Του
ΘΕΟΔΩΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
Βουλευτή ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης,
Υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Η 90ή ΔΕΘ δεν σηματοδοτεί μόνο την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου. Η διοργάνωσή της έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αφού καλείται να κάνει τη μετάβαση από την περίοδο της ωρίμανσης και της υλοποίησης μεγάλων έργων σε εκείνη της κεφαλαιοποίησης της αναπτυξιακής της αξίας. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο τι κατασκευάστηκε, τι ολοκληρώθηκε και τι δρομολογήθηκε σε επίπεδο έργων, αλλά πώς όλα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε ένα συνεκτικό σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία του 2030.
Η παρούσα χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Κεντρική Μακεδονία βιώνει μια περίοδο μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που αλλάζουν σταδιακά το παραγωγικό της αποτύπωμα. Το Μετρό και η επέκτασή του στην Καλαμαριά και τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, το Fly Over, η αναβάθμιση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το ThessINTEC και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο ολόκληρης της περιοχής.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου, αφού τα έργα αποκτούν πραγματική αξία όταν λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο. Όταν οι υποδομές μεταφορών διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, όταν το λιμάνι ενισχύει τις εξαγωγές, όταν η καινοτομία συνδέεται με την παραγωγή, όταν ο τουρισμός δημιουργεί περισσότερο εισόδημα και καλύτερες θέσεις εργασίας και όταν η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία. Καθεμία από τις επτά περιφερειακές ενότητες έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, παραγωγικές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η Πιερία και η Χαλκιδική διαθέτουν ισχυρό τουριστικό αποτύπωμα, η Ημαθία και η Πέλλα σημαντική αγροτική παραγωγή, οι Σέρρες και το Κιλκίς ισχυρή παραγωγική και μεταποιητική βάση, ενώ η Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως μητροπολιτικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό κέντρο.
Το ζητούμενο, επομένως, είναι να συνδεθούν αυτά τα διαφορετικά πλεονεκτήματα σε μια ενιαία περιφερειακή στρατηγική. Μια στρατηγική που δεν θα περιορίζεται στην απορρόφηση πόρων ή στην καταγραφή έργων, αλλά θα μετριέται από το αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και, τελικά, μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για τους πολίτες.
Αυτό είναι και το πραγματικό στοίχημα της φετινής ΔΕΘ. Να αποτελέσει όχι μόνο βήμα παρουσίασης όσων έγιναν και εκείνων που ακολουθούν, αλλά αφετηρία μιας ουσιαστικής συζήτησης για όσα πρέπει να γίνουν. Για την Κεντρική Μακεδονία του 2030, η επιτυχία δεν θα κριθεί από το πόσα έργα θα έχουμε προσθέσει στον κατάλογο, αλλά από το πόσο καλύτερη, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής θα έχει γίνει. Γιατί η επόμενη ημέρα δεν χρειάζεται απλώς περισσότερα έργα. Χρειάζεται σχέδιο που θα τα κάνει να δουλεύουν μαζί, ώστε η ανάπτυξη να πάψει να είναι ένας γενικός δείκτης και να γίνει χειροπιαστή βελτίωση στην καθημερινότητα και στις προοπτικές κάθε πολίτη της Κεντρικής Μακεδονίας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Ακολουθήστε το paron.gr στο Google News
➜
Ακολουθήστε το paron.gr στο MSN
➜
The post Θ. Καράογλου: ΔΕΘ 2026: Η Κεντρική Μακεδονία στο σταυροδρόμι της επόμενης ημέρας appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.
Διαβάστε περισσότερα
