Τελευταία νέα
Αλέξης Τσίπρας: Παρέδωσα την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην περιοχή και ο Μητσοτάκης θα παραδώσει Τουρκολιβυκό μνημόνιο Ευχαριστώ Λούλα σε Τσίπρα για τη στήριξή του ενόψει εκλογών: «Είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα» ΗΠΑ: Αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά οχήματος, σκοτώνοντας βρέφος – Δικαιολογημένη η χρήση βίας, λέει η εισαγγελέας [βίντεο] Ανδρουλάκης: «Σοβαρή διπλωματική ήττα» για το τουρκολιβυκό – «Εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα» Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι αλγόριθμοι Προετοιμασία με νέα οπλικά συστήματα για την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου Καλογερόπουλος – Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Τον ήπιαμε», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ «Πολεμική» λιτότητα διαρκείας: 23 δις. ευρώ σε 7 χρόνια μόνο για την άμυνα Ρουμανία: Φωτιά σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη θάλασσα – Αγνοούνται επτά ναυτικοί Οι Naxatras στο Floyd: Όλες οι πληροφορίες για τη μεγάλη συναυλία Τέλος οι παραπλανητικές ταμπέλες Coca-Cola, Nestlé και Danone – Η ανακοίνωση της Κομισιόν Ελλάδα και Αίγυπτος ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΑΟΖ
Efsyn.gr

Ισοζύγιο συναλλαγών: Αυξημένο έλλειμμα για το 2026

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε χθες το ισοζύγιο πληρωμών στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, με τις διαφορές από το περσινό έτος να προδιαγράφουν μία ακόμη χρονιά υψηλού ελλείμματος. Η συνολική δυναμική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει πάνω από τα επίπεδα του 2025, καθώς οι αυξημένες, αλλά και αναμενόμενες, θετικές επιδόσεις του φετινού Αυγούστου, που βασίζονται στον τουρισμό, δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη συνολική, πολύ αρνητική εικόνα. Μάλιστα, παρά την αύξηση του ΑΕΠ, το έλλειμμα στο ισοζύγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί, πλησιάζοντας το αρνητικό ρεκόρ του 2024, το οποίο καταγράφηκε στα 17,8 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2026 έφτασε τα 8,9 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ήταν 6,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 37,3%. Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 8μηνο του 2025 υπολογιζόταν σε 9,7 δισ. ευρώ, αλλά τελικά διαμορφώθηκε σε 13,8 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι και φέτος αναμένεται να διαψευστούν οι αρχικές-αισιόδοξες προβλέψεις, εκτιμάται ότι το έλλειμμα για το σύνολο του 2026 θα ξεπεράσει κατά πολύ το 6% του ΑΕΠ.
Χαοτική διαφορά στα οκτάμηνα 2026-2025
Ο φετινός Αύγουστος μπορεί εν μέρει να καταγράφει άνοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, η οποία ωστόσο δεν αρκεί για να αντισταθμίσει το μεγάλο έλλειμμα στο οκτάμηνο, ιδίως το έλλειμμα στα ισοζύγιο αγαθών (εμπορικό ισοζύγιο). Η χαοτική διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές εξακολουθεί να επεκτείνεται, παρά την ελάχιστη μείωση κατά 1,9% που έχει σημειωθεί προς το παρόν. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια αύξηση 17,3% στις συνολικές εξαγωγές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του περσινού οκταμήνου, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2025 και κατά 18,8% τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον περσινό.
Τράπεζα της Ελλάδος
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος:
1. Τον Αύγουστο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 533,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο), κυρίως λόγω βελτίωσης στα πρωτογενή εισοδήματα και στις υπηρεσίες, παρά την επιδείνωση στα αγαθά και στα δευτερογενή εισοδήματα.
2. Στο ισοζύγιο αγαθών, κοινώς το εμπορικό ισοζύγιο, η αύξηση των εισαγωγών σε απόλυτους όρους ξεπέρασε εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών καταγράφηκαν στο +27,1% σε τρέχουσες τιμές (+4,2% σε σταθερές) και χωρίς τα καύσιμα καταγράφηκαν στο +14,8% σε τρέχουσες τιμές (+5,7% σε σταθερές). Αντιθέτως, οι εισαγωγές αγαθών καταγράφηκαν σε +18,8% σε τρέχουσες τιμές (+6,6% σε σταθερές) και χωρίς καύσιμα στο +4,4% σε τρέχουσες τιμές (+2,2% σε σταθερές).
3. Στο ισοζύγιο υπηρεσιών υπήρξε μικρή αύξηση πλεονάσματος, λόγω τουρισμού. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε από το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και τις λοιπές υπηρεσίες, αν και αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση στις μεταφορές. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών υπολογίστηκαν στο +13,4%, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο +6,5%.
4. Τα πρωτογενή εισοδήματα περιόρισαν σημαντικά την περαιτέρω άνοδο του ελλείμματος, κυρίως λόγω ανόδου των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.
5. Τα δευτερογενή εισοδήματα οδήγησαν σε διεύρυνση του ελλείμματος, λόγω αύξησης των καθαρών πληρωμών κυρίως στη Γενική Κυβέρνηση και δευτερευόντως στους λοιπούς τομείς.
6. Το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 48,0 εκατ. ευρώ (έναντι ελλείμματος τον Αύγουστο του 2025), χάρη στις καθαρές εισπράξεις στους λοιπούς τομείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...