Σε ελέγχους για τον εντοπισμό της πηγής των κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία προχωρούν ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, μετά την εμφάνιση δεκάδων περιστατικών τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, το Νοσοκομείο Λαμίας επιβεβαίωσε εργαστηριακά την παρουσία σαλμονέλας και ενημέρωσε άμεσα τον ΕΟΔΥ, ο οποίος στη συνέχεια ειδοποίησε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Φθιώτιδας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε καταστήματα εστίασης της περιοχής, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.
Από την Παρασκευή (10/7) μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 30 πολίτες προσήλθαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας με συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς και πυρετό. Από αυτούς, οι 12 χρειάστηκε να νοσηλευτούν και παραμένουν στην Παθολογική Κλινική και στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.
Σύμφωνα με το LamiaReport, υπάρχουν και αρκετά ακόμη περιστατικά που δεν κατέληξαν στο νοσοκομείο, καθώς οι ασθενείς επικοινώνησαν με ιδιώτες γιατρούς, έλαβαν οδηγίες και παρέμειναν στα σπίτια τους.
Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι ασθενείς είχαν καταναλώσει φαγητό σε διαφορετικά καταστήματα εστίασης της πόλης. Το στοιχείο αυτό οδηγεί τις Αρχές στο ενδεχόμενο να πρόκειται για μολυσμένη παρτίδα τροφίμου, με πιθανότερο σενάριο το κοτόπουλο από κοινό προμηθευτή.
Δεν συνέτρωγαν οι ασθενείς κάπου όλοι μαζί, λέει ο Γιαννάκος
Ο νοσηλευτής και πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος , μιλώντας για το συμβάν, ανέφερε: «Δυστυχώς συνεχίζονται οι προσελεύσεις ασθενών στα επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας που πάσχουν από σαλμονέλα, όπως επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι προσήλθαν 30 ασθενείς. Εμφανίζουν έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας όπως πυρετό, εμετούς και διάρροια. Τελικά για νοσηλεία παρέμειναν έως τώρα, 12 ασθενείς. Οι ασθενείς δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Δεν συνέτρωγαν κάπου όλοι μαζί. Ανησυχία υπάρχει για τον προμηθευτή του προϊόντος που ήταν μολυσμένο με το βακτήριο της σαλμονέλας και πωλείται στην αγορά κρέατος. Φυσικά από τη μολυσμένη παρτίδα δεν προμηθεύτηκε μόνο η πόλη της Λαμίας. Θα πρέπει να εντοπιστεί άμεσα ο προμηθευτής και να αποσυρθούν από την αγορά τα μολυσμένα προϊόντα. Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Έλεγχοι σε επτά καταστήματα εστίασης – Στο επίκεντρο κοτόπουλο γνωστής εταιρείας
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινητοποιήθηκαν άμεσα, με κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας να πραγματοποιούν ελέγχους σε επτά καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης.
Από την πρώτη διερεύνηση των περιστατικών που πραγματοποιήθηκε χθες, φαίνεται να προκύπτει ένας κοινός παράγοντας, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν προς συγκεκριμένη παρτίδα κοτόπουλου γνωστής εταιρείας.
Τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη είχαν προμηθευτεί οι επιχειρήσεις από μεγάλη αλυσίδα τροφοδοσίας, γεγονός που έχει μπει στο επίκεντρο της υγειονομικής έρευνας.
Τι είναι η σαλμονέλα
Η σαλμονέλα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Η λοίμωξη, γνωστή και ως σαλμονέλωση, προκαλεί κυρίως διάρροια και κοιλιακό άλγος και διαφέρει από άλλες παθήσεις που σχετίζονται με διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου, όπως ο τυφοειδής πυρετός.
Πώς επηρεάζει τον οργανισμό
Αφού εισέλθει στον οργανισμό, το βακτήριο ξεπερνά τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του στομάχου και του ανοσοποιητικού συστήματος και εγκαθίσταται στο έντερο. Εκεί προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος, μειώνοντας την απορρόφηση υγρών και προκαλώντας κράμπες, κοιλιακό πόνο και διάρροια.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα εμφανίζονται από λίγες ώρες έως και μερικές ημέρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν:
Διάρροια, που μπορεί να περιέχει αίμα.
Πυρετό.
Κοιλιακές κράμπες ή πόνο.
Ναυτία και εμετούς.
Πονοκέφαλο.
Δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς όλα τα παραπάνω συμπτώματα.
Πόσο διαρκεί
Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες. Αν δεν υπάρξει βελτίωση μέσα σε τρεις ημέρες ή τα συμπτώματα επιδεινωθούν, συνιστάται επικοινωνία με γιατρό.
Είναι μεταδοτική;
Ναι. Η σαλμονέλα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και μέσω κατοικίδιων ζώων. Η σχολαστική υγιεινή των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την επαφή με ασθενή είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η μετάδοση μέσω επιφανειών και τροφίμων.
Πώς αντιμετωπίζεται
Συνήθως η λοίμωξη υποχωρεί χωρίς ειδική φαρμακευτική αγωγή. Σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά. Εάν η διάρροια είναι έντονη ή υπάρχει σοβαρή αφυδάτωση, ενδέχεται να απαιτηθεί νοσηλεία και χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών.
Η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάρρωση, γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσησης.
Διαβάστε περισσότερα
