Τελευταία νέα
Τέμπη: Καταπέλτης το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για Τριαντόπουλο και Αγοραστό ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης πάτησε πρώτος στα μπάζα των Τεμπών-Γιατί δεν σταμάτησε ο ίδιος τις εργασίες; Β. Σπανάκης: Ο στόχος είναι η μείωση στις τιμές των καυσίμων να πάει στην αντλία Νίκος Παππάς: «Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε το ψέμα, τελικά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» Πέρα από το 2027: Ποιος αποφασίζει για τη Νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία; Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Πέθανε η 50χρονη διευθύντρια που υπέστη ανακοπή έξω από σχολείο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ – «Μάνος Λοΐζος»: Εκδήλωση προς τιμήν της δωρεάς της Εύας Νικολαΐδου Αμετανόητους και αδιόρθωτος ο Φλωρίδης για το “μπάζωμα” Μπάζωμα στα Τέμπη: Το σκεπτικό του βουλεύματος για την παραπομπή Τριαντόπουλου και άλλων τεσσάρων Τρελός οπαδός της Γουέστ Χαμ έδωσε 100.000 λίρες για μια φανέλα του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου ΣΥΡΙΖΑ για σποτ υπουργείου Μετανάστευσης: Μετατρέπει τον φόβο σε προεκλογικό εργαλείο με συγχρηματοδότηση της ΕΕ Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι παρατηρήσεις στους υπουργούς και το μήνυμα στη Ντόρα Μπακογιάννη – «Δική μου ευθύνη να αξιολογώ συμπεριφορές»
Efsyn.gr

Η «μπάλα» στην… εξέδρα για τα ακριβά καύσιμα – «Δεν πρέπει να σπαταλάμε δημόσιο χρήμα σε μέτρα αντιπαραγωγικά»

Την παραδοχή ότι «αυτό το επίπεδο τιμών» ενέργειας «δεν πρέπει να καταστεί η νέα κανονικότητα» έκανε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν. Χθες, μετά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο, ο ίδιος είπε ότι «η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη, για εμένα και για την Επιτροπή. Και δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με ανοιχτό πνεύμα, ρεαλισμό και ευελιξία».
Ωστόσο, όταν έφτασε στο… διά ταύτα, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα ενεργειακή κρίση, ο επίτροπος Γιόργκενσεν μίλησε ξανά για την ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω της καθαρής ενέργειας. «Διότι η αύξηση της εγχώριας καθαρής ενέργειας, οι διασυνδέσεις, τα αναβαθμισμένα δίκτυα, η αποθήκευση, η ενεργειακή απόδοση και ο εξηλεκτρισμός αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να καταστεί η Ευρώπη ανεξάρτητη και να μειωθούν οι τιμές σε διαρθρωτικό επίπεδο», συμπλήρωσε.
Σε σχέση με τα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών, ο επίτροπος επέμεινε ότι θα πρέπει να αφορούν «κυρίως τα τμήματα της κοινωνίας και της οικονομίας μας που πλήττονται περισσότερο», επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα. «Οι δημοσιονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι και δεν πρέπει να σπαταλάμε δημόσιο χρήμα σε μέτρα που είναι αντιπαραγωγικά εν μέσω κρίσης ορυκτών καυσίμων. Παροτρύνω επίσης τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τη δημοσιονομική ευελιξία που έχουμε προβλέψει για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια», είπε.
Ο επίτροπος αποκάλυψε ότι «από την έναρξη του πολέμου, η Ε.Ε. έχει ήδη καταβάλει πάνω από 100 δισ. ευρώ επιπλέον για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, χωρίς να έχει λάβει ούτε ένα επιπλέον μόριο ενέργειας!», επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση για το πόσο επικίνδυνη και δαπανηρή είναι η εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Αποθέματα LNG
Ο ίδιος πάντως φάνηκε αισιόδοξος σε σχέση με τα αποθέματα. «Καταγράφουμε ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά τα Στενά του Ορμούζ, η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής και, κατά συνέπεια, οι τιμές παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις», εξήγησε. «Οι κανόνες για την αποθήκευση αερίου μάς παρέχουν ευελιξία. Εκτιμούμε ότι η μείωση του στόχου πλήρωσης στο 80% μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της άμεσης πίεσης στις τιμές και στο κόστος αναπλήρωσης των αποθεμάτων».
Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, συνεδρίαζε η Ομάδα Συντονισμού για το Πετρέλαιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο ανεφοδιασμός της Ε.Ε. παραμένει προς το παρόν σταθερός – αν και με υψηλές τιμές για το ντίζελ και τα καύσιμα αεροσκαφών, γεγονός που αντικατοπτρίζει την περιορισμένη προσφορά στην παγκόσμια αγορά.
Η στενότητα της αγοράς αποτυπώνεται επίσης στα στοιχεία για τα εμπορικά αποθέματα στον κόμβο Αμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσας (ARA), τα οποία κυμαίνονται κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αλλά παρουσιάζουν σταθερότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια λειτουργούν σχεδόν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους και ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα μηνύματα της αγοράς.
«Ενόψει της πιθανότητας περαιτέρω διαταραχών, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και είναι διαθέσιμα σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς», υπογραμμίζεται.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...