Τελευταία νέα
Κουφονικολάκου: «Τι κρύβει τέλος πάντων το Μέγαρο Μαξίμου για τον Μπεκίρη;» ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτείται διερεύνηση, όχι πρόωρα συμπεράσματα Γαλλία: Οι ταραχές φέρνουν Λεπέν, «νόμο και τάξη» Δανία: Η Κοπεγχάγη ξεκινά να ανακυκλώνει πάνες – Τα υλικά θα χρησιμοποιηθούν για τηλεθέρμανση και άλλες χρήσεις Τηλεφώνημα Τραμπ στον Νετανιάχου: «Θα πετύχεις ηχηρή νίκη, “Μπίμπι”» Η ΚΝΕ έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία: «Οταν στον δρόμο μιλάει ο λαός, γεννιούνται παντού “πόλεις του Φωτός”» [εικόνες – βίντεο] Γαλλία: Οι αρχές επιβάλουν 24ωρο «σκοτάδι» στους δρόμους – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Παρίσι και άλλες πόλεις Μητσοτάκης: Ευχές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ για την Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας Axios: Νέο σκάνδαλο στην κυβέρνηση Τραμπ – Σύμβουλός του προσέφερε πρόσβαση στον ίδιο «με το αζημίωτο» ΔΟΑ: Αγωγή κατά του υπουργείου Παιδείας για 300.000 ευρώ – Χωρίς απάντηση στην εξώδικη δήλωση Κινητοποιήσεις στην Ευρώπη: Τι τραγουδούν και τι συνθήματα φωνάζουν οι νέοι – Από τον Αζναβούρ μέχρι τα Hunger Games
Libre.gr

Κουφονικολάκου: Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση μηδενικών προσδοκιών

Παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ Θεώνης Κουφονικολάκου αναφορικά με το ζήτημα της κοινωνικής δυσαρέσκειας και των διαδηλώσεων.

Το στέλεχος του κόμματος της Αμαλίας σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση μηδενικών προσδοκιών για το παρόν και το μέλλον τους, βλέποντας από τη μία ότι «η διαφθορά καλπάζει με διαδοχικά σκάνδαλα» και τα υπερπλεονάσματα να σωρεύονται, την ώρα που -και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- «χρησιμοποιούνται ξεπερασμένα ευρωπαϊκά εργαλεία του 2003 για τη διαχείριση των δημοσιονομικών αναγκών».

Από την άλλη, οι ίδιοι οι πολίτες «καλούνται διαρκώς σε θυσίες εν μέσω κλιμακούμενων ανισοτήτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες αγοραστικής δύναμης, στεγαστικής επιβάρυνσης, ενεργειακής φτώχειας και πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος».

H κοινωνική συμμετοχή πρέπει να διαθέτει πολιτική συγκρότηση

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ προειδοποίησε (OPEN TV) ότι αν δεν αλλάξει πορεία η πολιτική, η αγανάκτηση του κόσμου μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή με μια «σπίθα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κοινωνική συμμετοχή πρέπει να διαθέτει πολιτική συγκρότηση και συγκεκριμένο πρόταγμα με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς να διολισθαίνει στον τυφλό θυμό ή να ωθεί τον κόσμο στην ακροδεξιά. Με αφορμή την εμπειρία της από επισκέψεις σε σχολεία της Αττικής, όπου παρατήρησε χαραγμένα ακροδεξιά σύμβολα σε θρανία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τα νέα παιδιά αισθάνονται την ακροδεξιά κοντά τους και θεωρούν ότι εκείνη δίνει απαντήσεις.

Κατέθεσε πρόταση για κοινή δήλωση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ώστε να μη μετριέται ο Κασιδιάρης, προκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί καθαρά για το αν θα πάρει θέση δημόσια.

Η «εισαγόμενη ακρίβεια»

Στο μέτωπο της οικονομίας ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση περί «εισαγόμενης ακρίβειας», φέρνοντας ως παράδειγμα τον πληθωρισμό στην Ελλάδα που κινείται στο 5,1% έναντι 3,8% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα κατέχει την 11η υψηλότερη τιμή βενζίνης παγκοσμίως, ξεπερνώντας κράτη όπως το Μονακό και το Λουξεμβούργο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και στα διυλιστήρια, φορολόγηση των υπερκερδών, καθώς και μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδράνεια απέναντι στα εξωφρενικά κέρδη των διυλιστηρίων και την αναποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών για το καλάθι του νοικοκυριού.

Κάλεσε την ΝΔ να διευκρινίσει για ποιο λόγο -εφόσον η κυβέρνηση επικαλείται δημοσιονομικούς περιορισμούς- επέτρεψε να περάσει η έκπτωση των 10 λεπτών στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, από τα διυλιστήρια, που είχαν υπερκέρδη, στις πλάτες του κρατικού προϋπολογισμού, άρα στις πλάτες των ίδιων των φορολογούμενων καταναλωτών.

Υπογράμμισε ότι αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα ασυνέπειας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την αισχροκέρδεια.

«Υγιής προγραμματικός ανταγωνισμός» με το ΠΑΣΟΚ

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει την πολιτική του κατεύθυνση. Ειδικότερα, διερωτήθηκε αν βρίσκεται πιο κοντά στις δηλώσεις στελεχών όπως η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κύριος Σγουρός, που είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και η κυρία Αναστασίου που δήλωσε υπερήφανη για τη συγκυβέρνηση με τη Δεξιά, ή αν συντάσσεται με τη σαφή θέση του κ. Δούκα υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Τόνισε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή υφίσταται ένας «υγιής προγραμματικός ανταγωνισμός» με το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος οφείλει να εμπλουτίζει τον δημόσιο πολιτικό διάλογο.

Τσίπρας: Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη η πιο διεφθαρμένη και άδικη που έχει γνωρίσει ο τόπος

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...