Τελευταία νέα
“Βόμβα” Συρίγου για Κάσο: “Υποχωρήσαμε δύο φορές” – Πυρά από την αντιπολίτευση Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις Κριστιάνο Ρονάλντο: Παρέμβαση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας για την αποχώρηση του CR7 από την εθνική Ν.Μηταράκης: Αδιάβαστος ο κ. Ανδρουλάκης – Οι τροπολογίες σας δείχνουν ότι δεν έχετε διαβάσει καλά το τι συμβαίνει ΠΑΜΑΚ: Οι εξηγήσεις της πρυτανείας για την μεταλλική βέργα που «προσγειώθηκε» δίπλα σε φοιτητές Καύσιμα: Ασφυκτικές πιέσεις από Τραμπ στην ΕΕ για περιορισμό εξαγωγών – «Δυναμική απάντηση» ζητούν πέντε ευρωπαϊκές χώρες Φιάσκο με την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ: Για «τραγωδία» μιλάει ο κυβερνήτης – «Είναι ζωντανή» δηλώνει ο δικηγόρος της Πιστοποιητικά γλωσσών χωρίς καν εξετάσεις με «ταρίφα» 1.500 ευρώ – Παρέμβαση των Ευρωπαίων εξεταστών Κακοκαιρία: Ανησυχία στην πληγωμένη Κρήτη για το δεύτερο σφοδρό κύμα – Σε Red Code το νησί μέχρι την Κυριακή Αλέξης Τσίπρας στο Αγιο Ορος: «Ψέλνεις στη Σιμωνόπετρα και ακούγεται στον Άδη…» Γεωργιάδης: “Για άθεος κατά δήλωσή του τα λέει πολύ ωραία πάντως ο άτιμος…” Παν. Λαφαζάνης : ΄΄Ο Τραμπ εμμένοντας στον πόλεμο κατά Ιράν τινάζει τον πλανήτη στον αέρα”-Και η ΕΕ προς απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων
Efsyn.gr

Κακοκαιρία: Ανησυχία στην πληγωμένη Κρήτη για το δεύτερο σφοδρό κύμα – Σε Red Code το νησί μέχρι την Κυριακή

Δεν προλαβαίνει να μετρήσει τις πληγές της η Κρήτη, από τη φονική κακοκαιρία που σάρωσε μέσα σε λίγες ώρες το νησί. Ο λόγος είναι ότι αναμένεται δεύτερο, σφοδρό κύμα βροχών και καταιγίδων, το οποίο μοιραία θα προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές και τους κατοίκους του νησιού.
Η νέα επιδείνωση του καιρού θα έλθει μέσα στις επόμενες ώρες και θα κορυφωθεί το Σάββατο, πριν αποκλιμακωθεί την Κυριακή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην Κρήτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες από το απόγευμα της Παρασκευής, με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά το Σάββατο και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής.

Με την Κρήτη να παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μέχρι την Κυριακή, αναμένεται το πρωί της Παρασκευής να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ένας νεκρός, απεγκλωβισμοί και εκτενείς καταστροφές
Το πρώτο κύμα ήταν ισοπεδωτικό, ενώ είχε και τραγικό απολογισμό έναν νεκρό. Πρόκειται για 80χρονο κτηνοτρόφο που καταπλακώθηκε από φερτά υλικά και εντοπίστηκε στην περιοχή των Καρινών του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Ο ηλικιωμένος είχε μεταβεί στο ποίμνιό του και δεν είχε επιστρέψει, με αποτέλεσμα οι οικείοι του να ενημερώσουν την Αστυνομία.
Παράλληλα, αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκαν βοήθεια για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Επίσης, από το πέρασμα της κακοκαιρίας προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και σοβαρά προβλήματα: πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι γέμισαν λάσπη, υπερχείλισαν ποτάμια και έκλεισαν οδικές αρτηρίες. Μεταξύ των ποταμών που υπερχείλισαν ήταν ο Δρακουλιάρης στις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά. Παράλληλα, σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ καταγράφηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Κακοκαιρία στη Κρήτη. Υπερχείλιση στον ποταμό Δρακουλιάρη στο Ηράκλειο. Πέμπτη 1 0κτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι τα μεγάλη ύψη βροχής που έπεσαν: Το υψηλότερο καταγράφηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου και έφτασε τα 361 mm (χιλιοστά).
Σύμφωνα με την πυροσβεστική το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 255 κλήσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα και πραγματοποίησε στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Μαλάδες και Φοινικιά, 13 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 8 αντλήσεις υδάτων. Στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Μυλοπόταμος και Ζωνιανά, 3 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 15 αντλήσεις υδάτων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Μίνωας Πεδιάδας, 1 μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο και 15 αντλήσεις υδάτων.
Γενικά, η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων αφορούσε σε παροχές βοηθείας και κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Επίσης κινητοποιήθηκαν και οι τοπικοί δήμοι για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών με μηχανήματα έργου, δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις, φερτά υλικά παρεμπόδιζαν την κίνηση στο οδικό δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...