Τελευταία νέα
Πυρκαγιές: Άλλες τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια Καναδάς: Εκατοντάδες τα πύρινα μέτωπα – Αποπνικτικό κοκτέιλ μολυσμένου αέρα «πνίγει» περιοχές των ΗΠΑ [βίντεο] ΠΑΣΟΚ: «Ο πρωθυπουργός ζει σε παράλληλο σύμπαν» για την έκθεση της Κομισιόν περί κράτους δικαίου Σύλληψη 33χρονης για εμπρησμό στην Πνύκα ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση εκπαιδεύει την κοινωνία στην ανοχή απέναντι στη διαφθορά Ο τελικός των τελικών ΣΥΡΙΖΑ: Συλλογική ηγεσία με Δούρου, Παππά και Πολάκη – Επίθεση σε Τσίπρα Η φαιά Φωνή της γαλάζιας Λογικής Ολυμπιακός: Η Χαλ περιμένει τον Τζολάκη για ιατρικές εξετάσεις και υπογραφές Την έπιασε ο «πόνος» την Αννούλα την πασοκική εφεδρεία του Μητσοτάκη: Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ηγηθεί ενός Αντι -ΣΥΡΙΖΑ μετώπου ΚΚΕ: Επίθεση σε κυβέρνηση και Κομισιόν για την έκθεση σχετικά με το κράτος δικαίου
Efsyn.gr

Ιράν: Το Μνημόνιο Κατανόησης ανεστάλη μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ

Φωτιά έχουν βάλει εκ νέου οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, χτυπώντας τις τελευταίες ημέρες, στόχους στο Ιράν.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ιράν, οι αμερικανικές επιθέσεις στη χώρα από τις 6 Ιουλίου έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 500.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ δεν περιορίζονται μόνο σε πολεμικούς στόχους, αλλά χτυπούν και ενεργειακές (ή άλλες) υποδομές. Σημειώνεται ότι μετά τις χθεσινές σφοδρές επιθέσεις, η εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ιράν αναφέρει ότι περίπου 10.000 άνθρωποι σε 20 χωριά είναι πλέον χωρίς νερό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπάντι ανέφερε ότι το Ιράν έχει αναστείλει τις δεσμεύσεις του στο Μνημόνιο Κατανόησης, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει και αναστείλει όλες τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του Ισλαμαμπάντ», δήλωσε ο Γκαριμπαμπάντι. Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη έχει αναστείλει τις δεσμεύσεις της και την εφαρμογή της συμφωνίας και είναι «απασχολημένη με την υπεράσπιση της χώρας».
Οι ιρανικές επιθέσεις
Μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αντίποινα, εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στο Κουβέιτ και την Ιορδανία.
Ειδικότερα, το Κουβέιτ κατηγόρησετο Ιράν ότι θέτει στο στόχαστρο πολιτικές (μη στρατιωτικές) εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, έπειτα από επιθέσεις σε πετρελαϊκή εγκατάσταση καθώς και έναν σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωσης.
«Η επαναλαμβανόμενη στοχοθέτηση ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων αποκαλύπτει μια συστηματικά εχθρική προσέγγιση που έχει στόχο πολιτικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια αμάχων», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας έντονα τις επιθέσεις αυτές.
Το Κουβέιτ τέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κουβέιτ ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω επαναλαμβανόμενων απειλών με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).
Το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσε ότι έπληξε κέντρο υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Καμπ Αριφτζάν και κατέστρεψε εγκατάσταση ραντάρ στην Αεροπορική Βάση Άλι Σάλεμ. Η Kuwait Petroleum Corporation δήλωσε αργότερα ότι μία από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της επλήγη σε «επαναλαμβανόμενες ιρανικές επιθέσεις», προκαλώντας σημαντικές ζημιές και τραυματισμούς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Κουβέιτ δήλωσαν ότι αναχαίτισαν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους και drones νωρίς σήμερα το πρωί, προσθέτοντας πως πυροσβέστες και εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επιθέσεων.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...