«Δεν πουλάμε». Ακόμα. Το υπουργείο Υγείας βάζει για πρώτη φορά σε ένα χαρτοφυλάκιο 4.000-5.000 ακίνητα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα καταγράφει, τα τακτοποιεί, τα «ωριμάζει» και αναζητά τη «βέλτιστη χρήση» τους.
Τι θα γίνουν μετά; «Οι πολιτικές ηγεσίες του μέλλοντος θα πάρουν τις αποφάσεις», απαντά ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος δεν έχει την πώληση στη «δική του προσωπική προτεραιότητα». Θέλει όμως η περιουσία να φέρνει έσοδα στο ΕΣΥ και δηλώνει ότι αυτό που ξεκινά σήμερα στην Υγεία «αργά ή γρήγορα θα γίνει το βασικό μοντέλο διαχείρισης και του δημόσιου τομέα».
Το υπουργείο Υγείας, τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης χθες στη συνέντευξη Τύπου για το «Στρατηγικό Πρόγραμμα Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Υγείας & των Εποπτευόμενων Φορέων του», είναι «ίσως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων του ελληνικού κράτους». Και όταν λέμε υπουργείο Υγείας δεν μιλάμε μόνο για την κεντρική υπηρεσία, αλλά για νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εποπτευόμενους φορείς, καθένας από τους οποίους διαθέτει τη δική του περιουσία.
Πόση είναι; Κανείς δεν γνωρίζει. «Αλλοι λένε ότι είναι τέσσερις χιλιάδες ακίνητα, άλλοι ότι είναι πέντε χιλιάδες» είπε. Η αξία τους; «Εκατοντάδων εκατομμυρίων, όχι δεκάδων» κατά τον υπουργό. Κι όμως, όταν καλείται να απαντήσει ποια ακριβώς είναι η περιουσία του ελληνικού λαού που βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Η πραγματική έντιμη απάντησή μου είναι: δεν έχω ιδέα». «Δεν θέλω και ο διάδοχός μου να μου πει “δεν έχω ιδέα”. Θέλω να παραδώσω στον διάδοχό μου μια αναλυτική εικόνα».
Η ιδέα δεν γεννήθηκε στην Αριστοτέλους. Ο Αδ. Γεωργιάδης ανέτρεξε στη σύντομη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, είπε, παρέλαβε από τον προκάτοχό του μια σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία ξεχωριστού φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας. Διαπίστωσε όμως ότι το εγχείρημα σκόνταφτε στην ίδια τη λειτουργία του Δημοσίου: «Πολλές και πολύπλοκες διαδικασίες» που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός πραγματικά ευέλικτου φορέα κάτω από την κρατική ομπρέλα.
Στην Υγεία επιλέγεται πλέον άλλο μοντέλο: ο ιδιώτης με την τεχνογνωσία. Ο ίδιος ο υπουργός το περιέγραψε ακόμη πιο καθαρά: «Το να προσλάβεις τελικά έναν ειδικό για να σου κάνει δουλειά» εκτιμά ότι θα αποδειχτεί το αποτελεσματικότερο μοντέλο. Και δεν το βλέπει να σταματά στην Υγεία. «Αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ αργά ή γρήγορα θα γίνει το βασικό μοντέλο διαχείρισης και του δημόσιου τομέα» προέβλεψε.
Ο Αδ. Γεωργιάδης θέλησε πάντως να προλάβει το προφανές. «Εδώ δεν παίρνουμε αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των ακινήτων. Μη μας ρωτάτε αν θα πουλάμε, θα νοικιάζουμε και τα λοιπά». Μόνο που το έργο που παρουσιάστηκε είναι ακριβώς η προετοιμασία για το επόμενο βήμα. Ο ανάδοχος θα εντοπίσει τα ακίνητα πανελλαδικά. Θα τα καταγράψει και θα τα φωτογραφίσει. Θα αναζητήσει τίτλους. Θα ελέγξει πολεοδομικές και νομικές εκκρεμότητες. Θα προχωρήσει στην τεχνική και νομική «ωρίμανσή» τους. Και στη συνέχεια θα εκπονήσει σενάρια χρήσης, αναλύσεις κόστους-οφέλους και μελέτες βιωσιμότητας, ώστε να προσδιοριστεί η «βέλτιστη χρήση» κάθε ακινήτου.
Οταν λοιπόν η ερώτηση τέθηκε ευθέως -θα τα πουλήσετε;- ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε: «Η πρόθεσή μας δεν είναι να πουλήσουμε ακίνητα. Η πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε ακίνητα». Πώς; «Μπορεί να είναι με μορφή ενοικίασης, μπορεί να είναι διάφορα άλλα». Και η πώληση; «Η πώληση δεν είναι στη δική μου προσωπική προτεραιότητα». Οχι ότι αποκλείεται. Δεν αποτελεί προσωπική προτεραιότητα του σημερινού υπουργού. Για το αύριο ο ίδιος παρέπεμψε στις «πολιτικές ηγεσίες του μέλλοντος», που θα αποφασίσουν «αν και πώς» θα αξιοποιήσουν την περιουσία και τι έσοδα θα αποφέρει.
Ο Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το εγχείρημα «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση». Μια μεταρρύθμιση που γνωρίζει ότι ο ίδιος ενδεχομένως δεν θα προλάβει να δει ολοκληρωμένη. Στόχος του, όπως είπε, είναι να παραδώσει στις επόμενες πολιτικές ηγεσίες αυτό που ο ίδιος σήμερα δεν διαθέτει: ένα εργαλείο με το οποίο θα γνωρίζουν τι ακίνητα έχουν, ποια είναι η αξία τους και τι μπορούν να τα κάνουν. Η καταγραφή, δηλαδή, είναι μόνο η αρχή.
Το έργο αναλαμβάνει, μετά από διεθνή διαγωνισμό, ένωση εταιρειών με επικεφαλής την Qualco, μαζί με την Qualco Real Estate και την CMT Προοπτική. Το συνολικό αντικείμενο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό κόστος περιλαμβάνει όχι μόνο την ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά το σύνολο των εργασιών: επιτόπιες καταγραφές, τεχνικούς και νομικούς ελέγχους, αναζητήσεις σε πολεοδομίες και κτηματολογικά γραφεία, μελέτες, «ωρίμανση» και εκπαίδευση του προσωπικού. Αναλυτικός επιμερισμός του ποσού δεν δόθηκε. Η διακήρυξη προβλέπει 24 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου, με δυνατότητα παράτασης έως 12 μήνες εφόσον η κατάσταση των ακινήτων αποδειχτεί δυσκολότερη από την αναμενόμενη.
Το οικονομικό ζητούμενο δεν μπορούσε να κρυφτεί. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα πολυώροφο ακίνητο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο, όπως είπε, παρέμενε επί 12 χρόνια ουσιαστικά κλειστό με χώρους του να χρησιμοποιούνται για παλιά αρχεία. «Πολλαπλασιάστε αυτό το παράδειγμα επί τέσσερις χιλιάδες ακίνητα για να πάρετε μια εικόνα τού πόσα χρήματα χάνει το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη αξιοποίηση της περιουσίας του». Και περιέγραψε χωρίς περιστροφές τον οικονομικό στόχο: το έργο, είπε, θα δώσει στο υπουργείο Υγείας τη δυνατότητα να αποκτήσει «πόρο που σήμερα δεν έχει».
«Προσωπική μου γνώμη είναι ότι στο μέλλον από αυτό το έργο που ξεκινάμε σήμερα θα υπάρξει ένας χρηματοδοτικός πόρος που θα φέρει έσοδα για το ΕΣΥ» είπε, ώστε να μπορεί να αγοράζει μηχανήματα, να ανακαινίζει κτίρια, να πληρώνει θεραπείες. Ούτε λόγος, φυσικά, για προσλήψεις. Η ακίνητη περιουσία του ΕΣΥ δεν καλείται πλέον μόνο να καταγραφεί και να προστατευτεί. Καλείται να αποδώσει.
Και τι είναι αυτή η περιουσία; Τα πάντα. Διαμερίσματα, καταστήματα, πολυκατοικίες, οικόπεδα, κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Μεγάλο μέρος της προέρχεται από κληροδοτήματα δεκαετιών, ακόμη και άνω του αιώνα. Περιουσίες που πολίτες άφησαν σε νοσοκομεία και φορείς για να υπηρετήσουν την Υγεία. Υπάρχουν επαρχιακά νοσοκομεία με διαμερίσματα στην Αθήνα και στον Πειραιά, νοσοκομεία της Πελοποννήσου με ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, κτίρια εγκαταλειμμένα και ακίνητα με σοβαρές τεχνικές ή ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες. Ολα αυτά πρόκειται πλέον να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο: καταγεγραμμένο, τακτοποιημένο, «ώριμο» και με προτεινόμενη «βέλτιστη χρήση».
Το εξαώροφο κτίριο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο ο Αδ. Γεωργιάδης έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναξιοποίητης δημόσιας περιουσίας, καλώντας μάλιστα να πολλαπλασιαστεί «επί 4.000» για να αποτυπωθούν, όπως είπε, τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο
Η σημερινή εγκατάλειψη του ΕΣΥ είναι πραγματική παραδέχτηκε ο υπουργός. Περιέγραψε επισκέψεις του σε νοσοκομεία όπου του λένε «δεν έχουμε κατοικίες για γιατρούς» και λίγο παραδίπλα εμφανίζονται δύο πολυκατοικίες άδειες εδώ και δεκαετίες. «Αυτό δεν είναι εξαίρεση. Αυτό είναι ο κανόνας» είπε. Οταν όμως βρεθεί ένα ακίνητο σε μια περιοχή όπου το ΕΣΥ δεν μπορεί να προσελκύσει γιατρό, ποια θα θεωρηθεί «βέλτιστη χρήση»; Κατοικία για τον γιατρό; Κάλυψη άλλης ανάγκης του νοσοκομείου; Ή εκείνη που βάσει της ανάλυσης κόστους-οφέλους θα αποφέρει το μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα;
Η ανάγκη καταγραφής και προστασίας αυτής της περιουσίας είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά ποιο Δημόσιο καλείται σήμερα να τη διαχειριστεί; Στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υγείας υπηρετούν τρεις άνθρωποι. Τρεις για χιλιάδες ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η τεχνική υπηρεσία διαθέτει συνολικά περίπου 25 μηχανικούς και αναμένει ενίσχυση με νέες προσλήψεις. Το κράτος άφησε επί χρόνια υποστελεχωμένο τον μηχανισμό που όφειλε να γνωρίζει, να ελέγχει και να προστατεύει την ίδια του την περιουσία. Τώρα προσλαμβάνει ιδιώτη για να την εντοπίσει, να την καταγράψει, να την «ωριμάσει» και να υποδείξει τις δυνατότητες αξιοποίησής της.
Στο τέλος, διαβεβαιώνει το υπουργείο, η πλατφόρμα θα παραδοθεί στο Δημόσιο, το προσωπικό θα εκπαιδευτεί και οι αποφάσεις θα παραμείνουν αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία. Ο ιδιώτης θα παραδώσει το εργαλείο. Αυτό θέλει να αφήσει πίσω του ο Αδ. Γεωργιάδης. Μια «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση» που, κατά τον ίδιο, δεν έχει ξαναγίνει σε αυτή την κλίμακα και αύριο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για ολόκληρο το Δημόσιο.
Ο Αδ. Γεωργιάδης επιμένει ότι σήμερα δεν πουλάει τίποτα. Πράγματι. Σήμερα δεν πωλούνται ακίνητα. Καταγράφονται. Τακτοποιούνται. «Ωριμάζουν». Κοστολογούνται οι επιλογές τους. Αναζητείται η «βέλτιστη χρήση» τους και προσδοκώνται έσοδα. Οι αποφάσεις για το μετά αφήνονται στις πολιτικές ηγεσίες που θα κρατούν τότε το εργαλείο στα χέρια τους. «Δεν πουλάμε». Ακόμα. Σήμερα ετοιμάζεται το έδαφος.
Qualco, το «βιογραφικό»
H Qualco είναι ένας όμιλος πληροφορικής που έχει έντονη συνεργασία με τις τράπεζες και δημιουργεί νέες λύσεις fintec. Ο όμιλος έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη έχοντας παρουσιάσει καινούργιες σουίτες ΑΙ εργαλείων για επιχειρήσεις, έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό των εσόδων μέχρι το 2028 και έχει βάλει στο στόχαστρο και τη διεθνή επέκταση. Η Qualco έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξαγορών την τελευταία διετία. Και το 2025 ο τζίρος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 216 εκατ. ευρώ. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Οδυσσέας Τσακαλώτος.
Διαβάστε περισσότερα
