Τελευταία νέα
Opinion Poll: Πάνω από 30% η ΝΔ, στάσιμη η ΕΛ.Α.Σ., μικρή άνοδος για ΠΑΣΟΚ- Εντός Βουλής ο Κασιδιάρης ΚΚΕ για αποπομπή Γκιλφόιλ: “Εκθέτει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έπλεκε το εγκώμιό της” Ραφαέλ Γκλικσμάν: Ενας κεντρώος υποψήφιος των Σοσιαλιστών – Φιλοευρωπαϊστής και υποστηρικτής της Ουκρανίας Opinion Poll: Στο 30,3% η ΝΔ, στο 15,9% η ΕΛΑΣ – Πώς αποτιμούν οι πολίτες τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πτώση ΝΔ – «Στασίδι» στη Βουλή για Κασιδιάρη Το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Κωσταράκο από τον Τομέα Παιδείας της ΕΛ.Α.Σ. Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,3% η ΝΔ, εδραιώνεται στη δεύτερη θέση η ΕΛΑΣ του Τσίπρα ΕΛΑΣ για Γκιλφόιλ: Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει πειστικά σχετικά με τις δηλώσεις της ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση Γκίλφοϊλ: Η κυβέρνησει οφείλει εξηγήσεις για τη στάση τους απέναντι στις σοβαρές καταγγελίες περί παρεμβάσεών της ΠΑΣΟΚ για Γκιλφόιλ: Εμμέσως γίνονται αποδεκτά τα δημοσιεύματα για μοντέλο συναλλακτικής διπλωματίας Στη Λάρισα αύριο ο Μητσοτάκης- Θα μιλήσει στα εγκαίνια αυτόνομης μονάδας αποθήκευσης ενέργειας ΕΛ.Α.Σ. για Γκιλφόιλ: Πολύ σοβαρή εξέλιξη, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις η κυβέρνηση
Thefaq.gr

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνεται θέατρο επιχειρηματικών συμφερόντων»: Σφοδρά ερωτήματα Μάντζου για την υπόθεση Γκίλφοϊλ

Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις γύρω από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ θέτει ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, μετά τις πληροφορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την αποχώρησή της από τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μάντζος συνδέει τις εξελίξεις με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τη δραστηριότητα της Αμερικανίδας διπλωμάτη κατά τη διάρκεια της θητείας της στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για ζητήματα που απαιτούν σαφείς απαντήσεις τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από την Αθήνα.
Όπως επισημαίνει, δημοσίευμα της Wall Street Journal είχε αναφερθεί σε φερόμενες απειλές παρέμβασης στην ελληνική πολιτική ζωή, ενώ μεταγενέστερες πληροφορίες έφεραν την πρέσβειρα να διαδραματίζει ρόλο στην προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Οι αναφορές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, καθιστούν αναγκαία την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες αναπτύχθηκαν οι συγκεκριμένες επαφές.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση της Γκίλφοϊλ δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα για τη φύση της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ελλάδα, καθώς και για το κατά πόσο οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν διεθνώς επηρέασαν την απόφαση της αμερικανικής πλευράς. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να στηρίζεται σε αρχές, διαφάνεια και σαφή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις συμφωνίες που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 6ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Ο Δημήτρης Μάντζος ζητά αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των ενεργειακών, αμυντικών και άλλων συμφωνιών, τους στόχους που εξυπηρετούν και τα οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την Γκίλφοϊλ.
Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από την Αμερικανίδα πρέσβειρα για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εάν ο πρωθυπουργός προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως τονίζει, η Αθήνα δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής όταν προκύπτουν ζητήματα που αφορούν πιθανές συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων και τη λειτουργία της διπλωματίας στην ελληνική επικράτεια.
Το βασικό αίτημα του στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις επαφές, τις συμφωνίες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν και με ποιον τρόπο διασφαλίστηκαν η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

Πότε κάνεις εκλογές;

Με πολλές δικαστικές υποθέσεις ανοικτές, όπου εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες και […]