Τελευταία νέα
Ρωσία: Drone έπληξε πύργο ψύξης πυρηνικού εργοστασίου στο Κουρσκ – Έκκληση για «στρατιωτική αυτοσυγκράτηση» Αυτό το Σαββατοκύριακο με την «Εφ.Συν.»: Ένα βιβλίο-μαρτυρία για την περίοδο του Εμφυλίου και μια αποκάλυψη ΕΛ.Α.Σ. κατά Γεωργιάδη για το MedWatch: «Τέλος στη λογική “δεν γνωρίζαμε”» Καιρός: Μίνι «καλοκαίρι» μέχρι την Δευτέρα – Αλλαγή σκηνικού από την Τρίτη Δημοσκόπηση MRB: Το 51,1% στηρίζει τη συνεργασία με το Ισραήλ – Το 59,3% υπέρ των θαλάσσιων πάρκων και της διασύνδεσης με την Κύπρο MRB: Οι συσπειρώσεις για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η “δεξαμενή” της ΕΛ.Α.Σ. και ο Σαμαράς Δήμος Ηλιούπολης: Μηδενικά δημοτικά τέλη για νέους γονείς με εισόδημα έως 20.000€ Μαργαρίτα Παπανδρέου: Την Κυριακή η πολιτική κηδεία της γυναίκας που άφησε το δικό της αποτύπωμα στη δημόσια ζωή Καββαδάς: Καταργείται η βιντζότρατα, έρχεται ιχνηλασιμότητα του μελιού Ο Δημήτρης Παπάζογλου στην «Εφ.Συν.»: «Ημουν στη νύχτα πάντα με την καθαρότητα της μέρας» Θάνατος Μαζωνάκη: «Έχω πέσει πάνω σε έλεγχο – Το μηχάνημα δεν κρυβόταν», λέει η γραμματέας του ιατρείου στο Κολωνάκι Θεσσαλονίκη: Μαζική και δυναμική η αντιφασιστική πορεία για τη μνήμη του Παύλου Φύσσα [εικόνες – βίντεο]
Efsyn.gr

Μαζική είσοδος μεταναστών στην Ισπανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί – Σπεύδουν στρατιωτικές ενισχύσεις [εικόνες – βίντεο]

Η ισπανική κυβέρνηση αναπτύσσει επιπλέον στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, αφού χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν μέσα σε λίγες ώρες από το γειτονικό Μαρόκο, κολυμπώντας ή διασχίζοντας τη θάλασσα με τα πόδια.
Βίντεο που καταγράφηκαν την Πέμπτη στην παραλία Ταραχάλ δείχνουν πλήθη ανθρώπων να περνούν γύρω από τους κυματοθραύστες και να τρέχουν στην παραλία και στους δρόμους.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ισπανική El Pais, τουλάχιστον 9 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να εισέλθουν στη χώρα.




Οι περισσότεροι φαίνονταν να είναι νεαροί άνδρες, υπήρχαν όμως και οικογένειες με γυναίκες και παιδιά. «¡Viva España!» («Ζήτω η Ισπανία!»), φώναζαν ορισμένοι σε έναν ανεξάρτητο φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για το Associated Press και κατέγραφε τις σκηνές.
Εκπρόσωπος της Guardia Civil, της δύναμης που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των ισπανικών συνόρων, δήλωσε ότι οι μετανάστες «εισέρχονται μαζικά από τη θάλασσα» μέσω του κυματοθραύστη του Ταραχάλ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό τους.
(AP Photo/Antonio Sempere)
Η δημόσια ισπανική τηλεόραση TVE μετέδωσε ότι μεταξύ 2.000 και 3.000 ανθρώπων πέρασαν στη Θέουτα, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Efe ανέφερε ότι ορισμένοι εισήλθαν στον θύλακα σκαρφαλώνοντας στον υψηλό συνοριακό φράχτη.
 (AP Photo/Antonio Sempere)
 (AP Photo/Antonio Sempere)
 (AP Photo/Antonio Sempere)
«Η κατάσταση είναι απολύτως χαοτική», δήλωσε ο Ρασίντ Σμπίχι, επικεφαλής της ένωσης που εκπροσωπεί τους αξιωματικούς της Guardia Civil στη Θέουτα. «Δεν είναι δυνατόν να δοθεί ακριβής αριθμός, αλλά πρόκειται για χιλιάδες μετανάστες που περνούν τα σύνορα.» Πρόσθεσε ότι η συνοριακή διάβαση έχει «καταρρεύσει πλήρως».
Ο Ασράφ Μαϊμουνί, μέλος της Μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετική». Όπως είπε, το συνοριακό πέρασμα του Ταραχάλ άνοιξε το πρωί της Πέμπτης «υπό ασυνήθιστες συνθήκες», επιτρέποντας στον κόσμο να περάσει στην ισπανική πλευρά.
 (AP Photo/Antonio Sempere)
Ο πρόεδρος της Θέουτα, Χουάν Χεσούς Βίβας, ζήτησε την ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων «για να διασφαλιστεί το απαραβίαστο των συνόρων» και η ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών αφίξεων.
(AP Photo/Antonio Sempere)
Ο Βίβας είχε ήδη δηλώσει από την Τετάρτη ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, με εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους. Όπως είπε, η Θέουτα χρειάζεται «περισσότερους πόρους, περισσότερες υποδομές, καλύτερο θεσμικό πλαίσιο και αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών».
(AP Photo/Antonio Sempere)
«Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση· ζητάμε μια δίκαιη και υπεύθυνη λύση, προσαρμοσμένη στη δική μας πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Το βράδυ της Πέμπτης, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στη Θέουτα 60 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και επιπλέον 30 άνδρες της Guardia Civil.
(AP Photo/Antonio Sempere)
«Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την Guardia Civil στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη αποστολή απαιτηθεί για τη διατήρηση της ασφάλειας στην πόλη της Θέουτα», ανέφερε το υπουργείο.
Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα για κήρυξη κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας ότι το σχετικό νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει την εφαρμογή του σε περιπτώσεις μεταναστευτικών ροών, αλλά μόνο για ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα – όπως οι τρέχουσες δασικές πυρκαγιές – ή σε περίπτωση ηφαιστειακής ή πυρηνικής απειλής.
(AP Photo/Antonio Sempere)
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται να μεταβεί στη Θέουτα την Παρασκευή μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.
Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει «άμεση απάντηση» στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θέουτα, η οποία θυμίζει τη συνοριακή κρίση του 2021, όταν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πέρασαν στον ισπανικό θύλακα μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...