Τελευταία νέα
Η απάντηση της Στέλλας Αραμπατζή για τα botox στο ιατρείο: «Ελέγχομαι για μία πινακίδα» – «Θα προβώ σε μηνύσεις» Die Linke προς Αλέξη Τσίπρα: «Μοιραζόμαστε κοινές αριστερές ιδέες – Ευγνώμονες που έχουμε φίλους σαν εσένα» Πρόταση ΕΛΑΣ για πλαφόν κέρδους στα καύσιμα: «Φυσικά και συμφωνώ» είπε ο Χ. Κακλαμάνης του ΠΑΣΟΚ (βίντεο) Η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την… «αμοιβαία κατάθεση κειμηλίων» ΕΛ.Α.Σ.: Γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε τη δυνατότητα μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα; Μητσοτάκης από Όλυμπο: Υπάρχουν πάντα πιο ψηλές κορυφές που όλοι μαζί θα κατακτήσουμε Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ υπέρ του μέτρου που προτείνει ο Τσίπρας για τα καύσιμα Έχουν χάσει την μπάλα στο ΠΑΣΟΚ με την ΕΛ.Α.Σ – Χρ Κακλαμάνης: να μπει πλαφόν στα καύσιμα, αλλά είναι δικη μου θέση οχι του κόμματος Σεισμός 4,1 Ρίχτερ κοντά στην Πάτρα ΕΛΑΣ: Ζήτησε η κυβέρνηση από την ΕΕ παρέκκλιση από τον ΕΦΚ στα καύσιμα; Λιονέλ Μέσι: Έφτασε στο Μπουένος Άιρες για τον τελευταίο του «χορό» με την εθνική Αργεντινής Συγγενείς θυμάτων των Τεμπών: Η παραπομπή πρέπει να καταλήξει σε καταδίκη – Εξοργιστικοί Τριαντόπουλος, Αγοραστός, Φλωρίδης
Efsyn.gr

ΕΛΑΣ: Ζήτησε η κυβέρνηση από την ΕΕ παρέκκλιση από τον ΕΦΚ στα καύσιμα;

Σε αμφισβήτηση του ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο της ΕΕ άδεια για παρέκκλιση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα κάτω από τα ευρωπαϊκά ελάχιστα όρια, προχώρησε η ΕΛΑΣ, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Η Σουηδία ζήτησε – Η Ευρώπη ενέκρινε – Η ελληνική κυβέρνηση τι έκανε από τον Ιούνιο»;
Το κόμμα φέρνει το παράδειγμα της Σουηδίας στην οποία επιτράπηκε να μειώσει προσωρινά τον ΕΦΚ σε βενζίνη και diesel κάτω από τα ευρωπαϊκά ελάχιστα όρια. Για την Ελλάδα επισημαίνει: «Ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη είναι 70 λεπτά το λίτρο, ενώ το ευρωπαϊκό ελάχιστο είναι 35,9 λεπτά. Δηλαδή η κυβέρνηση μπορούσε ήδη να μειώσει τον φόρο κατά 34,1 λεπτά το λίτρο πριν καν ζητήσει ειδική παρέκκλιση από την Ευρώπη».
Και ρωτά ευθέως: «Ζήτησε ποτέ για την Ελλάδα αντίστοιχη παρέκκλιση με αυτή που εξασφάλισε η Σουηδία; Αν ναι, να δημοσιοποιήσει το αίτημα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
«Από τις 4 Ιουνίου υπάρχει επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που επιτρέπει στη Σουηδία να μειώσει προσωρινά τον ΕΦΚ σε βενζίνη και diesel ακόμη και κάτω από τα ευρωπαϊκά ελάχιστα όρια. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου. Δεν ήταν ούτε θεωρία ούτε απαγορευμένο ευρωπαϊκό μέτρο. Ήταν μια δυνατότητα την οποία ένα κράτος μέλος, ζήτησε και πήρε.
Και στην Ελλάδα το περιθώριο είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικό. Ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη είναι 70 λεπτά το λίτρο, ενώ το ευρωπαϊκό ελάχιστο είναι 35,9 λεπτά. Δηλαδή η κυβέρνηση μπορούσε ήδη να μειώσει τον φόρο κατά 34,1 λεπτά το λίτρο πριν καν ζητήσει ειδική παρέκκλιση από την Ευρώπη.
Τέσσερις μήνες μετά, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει καθαρά: Ζήτησε ποτέ για την Ελλάδα αντίστοιχη παρέκκλιση με αυτή που εξασφάλισε η Σουηδία;
Αν ναι, να δημοσιοποιήσει το αίτημα.
Αν όχι, τότε δεν μπορεί να παρουσιάζει την Ευρώπη ως το εμπόδιο. Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα εργαλεία για να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα, επέλεξε να μην τα χρησιμοποιήσει.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση είπε ψέματα. Οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα δεν είναι ευρωπαϊκό πεπρωμένο. Είναι και εθνική πολιτική επιλογή».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...