Τελευταία νέα
Το οικονομικό πρόγραμμα της Ε.Λ.Α.Σ. παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας Δείπνο Ανδρουλάκη με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ψυχρό Λασιθίου [βίντεο] ΕΛ.Α.Σ. κατά Κυβέρνησης: «Ο λογαριασμός βγαίνει – Η κυβερνητική αριθμητική όχι» ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Επέστρεψε με νέες αυταπάτες – Αντέγραψε το 80% του προγράμματός μας» Ιός Δυτικού Νείλου: 5 θάνατοι και 58 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα Απάντηση της ΕΛ.Α.Σ για την κοστολόγηση του προγράμματος: Ο λογαριασμός βγαίνει, η κυβερνητική αριθμητική όχι ΕΛ.Α.Σ: Ο λογαριασμός βγαίνει – Η κυβερνητική αριθμητική όχι Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το τελικό «deal» – 11+3 εκατ. ευρώ προς την Τζιρόνα για τον Ουναΐ Μάλτα: Αθώος κηρύχθηκε ο επιχειρηματίας Φένεκ για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Γκαλίζια Το Εθνικό Σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα: Κατώτατος μισθός 1.000€, ΦΠΑ 6% σε τρόφιμα, φάρμακα χωρίς συμμετοχή ΠΑΣΟΚ για ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος με νέες αυταπάτες – Ψαρεύει στα θολά νερά χωρίς πυξίδα Απάντηση ΕΛΑΣ για την κοστολόγηση του προγράμματος: «Ο λογαριασμός βγαίνει – Η κυβερνητική αριθμητική όχι»
Indicator.gr

Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος: Στο επίκεντρο η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και οι προτάσεις της ΝΔ

Οι σχέσεις εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», που οδηγεί δικαστικούς λειτουργούς στον προθάλαμο της πολιτικής, και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αποτελούν τα κεντρικά θέματα της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, αναφορικά με τα άρθρα 89 και 90.
Με τη πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 89 (δικαστικά ασυμβίβαστα):
-Επιτρέπεται η ανάθεση ειδικών διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς με απόφαση της Βουλής, όπως ορίζει ο νόμος.
-Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή τους με οποιαδήποτε ιδιότητα στην κυβέρνηση ή η τοποθέτησή τους σε ανεξάρτητες αρχές για τουλάχιστον τρία χρόνια από την αφυπηρέτησή τους.
Όσον αφορά την προταση για την αναθεώρηση του άρθρου 90 (Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο), παρ.5:
-Για τις προαγωγές στις θέσεις των ανώτατων δικαστών, θα αποφασίζει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, από κατάλογο τριών δικαστών, για κάθε θέση, που προτείνονται από τις οικείες ολομέλειες.
Σήμερα, το άρθρο 90 του Συντάγματος ορίζει ότι οι προαγωγές στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει. Αν και η σημερινή κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα ενδιάμεσο στάδιο, παρέχοντας τη δυνατότητα στο δικαστικό σώμα να εκφράσει γνώμη (δια μυστικής ψηφοφορίας), ο τελικός λόγος ανήκει στην κυβέρνηση (υπουργικό συμβούλιο), βάσει του ισχύοντος άρθρου 90 του Συντάγματος.
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η αρμοδιότητα αυτή ανατίθεται στη Βουλή, στη βάση ενός καταλόγου δικαστών που προτείνονται από τις οικείες ολομέλειες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα, αναφερόμενη στις προαγωγές «ανωτάτων δικαστών» και δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων. Η πρόταση έχει και αντίλογο: αν αλλάξει η διάταξη στην κατεύθυνση που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, η αρμοδιότητα απλώς μεταφέρεται από την κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ουσιαστική αποσύνδεση από την πολιτική εξουσία.
The post Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος: Στο επίκεντρο η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και οι προτάσεις της ΝΔ appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...