Τελευταία νέα
«Πόλεμος» Αγαπηδάκη – Κωνσταντοπούλου για Ακρίτα: «Πάει πολύ να κάνετε τη μαχήτρια υπέρ των γυναικών» Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνησή μας δίνει προτεραιότητα στα σημαντικά έργα υποδομής που αφορούν τη Θεσσαλονίκη Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ, κατά πάγια πρακτική ψηφίζει τις προτάσεις των κομμάτων για τις θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής Τέμπη: Οργή Ασλανίδη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το μπάζωμα – «Έβγαλαν χρήματα, πάνω από το δολοφονημένα παιδιά μας» Μπακογιάννης κατά Δούκα για «Αθήνα 9,84»: Στις πόσες φωτιές αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη; Να κάνει το αυτονόητο Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ανάρτηση Μαρινάκη, λένε κυβερνητικές πηγές Τους πόνεσε η Άννα Παπαδοπούλου Ρωσία: Απειλεί να χτυπήσει βρετανικούς στόχους εντός και εκτός Ουκρανίας – «Παίζει με τη φωτιά», λέει για τη Γαλλία Πέθανε σε ηλΙκία 85 ετών ο Πίτερ Κάλεν – Η φωνή του Optimus Prime στους «Transformers» Μάντζος κατά ΝΔ: Μιλάνε για Ευρώπη αυτοί που παρέδωσαν μια χρεοκοπημένη Ελλάδα το 2009 Μηταράκης: ”Δεν θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα Ακρίτα, εκφράζει ακραίες συμπεριφορές”
Thefaq.gr

ΕΟΠΥΥ: «Κόφτης» στην TSH, την εξέταση αίματος που ελέγχει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, από τον – Οι Παθολόγοι καταγγέλλουν υποβάθμιση του ρόλου τους και νέα ταλαιπωρία για τους ασθενείς

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στους Παθολόγους η απόφαση για τον περιορισμό της συνταγογράφησης της εξέτασης TSH, με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος να κάνει λόγο για μια ρύθμιση που δεν είναι απλώς γραφειοκρατική, αλλά αγγίζει ευθέως τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ειδικότητας.

Η Ένωση, σε συντονισμό με την Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας, ζητά από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να ανακαλέσουν ή να αλλάξουν ουσιαστικά την επίμαχη οδηγία και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους επιστημονικούς φορείς πριν από τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινή ιατρική πράξη.
Με βάση την οδηγία ΔΒ3Β/οικ.15043/17-6-2026, η TSH μπορεί να συνταγογραφείται έως δύο φορές τον χρόνο, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις για περιπτώσεις που απαιτούν συχνότερο έλεγχο. Το σημείο που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντίδραση αφορά τη δεύτερη συνταγογράφηση μέσα στο ίδιο έτος, η οποία προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά από Ενδοκρινολόγο.
Για τους Παθολόγους, η λογική της συγκεκριμένης απόφασης προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ένας γιατρός που έχει την επιστημονική κατάρτιση και παρακολουθεί επί χρόνια έναν ασθενή με μια συνηθισμένη πάθηση του θυρεοειδούς, ξαφνικά δεν θεωρείται επαρκώς αρμόδιος ούτε για να ζητήσει μια βασική εργαστηριακή εξέταση. Και όλα αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τον κατεξοχήν θεσμικό εκπρόσωπο της ειδικότητας.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο παράδοξη όταν αφορά ασθενείς που χρειάζονται απλώς έναν επανέλεγχο της TSH στο πλαίσιο της τακτικής τους παρακολούθησης. Αντί ο ασθενής να συνεχίσει τη φροντίδα του από τον γιατρό που ήδη γνωρίζει το ιστορικό του, καλείται να αναζητήσει Ενδοκρινολόγο προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνταγογράφηση μιας εξέτασης. Μια διαδικασία που παρουσιάζεται ως «ρύθμιση» κινδυνεύει έτσι να μετατραπεί σε ακόμη ένα εμπόδιο για τον πολίτη και σε ακόμη μία ουρά στο ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.
Και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει στην πράξη για έναν κάτοικο νησιού, ορεινής περιοχής ή μιας περιοχής όπου οι Ενδοκρινολόγοι είναι ελάχιστοι ή απουσιάζουν. Εκεί η περίφημη «απλή» παραπομπή μπορεί να σημαίνει μετακίνηση, αναμονή, έξοδα και χαμένο χρόνο. Όλα αυτά για μια εξέταση που μέχρι σήμερα μπορούσε να ενταχθεί φυσιολογικά στην παρακολούθηση του ασθενούς από τον Παθολόγο του.
Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος βλέπει πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση και ένα ευρύτερο ζήτημα: τον σταδιακό περιορισμό του επιστημονικού πεδίου της Εσωτερικής Παθολογίας. Η ανησυχία είναι ότι, εάν γίνει αποδεκτό ως φυσιολογικό ένας Παθολόγος να αποκλείεται από βασικές διαγνωστικές πράξεις που εμπίπτουν στο αντικείμενό του, τότε ανοίγει ο δρόμος για ακόμη περισσότερους περιορισμούς στο μέλλον.
Την ώρα που το ΕΣΥ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε Παθολόγους και οι υγειονομικές ανάγκες στην περιφέρεια παραμένουν μεγάλες, η πολιτική επιλογή να μπαίνουν επιπλέον «κόφτες» στην καθημερινή δουλειά των γιατρών προκαλεί εύλογη απορία. Αντί να αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης της ειδικότητας, δημιουργούνται νέες διαδικασίες, νέες παραπομπές και νέα εμπόδια.
Οι Παθολόγοι ζητούν, επομένως, την άμεση ακύρωση της επίμαχης πρόβλεψης που αποκλείει την επαναληπτική συνταγογράφηση της TSH από τους ειδικούς Εσωτερικής Παθολογίας, αλλά και τη δέσμευση ότι στο εξής δεν θα επιβάλλονται αντίστοιχοι περιορισμοί χωρίς προηγούμενη θεσμική συζήτηση με τους εκπροσώπους της ειδικότητας.
Γιατί τελικά το ερώτημα είναι απλό: όταν ένας γιατρός είναι αρμόδιος να διαγνώσει, να θεραπεύσει και να παρακολουθήσει τον ασθενή, με ποια επιστημονική λογική θεωρείται ξαφνικά αναρμόδιος να του γράψει μια βασική εξέταση; Και κυρίως, ποιος εξυπηρετείται από αυτή τη γραφειοκρατική ακροβασία — ο ασθενής, ο γιατρός ή απλώς ένας ακόμη διοικητικός «κόφτης» του συστήματος;

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...