Τελευταία νέα
Λιάνα Κανέλλη για Γιώργο Μυλωνάκη: Καταλαβαίνω τι είναι να «σκάει» κανείς από προσωπικές επιθέσεις Σε τηλεδιάσκεψη ηγετών για τα social και τους ανήλικους συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός – Πυρ ομαδόν κατά Μητσοτάκη ΥΠΑΑΤ: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού Τηλεδιάσκεψη ηγετών για την προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο – Ευρωπαϊκή ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης πρότεινε ο Μητσοτάκης Μητσοτάκης για social media: Ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκός μηχανισμός επαλήθευσης ηλικίας «Μονομαχία» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: Τοξικότητα, Μυλωνάκης, υποκλοπές και ΟΠΕΚΕΠΕ στο επίκεντρο Κ. Πιερρακάκης από G7: Με κοινή δράση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις Αμερικανίδα συγκρίνει το σύστημα υγείας των ΗΠΑ με το ΕΣΥ – «Γκρεμίζει όλους τους μύθους», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης Σκληρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη-ΠΑΣΟΚ για την επίθεση στην Πόπη Παπανδρέου Ο Ντίλιαν του Predator και ο Ντίλαν του Μητσοτάκη… Η Μαρία Καρυστιανού μετακομίζει στο Κολωνάκι
Moneypress.gr

ΕΕΤ: Επενδύσεις 19,5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω τραπεζών

Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσεται η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην αξιοποίηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών  στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια  και την απασχόληση.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με αντικειμενικά πιστοδοτικά κριτήρια, το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να  κατευθύνει ρευστότητα σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, στηρίζοντας το διαρθρωτικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, έως τις 16 Μαρτίου 2026:

Καταρτίστηκαν συμβάσεις για 605 αιτήματα χρηματοδότησης ΤΑΑ. Πάνω από το 50% των συμβάσεων αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι συμβάσεις αφορούν επενδύσεις 19,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 8,1 δισ. ευρώ προήλθε από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ (μέσω του οποίου η μέγιστη χρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει στο 50%). Η ελάχιστη ίδια συμμετοχή του φορέα της επένδυσης ανέρχεται σε 20% και το υπόλοιπο 30% καλύπτεται με δάνεια των έξι ελληνικών τραπεζών μελών της ΕΕΤ (Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, CrediaBank, Optima).
Περισσότερα από οκτώ στα δέκα δάνεια ΤΑΑ, κατευθύνθηκαν σε βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα στην Ενέργεια (34,6%), τον Τουρισμό (27,2%) και τη Βιομηχανία (23,5%). Στον κλάδο της Ενέργειας τα συμβασιοποιημένα αιτήματα ανέρχονται σε 137 με συνολικές επενδύσεις 6,1 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ). Ο κλάδος της Βιομηχανίας, συγκεντρώνει 141 συμβασιοποιημένα αιτήματα για συνολικές επενδύσεις 5,1 δισ. ευρώ  (1,9 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ). Στον κλάδο του Τουρισμού, καταγράφονται 241 συμβασιοποιημένα αιτήματα για συνολικές επενδύσεις 4,9 δισ. ευρώ ( 2,2 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ).

Συνυπολογίζοντας και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το δανειακό πρόγραμμα του ΤΑΑ έχει κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις 21,58 δισ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης παρέχονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, με επιτόκιο 1% για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και 0,35% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η υλοποίηση του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις από ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αντανακλάται και στους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Ελλάδα κατέγραψε την τέταρτη υψηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης το Φεβρουάριο του 2026.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πιστώσεων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ανήλθε στο 11,5% έναντι 2,9% στην ευρωζώνη. Προηγούνται Λιθουανία (20,5%), Λετονία (13,2%), Κύπρος (12%) ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η Ιταλία καταγράφει πιστωτική επέκταση 2,1%, η Ισπανία 4,2% και η Πορτογαλία 4,4%.
Η επίδοση αυτή, σε συνέχεια και της υπερδιπλάσιας πιστωτικής επέκτασης  στην Ελλάδα έναντι της ευρωζώνης το 2025, επιβεβαιώνει τη σταθερή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...