Τελευταία νέα
Σφοδρή επίθεση Πολάκη σε Παπασταύρου και Τσάφο: «Πράκτορες αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων» Μ. Θεμιστοκλέους: Την επόμενη εβδομάδα εκδίδεται η προκήρυξη για χίλιες μόνιμες θέσεις γιατρών ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση σε Flotilla: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπόλογος απέναντι στην Ιστορία» Ο Πολάκης αποκάλεσε τους Παπασταύρο-Τσάφο “πράκτορες αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων” Βουλή: Θετική γνωμοδότηση για τον διορισμό του Κυμπουρόπουλου ως προέδρου της ΕΑΠ και του Τσέκερη ως προέδρου στην ΕΕΒΤ Σύγκρουση Χήτα με Παππά στη Βουλή: «Πετάξτε έξω τον ανάγωγο ή αν δεν μπορείτε να ακούσετε, βουλώστε το» Σφοδρή σύγκρουση Χήτα με Παππά στη Βουλή: «Πετάξτε έξω τον ανάγωγο ή αν δεν μπορείτε να ακούσετε, βουλώστε το» Ανδρουλάκης: Εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας- Έκτακτη φορολόγηση της κερδοφορίας ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός της ημέρας η πρόταση ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική – Στο επίκεντρο Λιβανός και Αραμπατζή Μεγάλη ένταση στη Βουλή: “Ή πετάξτε έξω τον ανάγωγο ή αν δεν μπορείτε να ακούσετε, βουλώστε το” Ν. Ανδρουλάκης: «Εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας – Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ» Π. Αμυράς: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 32ωρο ή 35ωρο θα έφερνε λουκέτα σε μικρομεσαίους, ανεργία και ακρίβεια
Newsauto.gr

Ιστορικό ρεκόρ τιμών στις ΗΠΑ, με αιχμή τα αγροτικά

Τον Δεκέμβριο του 2025 οι Αμερικανοί ξόδεψαν 15 δισ. δολάρια μόνο για μεγάλα pickups, ανεβάζοντας τη μέση τιμή νέου αυτοκινήτου σε ιστορικό υψηλό.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές καινούργιων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ στο τέλος του 2025, όχι τόσο λόγω πληθωρισμού όσο λόγω των επιλογών των αγοραστών. Τα pickups και τα ακριβά μοντέλα έσπρωξαν τη μέση τιμή αγοράς σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kelley Blue Book, η μέση πραγματική τιμή συναλλαγής για νέο αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο του 2025 έφτασε τα 50.326 δολάρια, αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και κατά 1,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα μεγάλα pickups, στα οποία οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 15 δισ. δολάρια μέσα σε έναν μόνο μήνα.

Πάνω από 233.000 full-size pickups, όπως τα Ford F-150 και Chevrolet Silverado, πουλήθηκαν τον Δεκέμβριο, με μέση τιμή περίπου 66.400 δολάρια. Αν και η τιμή τους αυξήθηκε σχετικά λίγο σε ετήσια βάση, ο τεράστιος όγκος πωλήσεων ήταν αρκετός για να παρασύρει προς τα πάνω ολόκληρη την αγορά.

Η άνοδος των τιμών δεν οφείλεται μόνο στο γενικό κόστος ζωής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγοραστές στρέφονται συνειδητά σε ακριβότερες κατηγορίες. Σχεδόν το 20% όσων αγόρασαν αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο επέλεξαν μοντέλο πολυτελείας, χωρίς καν να υπολογίζονται τα ακριβά pickups που πλέον λειτουργούν σαν «luxury» οχήματα με καρότσα.

Παράλληλα, η μέση προτεινόμενη τιμή λιανικής (MSRP) έφτασε επίσης σε ρεκόρ, στα 52.627 δολάρια, μένοντας πάνω από το όριο των 50.000 δολαρίων για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Τα κίνητρα αγοράς αυξήθηκαν στο 7,5% της τιμής συναλλαγής, όμως παραμένουν χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι που κάνει το «σοκ τιμής» ιδιαίτερα αισθητό.

Στα ηλεκτρικά, η εικόνα ήταν μικτή. Η μέση τιμή τους διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 58.000 δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από τον Νοέμβριο αλλά υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι μεγάλες εκπτώσεις, που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ περίπου 18%, βοήθησαν ώστε οι μηνιαίες πωλήσεις ηλεκτρικών να ξεπεράσουν τις 84.000 μονάδες τον Δεκέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, το σύνολο του 2025 έκλεισε με περίπου 1,28 εκατ. πωλήσεις ηλεκτρικών, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 2024.

Το μήνυμα της αγοράς είναι ξεκάθαρο: οι τιμές ανεβαίνουν όχι μόνο επειδή «όλα ακριβαίνουν», αλλά κυρίως επειδή οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και πιο μεγάλα, πιο πολυτελή και πιο ακριβά αυτοκίνητα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηλεκτροκίνηση: Ιδού ο μεγάλος νικητής του στοιχήματος

Η συλλεκτική «Κόκκινη Σελήνη» της Alfa Romeo

Καρτέλ ναρκωτικών πίσω από τεράστια συλλογή αγωνιστικών μοτοσικλετών

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...