Τελευταία νέα
Νέα Αριστερά για πρόγραμμα ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας δεν έχει στόχο να χτυπήσει αποφασιστικά τις ανισότητες Ο Γιάνης Βαρουφάκης συζητά με τους πολίτες τη Δευτέρα 7/9 στη Θεσσαλονίκη Διευκρινίσεις Γ. Παππά (ΕΛΑΣ) για τα κοσμήματα σε θυρίδες: «Ας μην αγωνιούν για τις πλούσιες κυρίες του 1%» Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για τη νέα πολιτική αλλαγή- Μεγάλο μας όπλο το πρόγραμμά μας Πέθανε η Γκλόρια Στάινεμ, η γυναίκα που άλλαξε το φεμινιστικό κίνημα στις ΗΠΑ Πυρκαγιά στο Πετροχώρι Ξάνθης – Κινητοποιήθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα Παίρνει πίσω ο τομεάρχης της ΕΛ.ΑΣ Γιώργος Παππάς τα περί καταγραφής ακόμα και κοσμημάτων σε θυρίδες για την φορολόγηση του πλούτου Μαρινάκης για Τσίπρα: 13,4 δισ. οι εξαγγελίες του- Δεν χρειάζεται ανάλυση για να δει κανείς την κοροϊδία Μάλτα: Ένταση μετά την αθώωση επιχειρηματία για τον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλίζια Πρέβεζα: Στο νοσοκομείο τρία ανήλικα παιδιά με εισαγγελική εντολή Μαρινάκης για το πρόγραμμα Τσίπρα: Μοιράζει λεφτά – Κουτεντάκης: Αστεία η κυβερνητική κοστολόγηση Διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ για τις θυρίδες του 1%
Efsyn.gr

Θεσμική αβελτηρία

Η άρνηση της κυβερνώσας παράταξης να αποδεχτεί μια βουλεύτρια της αντιπολίτευσης ως αντιπρόεδρο της Βουλής επανέφερε το ζήτημα των ιδιαίτερα αρνητικών κυβερνητικών επιδόσεων στον σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών και της τήρησης των σχετιζόμενων με αυτές άτυπων, εθιμικών κανόνων. Κάτι που ήταν φανερό από την περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός ανέλαβε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ιανουάριος 2016): η σχεδόν επί 20 μήνες πείσμων άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) τότε, συνειδητά ναρκοθέτησε τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών με οικονομικό τίμημα για τους ενδιαφερόμενους, άρα με έσοδα για το Δημόσιο.
Από το 2019 που η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας εξακολούθησε σε πληθώρα περιπτώσεων αυτόν τον θεσμικό κατήφορο. Οπως στην υπόθεση της ΕΥΠ, όπου: (1) η ευθύνη της ΕΥΠ πέρασε στον ίδιο των πρωθυπουργό, κάτι πρωτοφανές, (2) διοικητής της ΕΥΠ τοποθετήθηκε ο διαβόητος κ. Κοντολέων, με αλλαγή του νόμου περί τυπικών προσόντων, νόμου που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν θα αλλάξει, (3) ενεπλάκη ο ανιψιός του πρωθυπουργού, (4) γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών, όπου εμπλέκονται και ανώτατα επίπεδα της ανεξάρτητης, υποτίθεται, Δικαιοσύνης. Τα αποτελέσματα, γνωστά: όχι μόνο εξακολουθεί να σκιάζει τον πρωθυπουργό ο χαρακτηρισμός «Νίξον της Ελλάδας» που του επέρριψε ιδιώτης, καταδικασμένος για την υπόθεση, αλλά αυτή επανέρχεται με πτυχές κατασκοπίας και υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας.
Ανάλογος ο θεσμικός κατήφορος και στο θέμα της ΕΡΤ, που τέθηκε και αυτή υπό πρωθυπουργική εποπτεία, όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εχοντας διδαχτεί από το πάθημα της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία ξεσήκωσε το πανελλήνιο όταν, εντελώς απροειδοποίητα και αψυχολόγητα, έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ (Ιούνιος 2013), προσάρμοσε τη στρατηγική της: η ΕΡΤ δεν έκλεισε, απλά «εξουδετερώθηκε» διά της απαξίωσης και της αδρανοποίησης: το χαμηλό επίπεδο του προγράμματός της πλέον συναγωνίζεται επάξια αυτό των ιδιωτικών καναλιών, αδυνατώντας να καλύψει τους λόγους ύπαρξής της: υψηλού επιπέδου τηλεοπτικό πρόγραμμα, πολυφωνία, πλουραλισμός.
Ανάλογες αντιθεσμικές παρεμβάσεις σημειώθηκαν στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων». Σε αυτή τη μακρά αλυσίδα θεσμικής αβελτηρίας έρχεται να προστεθεί άλλος ένα κρίκος, μια και η Ν.Δ. αδυνατεί να εννοήσει ότι μπορεί να εκλεγεί ως αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής που αντιπαρατίθεται με το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ειδικά αν πρόκειται για βουλεύτρια–δημοσιογράφο που δεν δίστασε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας (Δεκέμβριος 2020), όταν λογοκρίθηκε κείμενό της σε εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν επί εικοσαετία.
*(Ph.D.)2, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...