Τελευταία νέα
Χωρίς αξονικό τομογράφο νοσοκομείο της Αττικής -Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των ασθενών Βρετανία: Ισόβια στον Σάιμον Λέβι, τον δολοφόνο δύο γυναικών, κατά συρροή βιαστή και σεξουαλικό παραβάτη Παπαθανάσης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πακέτο της ΔΕΘ Τουρκία: Συντριβή μαχητικού F-16 σε εκπαιδευτική πτήση [βίντεο] Κοζάνη: Συνελήφθη 53χρονος για διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκε έλαιο κάνναβης εκτιμώμενης αξίας εκατό χιλιάδων ευρώ Ολική έκλειψη ηλίου: Πού θα είναι ορατή στην Ευρώπη, τι ισχύει για την Ελλάδα – Ενθουσιασμένοι οι ειδικοί Αλέξης Τσίπρας: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό – Θα επιστρέψει στου δήμους Η Τουρκία βλέπει καλοστημένη ισραηλινή προβοκάτσια πίσω από τη φυγάδευση του Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα Αποκαθίστανται και αναδεικνύονται τα ρωμαϊκά μνημεία στη Βασιλίσσης Όλγας [εικόνες] Απάντηση υπ. Ανάπτυξης σε ΕΛΑΣ για το ΕΛΙΔΕΚ: Πλήρης ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την επόμενη τετραετία Διαμάχη Γεωργιάδη και Νέας Αριστεράς για τα επεισόδια με Ισραηλινούς τουρίστες: «Θλιβερή μειοψηφία» – «Συνήγορος νταήδων» Δικαστικό χαστούκι σε Meta και TikTok για εθισμό των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Efsyn.gr

Δικαστικό χαστούκι σε Meta και TikTok για εθισμό των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Φρένο στις προσπάθειες της Meta Platforms και άλλων κολοσσών υψηλής τεχνολογίας να μπλοκάρουν την εκδίκαση χιλιάδων αγωγών που έχουν ασκηθεί εναντίον τους για εθισμό των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάζουν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.
Εφετείο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο απέρριψε προχθές προσφυγή της Meta και της TikTok κατά παλαιότερης δικαστικής απόφασης η οποία επέτρεπε τη συνέχεια περισσοτέρων των 3.000 αγωγών που έχουν κατατεθεί σε βάρος τους.
Οι εταιρείες είχαν υποστηρίξει ότι το άρθρο 230 του αμερικανικού Νόμου περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες του 1996 -το οποίο προστατεύει τις διαδικτυακές εταιρείες από ευθύνες για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες τους- απαγορεύει επίσης τις αγωγές που ισχυρίζονται ότι αυτές δεν προειδοποίησαν το κοινό για την εθιστική φύση των πλατφορμών τους.
Οι περισσότερες εφέσεις έρχονται συνήθως μετά την εκδίκαση μιας υπόθεσης και την ετυμηγορία. Οι εταιρείες υποστήριξαν όμως ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το τέλος της δικαστικής διαμάχης για να αμφισβητήσουν την απόρριψη της υπεράσπισης της ασυλίας τους από το κατώτερο δικαστήριο.
Το 9ο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ωστόσο ότι το άρθρο 230 παρέχει υπεράσπιση έναντι ευθύνης, όχι ασυλία από αγωγές, επομένως η έφεση των εταιρειών ήταν πρόωρη. Παράλληλα απέρριψε το αίτημα της Meta για αναβολή δίκης που ξεκινά σήμερα και εκδικάζει αγωγή που έχουν καταθέσει οι γενικοί εισαγγελείς 29 αμερικανικών Πολιτειών.
Οι εισαγγελείς κατηγορούν τη Meta ότι συνέλεγε και χρησιμοποιούσε παράνομα δεδομένα παιδιών και ότι σχεδίασε τις πλατφόρμες της ώστε να κρατά τους ανήλικους χρήστες διαρκώς συνδεδεμένους και εθισμένους παραπλανώντας το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των υπηρεσιών της.
Κατατεθειμένες από Πολιτείες, δήμους, σχολικές περιφέρειες, γονείς και άλλα φυσικά πρόσωπα, χιλιάδες αγωγές στις ΗΠΑ κατηγορούν τις εταιρείες ότι εθίζοντας σκόπιμα τους νεαρούς χρήστες συμβάλλουν στην αύξηση της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων εικόνας του σώματος καθώς και σε μια ευρύτερη κρίση της ψυχικής υγείας των νέων τα τελευταία χρόνια.
Η απόφαση του Εφετείου έρχεται λίγες ημέρες μετά την ετυμηγορία-ορόσημο δικαστή της Πολιτείας του Νέου Μεξικού σε βάρος της Meta. To δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ πρέπει να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 567 εκατ. δολαρίων πέραν των 375 εκατομμυρίων δολαρίων που της είχαν επιδικαστεί τον περασμένο Μάρτιο για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε εφήβους και παιδιά που χρησιμοποιούν Instagram και Facebook. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή Bryan Biedscheid, «σημαντικός αριθμός ανθρώπων στο Νέο Μεξικό υφίσταται βλάβη από τα προϊόντα της Meta λόγω κινδύνων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παρεμβολών στην εκπαίδευση και δυσμενών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία».
«Η βλάβη στους πληγέντες Νεο-Μεξικανούς δεν είναι αμφίβολη, τελική ή ενδεχόμενη, αλλά ένα άμεσο, χρονικά συνδεδεμένο και πολύ πιθανό αποτέλεσμα των ενεργειών της Μeta» ανέφερε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι «η κρίση ψυχικής υγείας των νέων έχει προκαλέσει σημαντική και εκτεταμένη ζημιά στο Νέο Μεξικό και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό των νέων που υποφέρουν από βλάβες στην ψυχική τους υγεία, στα βαθιά βάσανα που υποφέρουν αυτοί και οι οικογένειές τους και στις επακόλουθες επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων, των αρχών επιβολής του νόμου [και] των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης».
Η υπόθεση επικεντρώθηκε σε κατηγορίες ότι η Meta σχεδίασε και λειτούργησε εν γνώσει της το Facebook και το Instagram με τρόπους που εξέθεσαν τα παιδιά σε επιβλαβές περιεχόμενο, ενθάρρυναν την υπερβολική χρήση και απέτυχαν να προστατεύσουν επαρκώς τους ανηλίκους από την εκμετάλλευση. Αξιωματούχοι του Νέου Μεξικού υποστήριξαν ότι η Meta γνώριζε τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πλατφόρμες της, αλλά δεν ενήργησε επαρκώς για την αντιμετώπισή τους.
Τα στοιχεία που παρατέθηκαν στη δίκη έδειξαν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν σκόπιμα τεχνικές σχεδιασμού, όπως η αυτόματη αναπαραγωγή και η ατελείωτη κύλιση, προκειμένου να διατηρούν τους χρήστες εγκλωβισμένους. Οι μηχανισμοί αυτοί ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και επηρεάζουν ιδιαίτερα τους ευάλωτους εφήβους ψυχολογικά και νευροχημικά. «Ως αποτέλεσμα, για πολλούς, είναι ακαταμάχητα συναρπαστικό να ξεκινήσουν την κύλιση και πολύ δύσκολο να σταματήσουν ή να απέχουν από τη χρήση του».
Το μεγαλύτερο μέρος του νέου προστίμου -420 εκατ. δολάρια- θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών θεραπείας νέων, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη, τις υπηρεσίες ελέγχου και άλλα έξοδα.
Η εντολή του Biedscheid υποχρεώνει επίσης τη Meta να κάνει αλλαγές στις πλατφόρμες της στο Νέο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της καταμέτρησης των «like» και της εμφάνισής τους σε ανηλίκους μόνο με γονική συγκατάθεση και της απαγόρευσης των ειδοποιήσεων push κατά τη διάρκεια της νύχτας για χρήστες κάτω των 18 ετών. Είναι η πρώτη φορά που η Meta υποχρεώνεται από δικαστήριο να αλλάξει τον σχεδιασμό της.
Η Μeta απέρριψε τις παραπάνω κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι εργάζεται σκληρά προκειμένου να διατηρήσει τους εφήβους και τους υπόλοιπους χρήστες της ασφαλείς στις πλατφόρμες της, ενώ διεμήνυσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...