Τελευταία νέα
Νέα Αριστερά: Ο Παπανώτας να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ Μωραΐτης σε Κασσελάκη: Στέφανε, ο σταυρός που σχηματίστηκε είναι αυτός που κουβαλάμε εμείς που ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ για Διάσκεψη Our Ocean: Βάλτε τέλος στις εξορύξεις (και) στις θάλασσες και στους ωκεανούς κερδών και περιβαλλοντικής καταστροφής Η Νέα Αριστερά να ζητά να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί ο Δημήτρης Παπανώτας από τον ΣΥΡΙΖΑ Νάγια Γρηγοράκου: «Το ελληνόφωνο τραγούδι αξίζει και πρέπει να έχει τη στήριξη όλων μας» Στ. Κασσελάκης: Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή «Πόλεμος» Νέας Δημοκρατίας και Κασσελάκη για το τρίπτυχο «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια» Απάντηση του Νίκου Ρωμανού στον Στέφανο Κασσελάκη για τον Γιώργο Αυτιά: Η υποκρισία περισσεύει ΠΑΣΟΚ: Εντύπωση προκαλεί το πως συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο Μπεκατώρου και Παπανώτας Ευαγγελία Λιακούλη: «SOS: Η Κυβέρνηση απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ξεκινώντας από τη Θεσσαλία» Η αξιοπρεπής απάντηση του Δημήτρη Παπανώτα στο unfair της Έφης Αχτσιόγλου: ” «Κοπτοραπτική» …Σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση”

Ειρήνη Αγαθοπούλου:Η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο εκχώρησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ιδιώτες

 Μάιος 11,2022

Τοποθέτηση της Ειρήνης Αγαθοπούλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους»

Σημεία ομιλίας της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν. Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους»

Η κ. Αγαθοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικής κρίσης και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και κοινωνικής φτωχοποίησης, η Κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο εκχώρησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον ιδιωτικό τομέα που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών.

Συνέχισε, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση αφού απαξίωσε τη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΦΥ, κατά την προσφιλή σας τακτική, επικαλείται τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που η ίδια δημιούργησε στο δημόσιο σύστημα υγείας, για να το παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα.

Συνοψίζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, η κ. Αγαθοπούλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Διευκόλυνση της συμμετοχής ιδιωτών στην ΠΦΥ και της συστηματικής συνεργασίας τους με δημόσιες δομές του ΕΣΥ με αρνητικές συνέπειες στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών,
Καθιέρωση των «απογευματινών χειρουργείων» όπου οι πολίτες, προκειμένου να συντομεύσουν τις πολύμηνες αναμονές για τακτικά χειρουργεία, θα πληρώνουν μέρος του κόστους από την τσέπη τους,
Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ που μειώνουν τις δημοκρατικές δικλίδες λειτουργίας και την κοινωνική λογοδοσία του Οργανισμού και εκχωρούν την ελεγκτική του αρμοδιότητα σε ιδιώτες.
Κλείνοντας την ομιλία της η βουλεύτρια κατέληξε στο ότι «βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου αποτελούν η διευκόλυνση της δραστηριοποίησης των ιδιωτών στο χώρο της υγείας και η μετακύλιση μέρους του κόστους στους πολίτες χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για την παροχή ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Και αυτό συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, νέες ανισότητες και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ πολιτών διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και μεταξύ επαρχίας και μεγάλων αστικών κέντρων – ανισότητες που καμία πρόθεση δεν έχει η Κυβέρνηση να αμβλύνει.»

Αναφέρθηκε, τέλος, στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς που βρίσκεται στην κορυφή ποσοστού θανάτων από covid και που, μαζί με άλλες ανάλογες περιοχές, υπολείπεται  σημαντικά σε δείκτες αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, όπως πρόσφατα ανέδειξε και η μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα.

Διαβάστε επίσης...