος για το ελληνικό θέατρο, με μεγάλη προσφορά στην κριτική, στη διδασκαλία και στην έρευνα, ο Δημήτρης Τσατσούλης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 24 Οκτωβρίου σκορπίζοντας θλίψη στη θεατρική κοινότητα.
Υπήρξε κριτικός με καθαρό βλέμμα και -το κυριότερο- με σαφή μεθοδολογικά εργαλεία. Κι ένας ακαδημαϊκός που δεν λειτουργούσε ως αυθεντία, αλλά μάλλον ως ένας ακούραστος «υπηρέτης του θεάτρου» όπως τον χαρακτηρίζουν οι εκατοντάδες «μαθητές» του, είτε βρεθήκαμε κάποτε στην αίθουσα όπου δίδαξε, είτε διαβάσαμε τα βιβλία του περί σημειωτικής του θεάτρου, είτε απλώς τον παρακολουθήσαμε σε κάποιο θεατρολογικό συνέδριο. Πάντα βαθύς, απλός, γλυκομίλητος, υπήρξε σταθερός συμπαραστάτης πολλών καλλιτεχνών, υποστηρίζοντας πάντα το διαφορετικό, το υποσχόμενο, το νεανικό. Αναζητώντας ακούραστα τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις σε μικρά θέατρα, σε υπόγεια και στούντιο, έξω από την κυρίαρχη αισθητική.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ηταν επίκουρος καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Δίκαιο, Κοινωνιολογία και Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι. Δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είχε περισσότερες από 140 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού και περισσότερες από 70 διαλέξεις, ομιλίες, εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Κριτικός θεάτρου και χορού σε εφημερίδες και λογοτεχνικά ή θεατρολογικά περιοδικά. Επί σειρά ετών κριτικός βιβλίου («Το Βήμα», «Αυγή», «Αντί», «Διαβάζω» κ.ά.). Είχε επιμεληθεί πολυάριθμα θεατρικά βιβλία ενώ υπήρξε υπεύθυνος της σειράς «Η Τέχνη του Θεάματος» των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» που αριθμεί 32 τόμους.
Είχε διατελέσει πρόεδρος (2011-2013) και μέλος (2006-2007) της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠΠΟ, για σειρά ετών μέλος της Επιτροπής Βραβείων Κουν και Βραβείων της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, μέλος Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, υπεύθυνος της Συνάντησης Νέων Δημιουργών για το Αρχαίο Δράμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (2007 – 2009). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το «Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο – Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο», το οποίο κυκλοφόρησε το 2024 από τις εκδόσεις «24 Γράμματα».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
