Τελευταία νέα
Σ. Φάμελλος κατά ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρησή του Σταύρος Γεωργίου: Η ΕΛ.ΑΣ. έχει στα χέρια της βίντεο με τον ποινικολόγο και ένα ακόμα άτομο πριν τον θάνατό του Θεσσαλονίκη: Στον αέρα οι μεταφορές 16.500 μαθητών λόγω ολιγωρίας υπουργείων Πυρά Φάμελλου κατά ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρησή του: «Οι έδρες ανήκουν στους ψηφοφόρους, η ηγεσία δεν τους εκφράζει» Σκληρό μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ-Φάμελλου με αιχμές και κατηγορίες μετά την ανεξαρτητοποίηση Χαλκιδική: Πυρκαγιά σε αύλειο χώρο με υλικά ανακύκλωσης Κωνσταντοπούλου: “Επαγγελματίες του κομμουνισμού με μισθό”-Καραθανασόπουλος: “Μετά τον κατήφορο ο βούρκος” Σοφία Φαλιέρου στην «Εφ.Συν.»: «Κοιτάζουμε τον κόσμο μέσα από τον χορό» Αυτά τα κάνανε οι δικτατορίες Αριστερά άχυρα και δεξιοί ψύλλοι Νέα σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου με το ΚΚΕ: «Επαγγελματίες του κομμουνισμού με μισθό» – «Το τέλος του κατήφορου είναι ο βούρκος» Εντυπωσιακό «αντίο» του καύσωνα με 43,5 βαθμούς Κελσίου [βίντεο]
Efsyn.gr

Εφιάλτης για τα πληρώματα των πλοίων σε εμπόλεμες ζώνες

Αντιμέτωποι μ’ έναν εφιάλτη βρίσκονται εδώ και σχεδόν πέντε μήνες τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων που πλέουν σε εμπόλεμες ζώνες. Οι επιθέσεις στα πλοία συνεχίζονται -μάλιστα την τελευταία εβδομάδα με μεγαλύτερη συχνότητα- με αποτέλεσμα ναυτικοί να χάνουν τη ζωή τους, άλλοι να τραυματίζονται και οι τυχεροί να βγαίνουν αλώβητοι σωματικά, όχι όμως και ψυχικά. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), μέχρι τις 21 Ιουλίου 2026 στα Στενά του Ορμούζ και συνολικά στη Μέση Ανατολή τα επιβεβαιωμένα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία ανέρχονταν σε 60, ενώ 17 ναυτεργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους.
Το πέρασμα από τα Στενά του Ορμούζ εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση, τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων εργάζονται και ζουν μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες αναζητούν τρόπους για την εξασφάλιση πληρωμάτων για τα πλοία τους, καθώς πολλοί είναι πλέον οι ναυτικοί που αρνούνται να ρισκάρουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Sinokor Group, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως, προσφέρει στους ναυτικούς της επιπλέον αποδοχές έξι μηνών για ένα ταξίδι διάρκειας περίπου ενός μήνα, το οποίο περιλαμβάνει φόρτωση πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία ή στο Ιράκ και εκφόρτωση στον Κόλπο του Ομάν.
Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Αρσένιο Ντομίνγκεζ, μιλώντας σε σύνοδο του Οργανισμού στις 20 Ιουλίου αναφέρθηκε στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στα εμπορικά πλοία, κάνοντας γνωστό ότι πέρα από το Στενό του Ορμούζ, στις 17 Ιουλίου 2026, το δεξαμενόπλοιο ASANA με σημαία Τανζανίας δέχτηκε πειρατική επίθεση, ενώ διέσχιζε ανατολικά τον Κόλπο του Αντεν με 22 άτομα πλήρωμα. Επίσης αναφέρθηκε στις επιθέσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες, όπως είπε, συνεχίζουν να στοιχίζουν τη ζωή σε αθώους ναυτικούς και επισήμανε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτές τις συγκρούσεις, χωρίς εξαίρεση, έχουν την ευθύνη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να επιστρέψουν στον διάλογο.
«Οι ναυτεργάτες αντιμέτωποι με τον θάνατο»
Στην Ελλάδα τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής) με χθεσινή τους παρέμβαση αναφέρουν ότι τα νέα χτυπήματα σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο αποδεικνύουν ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, με τα εμπορικά πλοία να μετατρέπονται πλέον σε άμεσους στόχους και τους ναυτεργάτες να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον θάνατο. Επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους εφοπλιστές, οι οποίοι, όπως σημειώνουν, «συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους από τις πολεμικές αναταράξεις, με τα πανάκριβα ναύλα, τις πολεμικά ασφαλίσεις και τις νέες εμπορικές διαδρομές».
Τέλος, ζητούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και την οργάνωση αγωνιστικών παρεμβάσεων. «Δεν θα περιμένουμε να φτάσουν φέρετρα στα λιμάνια της χώρας για να κινητοποιηθούν όσοι σήμερα κάνουν ότι δεν βλέπουν» σχολιάζουν και ζητούν:
● Να χαρακτηριστούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση ως εμπόλεμες ζώνες όλες οι περιοχές όπου διεξάγονται πολεμικές συγκρούσεις.
● Να διασφαλιστεί η έγκαιρη ενημέρωση των ναυτεργατών σε περίπτωση διέλευσης του πλοίου σε εμπόλεμη περιοχή. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους εφοπλιστές και κυβέρνηση για τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών που βρίσκονται στις περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων με δαπάνη των ναυτιλιακών εταιρειών και με πλήρη μισθολογική κι ασφαλιστική κάλυψη.
● Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...