Τελευταία νέα
Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός σε ηλικία 43 ετών Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 2.954 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς – Καταστράφηκαν 856 κτίρια Πτώση μεσοτοιχίας στο Μαρούσι: «Τραντάχτηκε όλο το σπίτι, έπεσε μεγάλο κομμάτι τοίχου πάνω στον γείτονα» [βίντεο] Ζαχαριάδης κατά Μωραΐτη: Κάνει το αυτόκλητο πορτιέρη στο νέο εγχείρημα Θεσσαλονίκη: Φωτιά κοντά σε σπίτια στο Ωραιόκαστρο – Μήνυμα 112 για απομάκρυνση κατοίκων Ζαχαριάδης κατά Μωραΐτη: «Κάνει τον αυτόκλητο πορτιέρη στο κόμμα Τσίπρα» Μήνυση Φρονιμάκη κατά Καρυστιανού: «Συκοφαντικά όσα είπε ότι την εκβίασα για το ακίνητο» Τραμπ στο Axios για κηδεία Χαμενεΐ: «Είναι όλοι εκεί, με ένα πλήγμα θα τους εξοντώναμε» Μήνυση κατά Καρυστιανού από πρώην στέλεχος της Ελπίδας: ”Συκοφαντικά όσα είπε ότι την εκβίασα για το ακίνητο” Μωραΐτης για αποχωρήσεις από ΣΥΡΙΖΑ: «Παλτά και τοξικά ανθρωπάκια θα πάνε στον Τσίπρα και θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων» Κόντρα Ζαχαριάδη –Μωραΐτη για τις παραιτήσεις Πώς η κυβέρνηση ελέγχει με τον φόβο τους συνταξιούχους
Paron.gr

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το ακατάσχετο αυξάνεται στα 1.600 ευρώ από τα 1.250

Είναι μια πράξη Δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης στους πολίτες – Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας
Απάντηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου με θέμα «Ανάγκη άμεσης αύξησης του ακατάσχετου ποσού των 1.250 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές προς Δημόσιο και τράπεζες»
«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Σιμόπουλε,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ερώτησή σας, γιατί αναδεικνύει ένα ζήτημα το οποίο αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας και, επίσης, θεωρώ ότι υπογραμμίζει και το διαρκές ενδιαφέρον της παράταξής μας για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μου δίνει και τη δυνατότητα να σταθώ και να αναλύσω ένα ζήτημα το οποίο νομίζω μας αφορά όλους, έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα: το ιδιωτικό χρέος, τις κατασχέσεις, την προστασία της κύριας κατοικίας και τις δεύτερες ευκαιρίες που οφείλει η Πολιτεία να δίνει στους ανθρώπους που επλήγησαν από την υπαρξιακή κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Πάω απευθείας στο θέμα της ερώτησής σας. Συμφωνώ και με το πνεύμα της και με το γράμμα της.
Το ακατάσχετο συνιστά το όριο ανάμεσα στην οικονομική ασφάλεια και στην οικονομική ασφυξία για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Και όντως, όπως πολύ σωστά αποτυπώνετε, κύριε Σιμόπουλε, πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα του σήμερα, όχι την πραγματικότητα του χθες.
Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όρισε το ακατάσχετο στα 1.250 ευρώ. Αυτή ήταν η Ελλάδα της δημοσιονομικής ασφυξίας.
Είμαι σε θέση, λοιπόν, να ανακοινώσω ότι το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ.
Η αύξηση αυτή του 28%, είναι μεγαλύτερη από τον σωρευτικό πληθωρισμό της τελευταίας περιόδου που είναι 20,8%.
Είναι μια πράξη Δικαιοσύνης.
Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης προς την κοινωνία.
Να προσθέσω ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι αποσπασματική.
Εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για το ιδιωτικό χρέος, η οποία βασίζεται σε μια πάρα πολύ απλή αρχή: Να δίνουμε στους πολίτες πραγματικές δυνατότητες επανεκκίνησης.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατά.
• Σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει ιδιωτικό χρέος ίσο με το 94,5% του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στο 121,4%.
• Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, που το 2016 είχε φθάσει στο 48,5%, βρίσκεται πλέον στο 3,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
• Και μόνο μέσα στο 2025 πραγματοποιήθηκαν ρυθμίσεις ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Να πω επίσης ότι με το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, προχωρούμε σε μια ακόμη πολύ ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα άρσης της κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού  σε όσους  καταβάλλουν το 25% της βασικής οφειλής τους και ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό. Επιβραβεύουμε, δηλαδή, τη συνέπεια. Γιατί η συνέπεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τιμωρητική λογική.
Και να προσθέσω σε αυτό ότι κάνουμε και μία σειρά από άλλες πολιτικές:
• Μειώνουμε το κατώφλι ένταξης από τις 10.000 στις 5.000 ευρώ στον εξωδικαστικό μηχανισμό και περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις, έτσι, αποκτούν πρόσβαση σε ένα εργαλείο που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν.
• Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα νέας ρύθμισης παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 72 δόσεις.
• Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μετατρέπεται σε εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
• Προχωρά ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, από όταν λειτουργήσει το Φθινόπωρο, ο οποίος απευθύνεται ακριβώς στους ευάλωτους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Να πω συνολικά ότι αυτά γενικά όλα μαζί σωρευτικά είναι το πραγματικό νόημα της δεύτερης ευκαιρίας.
Από το 2019 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αλλάξει, όσο αλλάζει η χώρα, αλλάζουν και οι δυνατότητές της και η οικονομική πρόοδος δεν έχει κανένα νόημα αν δεν μετατρέπεται σε  κοινωνική πρόοδο. Αυτό ακριβώς είμαστε εδώ να κάνουμε.
Είναι μια πράξη δικαιοσύνης και μία πράξη που αντανακλά την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφασίζει με το βλέμμα στους πολίτες».
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Το ακατάσχετο αυξάνεται στα 1.600 ευρώ από τα 1.250. Είναι μια πράξη Δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης στους πολίτες – Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας»

The post Κυριάκος Πιερρακάκης: Το ακατάσχετο αυξάνεται στα 1.600 ευρώ από τα 1.250 appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...