Με φόντο την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο Κώστας Τσουκαλάς, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της εξέλιξης και στους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι μα διαβεβαίωναν, όταν υπήρξε η συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ, ότι η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ ήταν σε θετική κατεύθυνση και μάλιστα είχε ειπωθεί ότι έκλειναν τις χαίνουσες πληγές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης».
Μιλώντας στον RealFM 97,8 ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε: «Τελικά βλέπουμε τη Λιβύη να προχωρά σε κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Να θυμίσουμε ότι το 2019, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έγινε το μνημόνιο. Και είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις στη γεωπολιτική θέση της χώρας. Προφανώς και αντιβαίνει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα – γιατί διαγράφει πλήρως την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, προσβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα – αλλά δεν παύει να είναι μια ενέργεια και αναθεωρητική και παράνομη και μια ενέργεια η οποία αλλάζει πίστα στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν αρκεί όμως να λέμε μεταξύ μας ότι η κύρωση αυτή είναι ανυπόστατη. Την ώρα μάλιστα που έρχεται ως συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης της Τρίπολης της 14ης Αυγούστου».
Μάλιστα, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα: «Θεωρούμε ότι τόσο τα κόμματα όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να ενημερωθούν και για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτών στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που μας αφορούν, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου».
Ενώ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι η διαχείριση της κατάστασης από μεριάς της είναι «επιφανειακή και αντιφατική. Δεν υπάρχει συνεκτική πολιτική και φαίνεται ότι η χώρα μας αιφνιδιάστηκε. Δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών να κάνει λόγω για κλείσιμο χαινουσών πληγών και από την άλλη πλευρά η Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Ο κ. Γεραπετρίτης προχώρησε σε συναντήσεις με τον κ. Χαφτάρ – όχι για να πιούνε καφέ και να πούνε τα νέα τους . Υποτίθεται ότι αυτές οι συζητήσεις έπαιζαν ένα ρόλο στο να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη και εκεί έγκειται η αποτυχία και ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της Λιβύης πήρε μια πολύ καθαρή θέση κατά των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Άρα, εδώ πρέπει να πει το Υπουργείο τι δεν πήγε καλά, να πει η κυβέρνηση τι δεν πήγε καλά».
Ανέδειξε, δε, ο Κώστας Τσουκαλάς τη σημασία της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι, σαφέστατα, σημαντική η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν αρκεί . Πρέπει να υπάρξουν μέτρα. Μέτρα τα οποία θα δείχνουν ότι η Ευρώπη έμπρακτα στέκεται στο πλάι της χώρας και αυτή είναι μια δουλειά διπλωματική, την οποία πρέπει η κυβέρνηση να την προχωρήσει άμεσα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις κοινωνικές ανισότητες και στις κινητοποιήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση δείχνει να περιμένει αστοχίες που μπορεί να υπάρξουν από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσει μια πόλωση που δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ως τέτοια. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν πολύ μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα, όπως η ανισότητα, η ακρίβεια, το στεγαστικό, τα κενά στην εκπαίδευση, είναι που οδηγούν σε κινητοποιήσεις, όπως έγινε και στη Γαλλία. Σε αυθεντικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι συχνά σε αυτές τις συνθήκες εμφιλοχωρούν ακραίες δυνάμεις και παρατηρούμε εικόνες, όπως το πλιάτσικο καταστημάτων στη Γαλλία . Πρέπει να απομονώνουμε όλοι αυτού του είδους τις ακραίες συμπεριφορές γιατί ακριβώς αυτές δυσφημίζουνε το αυθεντικό και γνήσιο μήνυμα των κινητοποιήσεων».
«Το μήνυμα των κινητοποιήσεων είναι η ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν καλύτερα και εμείς ως ΠΑΣΟΚ λέμε ότι είμαστε ο φορέας που με τη νίκη μας θα τελειώσει το πάρτι των λίγων και της διαφθοράς που λαμβάνει χώρα με τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου και στάθηκε στη θέση του ΠΑΣΟΚ:
«Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις αλλά πρέπει πάντα να απομονώνουμε ακραίες δυνάμεις, οι οποίες τις δυσφημίζουν και βάζουν βούτυρο στο ψωμί της αντίδρασης, την οποία στη χώρα μας εκπροσωπεί ηγεμονικά η Νέα Δημοκρατία.
Η κοινωνική ειρήνη και η ηρεμία προϋποθέτουν άρση των ανισοτήτων και η χώρα μας σε αυτό θα πάει πάρα πολύ άσχημα έως τώρα. Διότι έχουμε πολύ χαμηλή αγοραστική δύναμη, οι ανισότητες ενώ υπήρξαν δισεκατομμύρια ως πακτωλός που ήρθαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Συνοχής, ΕΣΠΑ, αναπτυξιακούς νόμους και ΚΑΠ δεν φαίνεται να έχει υπάρξει μεταβολή στην δομή των ανισοτήτων. Αυτή είναι η αποτυχία της κυβέρνησης και αυτό δείχνει και την κοινωνική μεροληψία που έχει υπέρ των πάρα πολύ λίγων».
Τέλος, σχετικά με την διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και τον στόχο της πολιτικής αλλαγής, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε: «Το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ είναι αμφίπλευρο, είναι στην κοινωνία, δεν είναι μεταγραφές. Είναι μια ευρεία πολιτική συμπαράταξη, μια δημοκρατική πανστρατιά με στόχο την πολιτική αλλαγή.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ή πρώτο ή δεύτερο. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο, θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία και τότε θα υπάρξει κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Καράογλου με Βελόπουλο, ενδεχομένως με Σαμαρά και με Λατινοπούλου. Τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
