Τα πρώτα του «δόντια» δείχνει σταδιακά, το 2ήμερο κύμα κακοκαιρίας το οποίο εκδηλώνεται στην χώρα μας και πρόκειται να σαρώσει πολλές περιοχές με βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, ακόμα και χαλάζι.
Στο χορό των προβλημάτων από τα φαινόμενα, έχουν μπει ήδη η Αττική, η Εύβοια, η Χαλκιδική. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει αναβαθμίσει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, εκδίδοντας κόκκινη προειδοποίηση για περιοχές της χώρας και πορτοκαλί προειδοποίηση για την Αττική.
Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης της ΕΜΥ
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην Αττική από αργά το απόγευμα της Τρίτης έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ενώ η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο, με πιθανότητα τοπικά έντονων φαινομένων, κυρίως στα βόρεια του νομού.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στις 19:15 στο Πέραμα καταγράφηκε καταρρακτώδης βροχή με ρυθμό 160 χιλιοστά ανά ώρα.
Πολύ ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε επίσης στην Παραλία Ασπροπύργου, με ρυθμό 43,4 χιλιοστά ανά ώρα, στον Ασπρόπυργο με 34,6 χιλιοστά ανά ώρα, στη Μάνδρα με 21 χιλιοστά ανά ώρα και στη Νέα Μάκρη με 15,4 χιλιοστά ανά ώρα.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος βροχής έως τις 19:00, η Παλαιοκούνδουρα Μάνδρας είχε συγκεντρώσει 56,6 χιλιοστά, ενώ σημαντικές ποσότητες καταγράφηκαν στην Κάντζα με 31,8 χιλιοστά, στη Νέα Μάκρη με 30,6, στην Παραλία Ασπροπύργου με 29 και στην Ελευσίνα με 28 χιλιοστά.
Στο Πέραμα είχαν καταγραφεί συνολικά 27,2 χιλιοστά βροχής, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία 27, στην Παλλήνη από 20,4 έως 22,8, στην Πάρνηθα 21,2, στο Παλαιό Φάληρο 20,8, στον Ασπρόπυργο 20,4 και στα Σπάτα 19,2 χιλιοστά.
Για τις επόμενες ώρες, η ΕΜΥ διατηρεί την πορτοκαλί προειδοποίηση για την Αττική, καθώς αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Σε «Red Code» οκτώ περιοχές
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code, από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα έως και αύριο, Τετάρτη:
– Την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
– Την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας
– Την Περιφέρεια Αττικής
– Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
– Την Περιφέρεια Κρήτης
– Τις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και
– Την Περιφέρεια Πελοποννήσου,
καθώς σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την Εκδήλωση Καιρικών Φαινομένων και Πάσης Φύσεως Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και ο κίνδυνος από την επικράτηση πολύ θυελλωδών ανέμων, προβλέπεται να είναι υψηλός στις εν λόγω περιοχές.
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, στην κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) αντίστοιχα, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που συνδέονται με την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την επικράτηση πολύ θυελλωδών ανέμων.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών.
Σημειώνεται ότι την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου.
Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα
Στην Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται από το μεσημέρι σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η βροχή έχει προκαλέσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων σε πολλούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση καταγράφεται στο ανοδικό ρεύμα της Λεωφόρου Κηφισού, όπου παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις από το ύψος του Αιγάλεω και του Περιστερίου έως και εκείνο της Μεταμόρφωσης. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Λεωφόρο Κηφισίας, με τη ροή των οχημάτων να διεξάγεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες από τους Αμπελόκηπους και το Ψυχικό μέχρι το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.
Βροχόπτωση στην Αθήνα. Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συμφόρηση παρατηρείται στους δρόμους γύρω από το κέντρο και συγκεκριμένα, σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Τμηματική καθυστέρηση καταγράφεται και στη Λεωφόρο Μεσογείων προς Χολαργό και Αγία Παρασκευή, ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι οδηγοί στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Αγίου Δημητρίου και της Αργυρούπολης.
Καθυστερήσεις καταγράφονται και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Συγκεκριμένα από τον κόμβο Κάντζας έως τον κόμβο Πεντέλης, στην έξοδο για Λαμία και στην έξοδο για Καρέα στην Περιφερειακή Οδό Υμηττού.
Υποχώρησε δρόμος στην Εύβοια
Μεγάλη καθίζηση σημειώθηκε σε δρόμο στην περιοχή της Γέφυρας Καλυβίτη κοντά στα Ψαχνά στην Εύβοια. Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή ο Δήμος, η κυκλοφορία στην ανώνυμη δημοτική οδό Ψαχνών – Σταυρού, στη θέση «Γέφυρα Καλυβίτη», διακόπτεται προσωρινά και στα δύο ρεύματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων.
Πηγή: evima.gr
Οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν το συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος.
Ποτάμια οι δρόμοι στην Χαλκιδική
Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από τον τεράστιο όγκο νερού που κατέβηκε από το βουνό μετά από έντονες βροχοπτώσεις στη Σίβηρη της Χαλκιδικής. Η κακοκαιρία δοκίμασε τις αντοχές της περιοχής, ενώ οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε παρεμβάσεις και έργα για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων.
Μεγάλες ποσότητες νερού κατεβαίνουν από το βουνό και καταλήγουν μέσα από δύο ρέματα που βρίσκονται στην λεκάνη της καμένης περιοχής μέσα στον οικισμό της Σίβηρης βρίσκοντας διέξοδο στη θάλασσα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινόμενο που ενδέχεται να πλήξουν την χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Διαβάστε περισσότερα
