Το παραδοσιακό τρέξιμο των ταύρων στο φεστιβάλ Σαν Φερμίν της Παμπλόνα στη βόρεια Ισπανία σημαδεύτηκε από ένα σοβαρό ατύχημα το Σάββατο.
Ειδικότερα, ένας δρομέας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από τα κέρατα ενός ταύρου, κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα χαοτικής διαδρομής.
Οι έξι ταύροι διέσχισαν τη διαδρομή των 875 μέτρων από το μαντρί μέχρι την αρένα των ταυρομαχιών σε περίπου δυόμισι λεπτά. Στο πέρασμά τους επικράτησε πανικός, καθώς αρκετοί συμμετέχοντες έπεσαν στο έδαφος, δημιουργώντας επικίνδυνες σκηνές συνωστισμού.
Σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναβάρα, ένας δρομέας δέχθηκε χτύπημα από κέρατο στο πρόσωπο, ενώ ακόμη 12 άτομα χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη για διάφορους τραυματισμούς.
Ένας μαύρος ταύρος αποσπάστηκε από την αγέλη στα πρώτα μέτρα της διαδρομής και όρμησε πάνω σε ομάδα δρομέων, χτυπώντας έναν άνδρα στο πλάι του προσώπου με το κέρατό του. Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει εάν αυτό ήταν το περιστατικό που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό.
Ένα φεστιβάλ με ιστορία, αλλά και σοβαρούς κινδύνους
Το Σάββατο ήταν η πέμπτη ημέρα του οκταήμερου φεστιβάλ Σαν Φερμίν, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η διεθνής του φήμη εκτοξεύθηκε πριν από έναν αιώνα, με την έκδοση του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο Ήλιος Ανατέλλει Ξανά» (The Sun Also Rises), που έκανε γνωστή την ιδιαίτερη αυτή παράδοση σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρότι ο τελευταίος θάνατος κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καταγράφηκε το 2009, οι τραυματισμοί από κέρατα, τα κατάγματα και οι σοβαρές πτώσεις παραμένουν σχεδόν κάθε χρόνο στην επικαιρότητα, καθώς πολλοί άπειροι τουρίστες συμμετέχουν δίπλα σε έμπειρους ντόπιους δρομείς.
Οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακά λευκά ρούχα με κόκκινο μαντήλι και κόκκινη ζώνη, την χαρακτηριστική ενδυμασία του φεστιβάλ, το οποίο ολοκληρώνεται κάθε ημέρα με τις ταυρομαχίες στην αρένα.
Την ίδια ώρα, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα στη διοργάνωση, υποστηρίζοντας ότι τόσο το τρέξιμο των ταύρων όσο και οι ταυρομαχίες αποτελούν μορφές κακοποίησης των ζώων και ζητούν την οριστική κατάργηση του εθίμου.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
