Τελευταία νέα
ΠΑΟΚ – Ηρακλής 2-1: «Φαρ Ουέστ» με ανατροπή στο ’91 Καναδάς: Τέσσερα τα θύματα της πυρκαγιάς σε στρατιωτική βάση – «Μία από τις χειρότερες τραγωδίες» λέει ο Κάρνεϊ Πετάει το γάντι η Κουφονικολάκιυ στον Μαρινάκη: «Βρείτε το κουράγιο να καταδικάζετε αμέσως εγκλήματα» Ο Ζελένσκι στρέφεται κατά του Τραμπ: «Πιέζει την Ουκρανία να παραδοθεί στον Πούτιν» Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 12χρονο στο γήπεδο «Άλκης Καμπανός» Τραμπ: Δημόσια στήριξη σε Νετανιάχου ενόψει εκλογών – «Ο Μπίμπι δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ» Κηφισιά – Άρης 1-2: «Λυτρωτής» ο Γκαρέ στο ’89 Κόντρα Κουφονικολάκου – Μαρινάκη: «Ρωτήστε τον Τσίπρα για τα έργα και τις ημέρες του» – «Σταματήστε να συκοφαντείτε» Κουφονικολάκου: “Η ΝΔ δεν καταδίκασε αμέσως τη δολοφονική νεοναζιστική επίθεση στην Ελευσίνα” Ο Άδωνις Γεωργιάδης στα Γιάννενα χοροπηδάει και τραγουδάει «Και Α και Ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» Θάνατος Μαζωνάκη: Αλλάζει γραμμή η γιατρός – «Θα υποστηρίξει ότι δεν έγινε πλασμαφαίρεση» Μαρινάκης σε Κουφονικολάκου: «Πριν κουνήσετε το δάχτυλο, ρωτήστε τον Τσίπρα για τα έργα και τις ημέρες του»
Efsyn.gr

Καναδάς: Τέσσερα τα θύματα της πυρκαγιάς σε στρατιωτική βάση – «Μία από τις χειρότερες τραγωδίες» λέει ο Κάρνεϊ

Τέσσερις Καναδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους σε στρατιωτική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο Κάρνεϊ δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία για το τι προκάλεσε αυτή τη “βίαιη και αστραπιαία” πυρκαγιά.
“Λυπάμαι που πρέπει να επιβεβαιώνω ότι επί του παρόντος τέσσερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους” και “δεκάδες άλλα” έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε αυτή την “καταστροφή”, η οποία συνέβη το Σάββατο την ώρα που (οι στρατιώτες) ήταν σε άσκηση, δήλωσε ο Κάρνεϊ σε ομιλία του από την Οτάβα.
“Το έθνος πενθεί” έπειτα από “μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν πλήξει τις ένοπλες δυνάμεις στο καναδικό έδαφος σε καιρό ειρήνης”, πρόσθεσε, ανακοινώνοντας ότι οι σημαίες στα ομοσπονδιακά κτίρια θα είναι μεσίστιες.

Ο υπουργός Άμυνας Ντέιβιντ ΜακΓκίντι μετέβη σήμερα στο σημείο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι υπήρχαν νεκροί σε ένα περιστατικό σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στην επαρχία Αλμπέρτα και η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες του καναδικού στρατού, χωρίς να αναφέρει ακριβή αριθμό θυμάτων.
Ο Κάρνεϊ διευκρίνισε ότι εστάλησαν ελικόπτερα για τη μεταφορά των πολλών θυμάτων για νοσηλεία στο Γουέινραϊτ, μια πόλη 7.000 κατοίκων, καθώς και στο Έντμοντον, την πρωτεύουσα της επαρχίας, και στο Κάλγκαρι, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλμπέρτα.
Ένας γιατρός σε νοσοκομείο του Έντμοντον, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της βάσης, δήλωσε ότι τα κέντρα υγείας του Γουέινραϊτ “είχαν κατακλυστεί” από τους ασθενείς που χρειάζονταν πρώτες βοήθειες.
«Υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς από όσους θα ήθελε να μετρήσει κανείς»
“Υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς από όσους θα ήθελε να μετρήσει κανείς αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο γιατρός Γουόρεν Θιρσκ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC. “Είναι μια καταστροφή που συμβαίνει μια φορά κάθε 15 με 25 χρόνια”.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η πυρκαγιά “εκδηλώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα (01.00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) στο πεδίο εκπαίδευσης της βάσης”.
“Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα πέρα από τα όρια του πεδίου εκπαίδευσης” και “οι στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων επενέβησαν γρήγορα για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες”, διευκρίνισε.
Οι δημοτικές αρχές του Γουέινραϊτ εξήγησαν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα “λόγω των ισχυρών ανέμων”. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να επιτηρούν την περιοχή για να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά.
“Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το σύνολο των καναδικών ενόπλων δυνάμεων”, δήλωσε η αρχηγός του γενικού επιτελείου Τζένι Κάρινιαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Η βάση του Γουέινραϊτ φιλοξενεί τακτικά εκπαιδευτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχει στρατιωτικό προσωπικό από χώρες του ΝΑΤΟ.
Η στρατιωτική επιτροπή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε τα “ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία” με μήνυμα του προέδρου της, ναυάρχου Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε, στην πλατφόρμα X.
“Είναι μια ημέρα οδύνης για την πόλη”, οι κάτοικοι της οποίας “μοιράζονται τη ζωή τους” με τους στρατιωτικούς της βάσης, δήλωσε ο Μπρους Πιου, ο δήμαρχος του Γουέινραϊτ, στο CBC.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...