Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει αρχίσει να δημιουργεί σημαντικές αναταράξεις στην αεροπορική αγορά της Ευρώπης, με την Ελλάδα να μην μένει ανεπηρέαστη, καθώς οι ημερήσιες αναχωρήσεις προς και από τη Μέση Ανατολή σημειώνουν κατακόρυφη πτώση, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση στις πτήσεις, που καταγράφει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Όπως αποκάλυψε ο οργανισμός διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη Eurocontrol, η κίνηση μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής έχει υποχωρήσει σημαντικά από την έναρξη του πολέμου, στις 28 Φεβρουαρίου, με το χαμηλότερο σημείο να καταγράφεται την Κυριακή 1η Μαρτίου, όταν πραγματοποιήθηκαν μόλις 373 πτήσεις, μια μείωση της τάξης του 80%, σε σύγκριση με τον συνήθη ημερήσιο αριθμό των περίπου 2.000 πτήσεων.
Ωστόσο, από την Πέμπτη 5 Μαρτίου, η κίνηση προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 800 πτήσεις ημερησίως (και στις δύο κατευθύνσεις), αριθμός, όμως, που αντιπροσωπεύει απώλεια περίπου 1.200 πτήσεων ημερησίως και πτώση 59%, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.
Στην Ελλάδα καταγράφεται πτώση κατά 38% στις ημερήσιες αναχωρήσεις προς και από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, που σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι πραγματοποιούνται μόλις 16, κατά μέσο όρο, ημερήσιες αναχωρήσεις την περίοδο από 11 έως 24 Μαρτίου, έναντι 26 ημερήσιων αναχωρήσεων το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες που καταγράφει το αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, φτάνοντας το 41%, που σημαίνει ότι πραγματοποιούνται 14, κατά μέσο όρο, αναχωρήσεις την ημέρα, έναντι 23, πριν από την πολεμική “ανάφλεξη”.
Ωστόσο, τόσο η Ελλάδα, όσο και ο ΔΑΑ παραμένουν στις δέκα χώρες και τα δέκα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα με τη Μέση Ανατολή. Η εικόνα, δε, που παρουσιάζουν είναι ανάλογη της ευρωπαϊκής αγοράς των αερομεταφορών, η οποία βάλλεται από το κλείσιμο εναέριων χώρων, ακυρώσεις και ανακατευθύνσεις πτήσεων.
Η Ελλάδα εντάσσεται στο Top 10 των χωρών της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες ροές επιβατών προς και από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ευρισκόμενη στην έβδομη θέση, ενώ η χώρα με τις μεγαλύτερες ροές με διαφορά είναι η Τουρκία, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με τη δεκάδα να συμπληρώνουν η Κύπρος, η Ελβετία και η Πολωνία. Όσον αφορά τη μείωση των πτήσεων προς την περιοχή ανάμεσα σε αυτές τις δέκα χώρες κυμαίνεται από -42% έως -59%, με την Πολωνία να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση (87%) και τη Γερμανία να βρίσκεται στο άλλο άκρο, καταγράφοντας τη μικρότερη (42%).
Αντίστοιχα, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” παραμένει μέσα στα δέκα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα προς τη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, πίσω από σημαντικούς αεροπορικούς κόμβους όπως το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το Heathrow στο Λονδίνο, το Sabiha Gokcen στην Κωνσταντινούπολη και το Charles de Gaulle στο Παρίσι. Στην επόμενη πεντάδα συναντώνται τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, της Ρώμης (Fiumicino), του Μιλάνου (Malpensa), του Άμστερνταμ και της Λάρνακας.
Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, είναι επίσης αυτό με τις περισσότερες πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή, με σχεδόν 100 πτήσεις την ημέρα, ακολουθούμενο από το Λονδίνο Heathrow (50 πτήσεις την ημέρα) και το Sabiha Gokcen (43 πτήσεις την ημέρα).
Η μείωση της κίνησης από αυτά τα 10 κορυφαία αεροδρόμια προς τη Μέση Ανατολή κυμαίνεται από 35% για τη Λάρνακα έως 67% για το Malpensa.
Αυξημένες οι πτήσεις στην Ευρώπη
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ενώ οι πτήσεις προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής “καταρρέουν” από την αρχή της κρίσης, η αεροπορική κίνηση εντός της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 13%. Στο ίδιο ποσοστό (13%) διαμορφώνεται η αύξηση και στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού πτήσεων μεταφοράς φορτίου, ενώ ακόμη μεγαλύτερη (18%) είναι προς την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού (ΗΠΑ και Καναδάς).
Το επταήμερο 24-30 Μαρτίου 2026, σε όλες τις διαδρομές, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2025, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή (-51%), η αύξηση κυμαίνονται από 4% εντός Ευρώπης έως 18% προς τη Βόρεια Αφρική, 21% προς τον Βόρειο Ατλαντικό και 23% προς την Ασία/Ειρηνικό, με τον συνολικό αριθμό πτήσεων του δικτύου να είναι επί του παρόντος 2% υψηλότερος από το 2025
Οι επιπτώσεις στους Ευρωπαίους αερομεταφορείς
Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, με την Aegean Airline να εκτελεί προς τη Μέση Ανατολή 2 πτήσεις ημερησίως, από 13 προηγουμένως, καταγράφοντας πτώση κατά 85%, εξακολουθεί, ωστόσο, να έχει μια σχετική παρουσία στην περιοχή.
Η Turkish Airlines που πριν από την κρίση ήταν ο πιο σημαντικός “παίχτης” στην περιοχή, παραμένει η πιο δραστήρια αεροπορική εταιρία στην περιοχή, εκτελώντας 45 πτήσεις την ημέρα, αριθμός που είναι, ωστόσο, μειωμένος κατά 61%, ακολουθούμενη από την Pegasus (13 πτήσεις -76%).
Τρεις αεροπορικές εταιρίες, οι Wizz Air, Wizz Air Malta και Ryanair δεν πετούν, πλέον, προς την περιοχή.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά των εκτός Ευρώπης αερομεταφορέων, με την Qatar Airways, τη no1 εταιρία στην περιοχή, να εκτελεί μόλις 26 πτήσεις ημερησίως, έναντι 216 προηγουμένως (-88%) και την flydubai να εκτελεί 26, από 120 (-79%). Η Emirates, από την άλλη πλευρά, έχει μειώσει τον αριθμό των πτήσεων μόλις κατά 37% και αποτελεί επί του παρόντος την αεροπορική εταιρία που εκτελεί τις περισσότερες πτήσεις από και προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, ενώ οι Saudia, Royal Jordanian και MEA Air Liban έχουν αυξήσει τις πτήσεις τους προς την Ευρώπη (+3%, +8% και +39%, αντίστοιχα).
Ο οικονομικός αντίκτυπος
Βαρύς είναι ο οικονομικός αντίκτυπος, με τη μέση τιμή του αεροπορικού καυσίμου, που παρέμενε σχετικά σταθερή από τις αρχές του 2025 έως την παραμονή της κρίσης, να έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τις 28 Φεβρουαρίου, φτάνοντας τα 5,1 δολάρια ανά γαλόνι στις 20 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 134%, σε σύγκριση με τη μέση τιμή την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2025 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2026.
Ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης και την αντιστάθμιση κινδύνου των αερομεταφορέων, αναμένεται οι τιμές των εισιτηρίων να αυξηθούν, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη ζήτηση, καθώς και να καταστήσει ορισμένες διαδρομές μη βιώσιμες.
The post Η κρίση στη Μέση Ανατολή “τραυματίζει” τις αερομεταφορές στην Ευρώπη | “Βουτιά” κατά 41% στις πτήσεις στον ΔΑΑ appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
Διαβάστε περισσότερα
