Τελευταία νέα
Μαξίμου: Σενάρια για εκλογές τον Οκτώβριο στο τραπέζι Επίσκεψη του Ν. Δένδια στην ΕΛΔΥΚΟ στην Πρίστινα Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ο κόσμος συζητάει ολοένα και περισσότερο πώς θα φύγει αυτή η κυβέρνηση» Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο κόσμος συζητάει ολοένα και περισσότερο πώς θα φύγει αυτή η κυβέρνηση Από την Ουγγαρία στην Ελλάδα: Το “σύνδρομο Όρμπαν” στο μικροσκόπιο Φάμελλος προς Μητσοτάκη: Εσείς είστε το βαθύ κράτος – Μόνη λύση είναι η παραίτηση της κυβέρνησης Οι προτάσεις Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Από την τεχνητή νοημοσύνη και το άρθρο 16 έως τον εκλογικό νόμο Ανδρουλάκης: “Εκλογές τώρα για να φύγετε το γρηγορότερο δυνατόν κ. Μητσοτάκη” Κωνσταντοπούλου: «Ο κόσμος συζητάει ολοένα και περισσότερο πώς θα φύγετε» Καταγγελίες-φωτιά για “κράτος μαφίας” από τη Μαρία Καρυστιανού Κουτσούμπας: «Χρειάζεται σύγκρουση με το σάπιο αστικό κράτος και την ΕΕ της διαφθοράς που έχουν στο DNA τους τα σκάνδαλα» Ο Μητσοτάκης συγκαλεί την ΚΟ της ΝΔ – Ο Μαρκόπουλος νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη θέση του Λαζαρίδη
Moneypress.gr

ΙΟΒΕ: Αυξήθηκε στα 407,6 δισ. ευρώ το συνολικό ιδιωτικό χρέος στο γ’ τρίμηνο 2025

Το συνολικό ιδιωτικό χρέος (προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) αυξήθηκε στα 407,6 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2025, κυρίως λόγω της πιστωτικής επέκτασης αλλά και της συνεχιζόμενης συσσώρευσης οφειλών προς το Δημόσιο, αναφέρεται στο πρώτο τεύχος του Τριμηνιαίου Δελτίου για το Ιδιωτικό Χρέος στην Ελληνική Οικονομία του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την CEPAL.
Το πρώτο τεύχος επικεντρώνεται στην εξέλιξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2016-2025, ενώ επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ανθεκτική το 2025, αν και η αβεβαιότητα αυξήθηκε στις αρχές του 2026 εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.
Όπως αναφέρεται, η ελληνική οικονομία συνέχισε να συγκλίνει με την ευρωζώνη, με βασικούς μοχλούς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, οι εξωτερικές ανισορροπίες, οι περιορισμοί στην προσιτότητα της στέγασης, καθώς και το υψηλό επίπεδο ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.
Στην αγορά ακινήτων, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνοντας περαιτέρω την προσιτότητα της στέγασης. Ταυτόχρονα, το συνολικό ιδιωτικό χρέος συνέχισε να αυξάνεται, ωθούμενο από την πιστωτική επέκταση και τη συσσώρευση οφειλών προς τον δημόσιο τομέα, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο της οικονομίας διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.
Αναλυτικότερα, στην περίληψη της πρώτης μελέτης επισημαίνονται επίσης μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Στην αγορά ακινήτων, η οικοδομική δραστηριότητα ανέκαμψε σταδιακά μετά την κρίση, μαζί με την αύξηση των επενδύσεων, αν και το 2025 παρατηρήθηκε επιβράδυνση.
– Οι τιμές κατοικιών αυξάνονται έντονα από το 2017, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.
– Η προσιτότητα κατοικίας παραμένει σημαντική πρόκληση στην Ελλάδα.
– Η στεγαστική πίστη ανακάμπτει σταδιακά, αλλά παραμένει περιορισμένη.
– Οι πλειστηριασμοί ακινήτων συνεχίζονται, συμβάλλοντας στη διαχείριση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Το ιδιωτικό χρέος
Το συνολικό ιδιωτικό χρέος (προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) αυξήθηκε στα 407,6 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2025, κυρίως λόγω της πιστωτικής επέκτασης αλλά και της συνεχιζόμενης συσσώρευσης οφειλών προς το Δημόσιο.
– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν υψηλές (235,6 δισ. ευρώ, 58% του συνόλου), κυρίως προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (~70%).
– Το συνολικό χρέος σε δάνεια αυξήθηκε στα 245 δισ. ευρώ (~98,6% του ΑΕΠ), με τα επιχειρηματικά δάνεια να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος.
– Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών δανείων (73,9 δισ. ευρώ), με το μεγαλύτερο μέρος να διαχειρίζεται από εταιρείες διαχείρισης (68 δισ. ευρώ).
Η ειδική ενότητα της έκθεσης αναλύει τις τάσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα (2016-2025), επισημαίνοντας ότι η αύξηση του μέσου μισθού υπολείπεται των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, ιδιαίτερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και στον τομέα των υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...