Τελευταία νέα
Μεσολόγγι: Συλλήψεις για ξυλοδαρμό και απειλές κατά 16χρονου Ουκρανία: Νέο κρούσμα διαφθοράς φέρνει μπελάδες στον Ζελένσκι – Αποπέμφθηκε αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου Δούκας: Προχωράμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων μας Γάζα: Έπειτα από 2,5 χρόνια, ο IDF ξεκινά έρευνα για τη δολοφονία της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ – Η ιστορία που συγκλόνισε Τι λέει το υπουργείο Άμυνας για τη μεταφορά Patriot στη Σούδα: «Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται» Μάλια: Συνελήφθη 29χρονος που έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε τουρίστες – Τραυματίστηκε μία Βρετανίδα Περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ΥΠΕΝ μετά από ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»: Διερευνήστε άμεσα τις παράνομες υλοτομήσεις Ο Νίκος Παππάς απαντά στην κυβέρνηση για το χρέος: «Επτά ΔΕΘ» κοστίζει η πρόωρη αποπληρωμή Παναθηναϊκός: Πίστη για την πρόκριση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ 1948 – Απών ο Τεττέη Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν τον μεγάλο διανοούμενο στη Ριτσώνα [εικόνες] Προπονητής ΠΑΟΚ: «Αδύνατο να βρεθεί τόσο σύντομα παρόμοιας αξίας παίκτης σαν τον Κωνσταντέλια» ΟΦΗ: Ως «τεράστια πρόκληση» βλέπει ο Κόντης το ματς με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας – «Το περιμένουμε με ανυπομονησία»
Efsyn.gr

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν τον μεγάλο διανοούμενο στη Ριτσώνα [εικόνες]

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σε στενό οικογενειακό κύκλο έγινε σήμερα Τετάρτη στη Ριτσώνα ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών χθες Τρίτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και σε αυτή παρέστησαν μεταξύ άλλων η σύζυγός του συγγραφέας, κλινική ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια πανεπιστημίου Φωτεινή Τσαλίκογλου, στενοί συγγενείς και φίλοι, αλλά και ο πρόεδρος του αποτεφρωτηρίου Αντώνης Αλακιώτης, οι οποίοι όλοι μαζί, του είπαν το τελευταίο αντίο
Η αποτέφρωση της σορού ήταν η τελευταία επιθυμία του ίδιου του Κωνσταντίνου Τσακίρογλου.
Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία της εγγονής του, η οποία αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση που είχε μαζί του και στις προσωπικές αναμνήσεις που διατηρεί από τον παππού της. Στα λόγια της περιέγραψε την αγάπη και την ανθρωπιά του, καθώς και τις μνήμες που κρατάει από αυτόν και τη ζωή του.
Πηγή: Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης
Η ζωή και το έργο του μεγάλου στοχαστή
Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς υπήρξε ο πρώτος και μοναδικός σύμβουλος έκδοσης της «Εφ.Συν.», αρθρογραφούσε σε αυτήν και έμεινε αδιάλειπτα στο πλευρό της εφημερίδας όλα αυτά τα χρόνια.
Δείτε ΕΔΩ την τελευταία του συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» τον Ιανουάριο του 2026.
Κοινωνιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας, ερευνητής, διανοούμενος, πολιτικός, δικηγόρος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης και Μονάχου, καθώς επίσης στη Σορβόνη και στο Γέιλ, και το 1974 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Σορβόνης στον τομέα Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Από το 1968 έως το 1985 δίδαξε κοινωνιολογία στη Σορβόνη.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Αθηνών, και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, αλλά και ως δικηγόρος. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
Δίδαξε και σε άλλα σημαντικά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Columbia, το Princeton και το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.
Το 2025 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κατά την υποδοχή του στο ίδρυμα τον Οκτώβριο του 2025, μίλησε μεταξύ άλλων για τις κοινωνικές αλλαγές, τη δικτατορία, τον Μάη του ’68, τον νεοφιλελευθερισμό, και τις σύγχρονες αντιφάσεις της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Υπήρξε πολυγραφότατος μελετητής της ελληνικής κοινωνίας και της ιστορικής της εξέλιξης. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του βρίσκονται η «Ελληνική Τραγωδία: Από την Απελευθέρωση ως τους Συνταγματάρχες», η «Εξάρτηση και Αναπαραγωγή» και η «Κοινωνική Ανάπτυξη και Κράτος».
Η «Εξάρτηση και Αναπαραγωγή», ειδικότερα, αποτέλεσε σημαντική συμβολή στη μελέτη του κοινωνικού ρόλου των εκπαιδευτικών μηχανισμών στην Ελλάδα. Μέσα από το έργο του επιχείρησε να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν οι κοινωνικές και πολιτικές δομές της Ελλάδας, αλλά και τον ρόλο της εκπαίδευσης, του κράτους και των κοινωνικών μηχανισμών στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Το 2015 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη βουλευτής του κόμματος.
Ήταν στενός φίλος του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού φιλόσοφου και κοινωνιολόγου Νίκου Πουλαντζά.

Πηγή: Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...