Τελευταία νέα
Χ. Δήμας: Προτεραιότητα σε υποδομές, έρευνα και καινοτομία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας Διπλωματικές πηγές για Τουρκικές αντιδράσεις: Δεν περνάμε τις συμμαχίες μας από έγκριση τρίτων κρατών Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υποδηλώνουν ενοχή» Ευ. Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υποδηλώνουν ενοχή» Αδ. Γεωργιάδης με αιχμές κατά Κοβέσι από το Φόρουμ των Δελφών: «Όσο μας επιτρέπει, έχουμε ακόμη Δημοκρατία» Ν. Ανδρουλάκης: Δημόσιο dealάρισμα Μαξίμου με τους 13 – Προεξοφλούν την ατιμωρησία πριν μιλήσει η Δικαιοσύνη ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Δεν περνάμε τις συμμαχίες μας από την έγκριση τρίτων κρατών» BBC για Έβρο: Νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών και αντιδράσεις στην κυβέρνηση Φρ. Μπελέρης για Ράμα: Αν είχε τελειώσει «υπέροχα» η περιπέτειά μου, όπως ισχυρίστηκε, σήμερα θα ήμουν δήμαρχος Χειμάρρας Κ.Βελόπουλος: Αντί η κυβέρνηση να κωδικοποιεί το νόμο για τις επενδύσεις, προσθέτει και αφαιρεί άρθρα για να γίνει δυσκολότερο Γεωργιάδης με αιχμές κατά Κοβέσι από το Φόρουμ των Δελφών: «Όσο μας επιτρέπει, έχουμε ακόμη Δημοκρατία» Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Δεν ζούμε σε κανονική χώρα
Thefaq.gr

«Ενεργειακή αυτοκαταστροφή»: Σφοδρή επίθεση ΠΑΣΟΚ για την Πτολεμαΐδα 5 και την ενεργειακή στρατηγική

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» από λιγνίτη σε φυσικό αέριο αποδυναμώνει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, αυξάνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές σε μια περίοδο διεθνούς ενεργειακής αβεβαιότητας.

 
Για «ενεργειακή αυτοκαταστροφή» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, με κοινή ανακοίνωση του Φραγκίσκου Παρασύρη, κοινοβουλευτικού υπευθύνου Τομέα Ενέργειας και του Κώστα Μαθιουδάκη, γραμματέα Τομέα Ενέργειας του κόμματος.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «η είδηση της ανάθεσης του έργου μετατροπής της υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ‘Πτολεμαΐδα 5’ σε μονάδα φυσικού αερίου αποκαλύπτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα ενεργειακής αυτοκαταστροφής στη νεότερη ιστορία της χώρας».
«Ζούμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – ο οποίος μετατρέπει τις αγορές φυσικού αερίου σε πεδίο γεωπολιτικών εκβιασμών – η Ελλάδα επιλέγει να απεμπολήσει επίσημα το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί μια εγχώρια πηγή ενέργειας», υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «αντί να θωρακιστούμε απέναντι στην αβεβαιότητα, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αποφασίζουν να δέσουν τη χώρα ακόμα πιο σφιχτά στο άρμα του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Μάλιστα, τη στιγμή που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κατασκευής άλλη μία νέα μονάδα φυσικού αερίου στη χώρα, η κυβερνητική αυτή απόφαση γιγαντώνει την επικίνδυνη ομηρία μας».
ΠΑΣΟΚ: Ενεργειακός αφοπλισμός εν καιρώ κρίσης
«Πρόκειται για ενεργειακό αφοπλισμό εν καιρώ κρίσης!», τονίζουν χαρακτηρισιτκά, ενώ υπογραμμίζουν πως «η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις εμμονές της, δεν συγκινείται ούτε από τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Την ώρα που ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ ζητά την παράταση λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας ‘Πτολεμαΐδα 5’ μπροστά στο κίνδυνο ενός ‘μπλακ άουτ’ τον χειμώνα, λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή που τινάζει στον αέρα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το Υπουργείο και η ΔΕΗ κωφεύουν επιδεικτικά».
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν, μάλιστα, πως «αφού ξοδεύτηκαν 1,5 δισ. ευρώ για μια μονάδα που απαξιώνεται πριν καλά-καλά λειτουργήσει, τώρα η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει άλλα 420 εκατ. ευρώ για να την ‘ξεχτίσει’. Το πιο εξοργιστικό; Αντί η κυβέρνηση να παροτρύνει τη ΔΕΗ να αξιοποιήσει αυτό το υπέρογκο ποσό για να ενισχύσει την αποθήκευση ενέργειας – που είναι το πραγματικό ζητούμενο των καιρών – δεν προβάλλει καμία απολύτως αντίρρηση στο να το ξοδέψει για να μας βυθίσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα», προσθέτουν, απαιτώντας «άμεσες απαντήσεις» στο ερώτημα «Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν αύριο κλείσουν οι στρόφιγγες;».
«Η ‘Πτολεμαΐδα 5’ έπρεπε να είναι το οχυρό της εθνικής μας ανεξαρτησίας, όχι το μνημείο της υποταγής μας στα εργολαβικά και εισαγωγικά συμφέροντα», επισημαίνουν καταληκτικά.
Πηγή: in.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...