Τελευταία νέα
Αποκάλυψη για Κυψέλη: «Ρήτρα» ψεύδους, κωλοτούμπες, καρφιά και στο βάθος συγκάλυψη Προσωπική Υπόθεση: Ο Μπάλι Μπαγκαγιόκο έδειξε τι σημαίνει «αντιπρόσωπος του λαού» Κουφονικολάκου (ΕΛ.Α.Σ): Η κυβέρνηση φορτώνει στους πολίτες το κόστος της ανικανότητάς της – «Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική και τους θεσμούς» Ελευσίνα: Εκατοντάδες στους δρόμους μετά τη δολοφονική επίθεση ακροδεξιών – Παρόντες οι Μάγδα Φύσσα, Γιάννης Μάγγος ΣΥΡΙΖΑ: Περίπου 1.000 μαθητές στη Θεσσαλονίκη παραμένουν χωρίς σχολική μεταφορά Σαουδική Αραβία: Πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο του Ριάντ – Ακυρώθηκαν πτήσεις Ουκρανία: Φονικές ρωσικές επιθέσεις μετά τη συμφωνία Πούτιν με Τραμπ – «Αυτό είναι το ευχαριστώ», λέει ο Ζελένσκι Γονίδι-α και σταγονίδια Ο Ρούμπιο, το ρούμπωμα και οι ρούμποι Δυτική Όχθη: Ο Αμπάς μετέθεσε τις εκλογές για τον Σεπτέμβριο του 2027 – Κατηγόρησε το Ισραήλ για «εμπόδια» ασφαλείας Ενα ξερό όχι στην «ελέω Θεού» πρωθυπουργία Στεγαστικό: Η κυβερνητική αντεπίθεση μέσω… Μαδρίτης, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και οι νέες προτάσεις
Efsyn.gr

Ελληνοτουρκικά: Επιμένει η κυβέρνηση στα «ήρεμα νερά» – Νέα πυρά από το ΠΑΣΟΚ

Ασπίδα προστασίας απέναντι στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία επιχειρεί να ορθώσει η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση εκ μέρους της Αγκυρας του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο καταδεικνύει την εμμονή της τουρκικής ηγεσίας σε αναθεωρητικές θέσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τη θερινή ανάπαυλα αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας, τονίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί τον διάλογο και τις καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει καμία άλλη ελληνοτουρκική διαφορά πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Οι περιοχές ελληνικής κυριαρχίας είναι αναμφισβήτητες, είμαστε έτοιμοι να τις προασπίσουμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, αλλά δεν συζητούμε με την Τουρκία τίποτα άλλο, τίποτα άλλο, πέραν της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στο OPEN του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. «Τα “ήρεμα νερά” δεν αποτελούν στην πραγματικότητα μια επιδίωξη, αλλά ουσιαστικά το μέσο για να μπορέσουμε να έχουμε μια λειτουργική σχέση με την Τουρκία», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «τα “ήρεμα νερά” δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι έχουμε υπαναχωρήσει από τις βασικές μας εθνικές θέσεις». Σημειώνεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης παραχώρησε εντός εικοσιτετραώρου δύο συνεντεύξεις απαντώντας στην κριτική για τα «ήρεμα νερά».
Νέα πυρά από το ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τις αναφορές Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, έκανε λόγο για ωραιοποίηση της κατάστασης εκ μέρους του πρωθυπουργού. «Δεν έκανε, ως συνήθως, καμία αυτοκριτική για την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της Διακήρυξης των Αθηνών και για το γεγονός ότι το δόγμα των “ήρεμων νερών”, στο οποίο επένδυσε, χρησιμοποιήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προβιά για να κρύψει τις αναθεωρητικές του λογικές», επισήμανε ο κ. Τσουκαλάς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διστάζει να θέσει θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στους εταίρους μας». Ο κ. Γεραπετρίτης, πάντως, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις, ενώ προανήγγειλε ότι η Αθήνα στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα προβεί στα αναγκαία διαβήματα.
Στο ΚΥΣΕΑ οι «Patriot»
Θέμα ημερών θεωρείται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα αποφασιστεί αν τελικώς θα επιστρέψουν οι ελληνικοί «Patriot» που βρίσκονται από το 2021 στο Γιαμπού της Σαουδικής Αραβίας. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εκπνέει ο χρόνος παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία και για αυτόν τον λόγο καλείται η Αθήνα να αποφασίσει αν θα παραταθεί εκ νέου η παραμονή τους.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκτιμούν ότι θα δοθεί μια μικρή παράταση και δεν θα ανανεωθεί για έναν ακόμα χρόνο η παραχώρηση στο Ριάντ εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που υπάρχει με τον πόλεμο στο Ιράν. «Εάν κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να επιστρέψει η πυροβολαρχία στην Ελλάδα, θα το πράξουμε. Εάν κρίνουμε ότι οι ανάγκες μας μας επιβάλλουν να παραμένουν εκεί και οι γεωπολιτικές, διπλωματικές αλλά και οι επιχειρησιακές, θα παραμείνουν εκεί», ανέφερε χθες ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

Look at My Life

Το δεύτερο single από το επικείμενο τρίτο άλμπουμ της Gracie […]