Ο Λεωνίδας Στάμος θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το καθεστώς που διέπει τις λιμενικές αρχές και τις αδειοδοτήσεις σε Πέραμα, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, με άρθρο του στο «Π», ζητά διαφάνεια στα κριτήρια αξιολόγησης των επενδύσεων και διερωτάται πώς διασφαλίζεται ότι οι λιμενικές αρχές αποφασίζουν με αμιγώς τεχνικά και νομικά κριτήρια, μακριά από εξωθεσμικές παρεμβάσεις που πλήττουν την τοπική κοινωνία και το επενδυτικό περιβάλλον.
–Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για το καθεστώς αδειοδοτήσεων στο Πέραμα, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο
Του
ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΡ. ΣΤΑΜΟΥ
Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω
Η ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και του Δυτικού Λεκανοπεδίου αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν από τους σημαντικότερους κόμβους ναυτιλιακής και βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας. Λιμενικές εγκαταστάσεις, ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, αλιευτικές δραστηριότητες και επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων συνυπάρχουν σε έναν χώρο με πεπερασμένες δυνατότητες.
Ακριβώς γι’ αυτό, το ζήτημα του πώς και με ποια κριτήρια χορηγούνται οι σχετικές άδειες χρήσης χερσαίων και θαλάσσιων ζωνών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την αξιοπιστία του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι εύλογα:
Με ποια ακριβώς κριτήρια αξιολογούνται οι αιτήσεις εταιρειών –ακόμη και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο– που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή; Υπάρχει διαφάνεια στα χρονοδιαγράμματα και στις αιτιολογήσεις τυχόν απορρίψεων ή καθυστερήσεων;
Πώς διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις των αρμόδιων λιμενικών αρχών λαμβάνονται με αμιγώς τεχνικά και νομικά κριτήρια, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους παράγοντες – πολιτικούς ή μη;
Υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός ώστε τοπικοί επαγγελματίες (αλιείς, ναυτιλιακοί πράκτορες, μικρές επιχειρήσεις) να εκφράζουν έγκαιρα τις ενστάσεις τους μέσα από διαφανείς διαδικασίες διαβούλευσης και όχι μέσω παρασκηνιακών οδών;
Πόσες αιτήσεις επενδυτικού χαρακτήρα εκκρεμούν σήμερα στα λιμεναρχεία της περιοχής και ποιος είναι ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσής τους;
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα αφορά όλους: Τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις, τους εργαζομένους που περιμένουν νέες θέσεις εργασίας, τους κατοίκους της περιοχής αλλά και το ίδιο το κύρος των θεσμών.
Θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
The post Λ. Στάμος στο “Π”: Ποιος αποφασίζει τελικά για τις χρήσεις στα λιμάνια μας; appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.
Διαβάστε περισσότερα
