Τελευταία νέα
Φωτιά στο Σουφλί – Επί τόπου επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Φρίκη στη Γαλλία: Πέντε σοροί βρεφών βρέθηκαν σε χαρτόκουτα μέσα σε σπίτι ζευγαριού Παραιτήθηκε από τους «Δημοκράτες» η Μυρτώ Κοροβέση Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείπνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το βράδυ της Δευτέρας Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των ΗΑΕ Καρφί Γεωργιάδη κατά Σαμαρά: «Oποιος στρέφεται κατά της παράταξης, στρέφεται κατά της πατρίδας» [βίντεο] Γκουτέρες: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού – Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Χριστοδουλίδη Αλέξης Τσίπρας: Αγόρασε περιοδικό της «Σχεδίας» στις πύλες του Σεραφείου – Οι ευχές του πωλητή για τα γενέθλιά του O Αλέξης Τσίπρας αγόρασε περιοδικό «Σχεδία» στο Σεράφειο: Οι ευχές του πωλητή για τα γενέθλιά του Ακρίτα για δεξίωση στο Προεδρικό: Δεν θα συγχρωτιστούμε με ορφανά του Παττακού – Δεν σέβομαι τον Τασούλα Συμφωνική ορχήστρα ΕΡΤ: Μουσικές με μεταποικιακό άρωμα Αλ. Εξάρχου: Καινούργιο βιβλίο, καινούργιος Aktor – Χτύπησε το καμπανάκι στο Euronext Athens για την πρεμιέρα των νέων μετοχών
Efsyn.gr

Διοικήτρια Νοσοκομείου Νίκαιας για δηλητηριάσεις: «Και οι εννέα έφαγαν κοτόπουλο σε χώρο εστίασης»

Για τα εννέα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, που πιθανότατα οφείλονται σε σαλμονέλα και αφορούν επτά ενήλικες και δύο παιδιά ηλικίας περίπου 11 ετών, μίλησε σήμερα η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Ελένη Κανταράκη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι οι ασθενείς προσήλθαν στις 26 Ιουλίου με συμπτώματα συμβατά με πιθανή τροφική δηλητηρίαση, μετά από κατανάλωση γεύματος που περιείχε κοτόπουλο σε χώρο εστίασης.
«Ανάμεσά τους ήταν και μία οικογένεια με δύο παιδιά περίπου 11 ετών. Όλοι οι ασθενείς εξετάστηκαν, παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πυρετό, εμετό και διάρροια. Έλαβαν την απαραίτητη φροντίδα, ελήφθησαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο και αποχώρησαν», είπε η κ. Κανταράκη.

Η ίδια επισήμανε ότι η ακριβής αιτία των περιστατικών αναμένεται να διευκρινιστεί μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.
Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας όλων των ασθενών σταθεροποιήθηκε και κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Το περιστατικό ερευνάται, ενώ οι αρμόδιες Αρχές αναζητούν την πηγή της μόλυνσης, καθώς και το εάν συνδέεται με προηγούμενα κρούσματα σαλμονέλας που είχαν καταγραφεί σε άλλες περιοχές.
Οι βασικοί τρόποι προφύλαξης
Στο περιστατικό αναφέρθηκε και o καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα εργαστηριακά ότι τα εννέα άτομα έχουν σαλμονέλλωση και υπογράμμισε πως τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και σαλμονέλας κατά την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι κάτι περίεργο.
Επίσης, αναφέρθηκε στους βασικούς τρόπους προφύλαξης από τη σαλμονέλλωση και όπως είπε το βασικό είναι ότι το κοτόπουλο πρέπει υποχρεωτικά να ψηθεί καλά.
«Το κοτόπουλο δεν πρέπει ποτέ να έχει ωμό σημείο ή κάτι τέτοιο. Πρέπει να ψηθεί καλά. Λένε να φτάσει τους 70 βαθμούς για δύο λεπτά τουλάχιστον που δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, και προσέθεσε ότι «τότε, ακόμα και σαλμονέλα να ‘χει το κοτόπουλο δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο».

Σημείωσε ότι τα κοτόπουλα είναι ασυμπτωματικοί φορείς σαλμονέλας. «Υπάρχουν και άλλα ζώα που κουβαλάνε αρκετές φορές στο γαστρεντερικό τους σαλμονέλα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι χειρισμού του κοτόπουλου», προσέθεσε.
«Άρα λοιπόν το κοτόπουλο πρώτον πρέπει να ψηθεί καλά και δεύτερον εάν χειριζόμαστε κοτόπουλο και στον ίδιο χώρο χειριζόμαστε σαλατικά, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, γιατί η σαλμονέλα θα μεταδοθεί από τα σαλατικά, τα οποία δεν πρόκειται να ψηθούν», εξήγησε.
«Είναι βασικοί κανόνες υγιεινής που τους ξέρουν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αν και εφόσον ακολουθούνται ευλαβικά αυτοί οι κανόνες, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να φάει κάποιος κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα», προσέθεσε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...