Τελευταία νέα
«Καμπανάκια» στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις: Η ακρίβεια και η «γκρίζα ζώνη» που προβληματίζει Σκηνικό πόλωσης στη Βουλή- Όλοι εναντίον όλων σε οξείς τόνους-Όσα έγιναν στη ΔτΠ και στην Ολομέλεια Βουλή: Προς κύρωση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τρομοκρατία Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ – «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027» Χαρίτσης: Η πρωτοβουλία Τσίπρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγκλιση του προοδευτικού χώρου Πολιτική αναταραχή: Βενιζέλος, δημοσκοπικές ανατροπές και η «σιωπή» της ΝΔ ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση Προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή ΥΠΕΞ για «Global Sumud Flotilla»: Η Ελλάδα ανέλαβε για ανθρωπιστικούς λόγους να υποδεχτεί στο έδαφός της τους επιβαίνοντες του στολίσκου «Στα μαχαίρια» Μαξίμου-ΠΑΣΟΚ για τις Ανεξάρτητες Αρχές Στην συγκέντρωση της Αθήνας αύριο ο Σ.Φάμελλος ΥΠΕΞ: Για ανθρωπιστικούς λόγους η υποδοχή των επιβαίνοντων του στολίσκου στην Ελλάδα Υπουργείο Εξωτερικών για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»: Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση – Σε συνεννόηση με το Ισραήλ για την ασφαλή αποβίβαση στην Ελλάδα
Libre.gr

Μαξίμου: Παραιτήσεις υπουργών και μίνι ανασχηματισμός το Σαββατοκύριακο μετά τις δικογραφίες για ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση πολιτικά φέρνουν την κυβέρνηση οι εξελίξεις με  τις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που με την  διαβίβασή τους στην Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις  που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ενημέρωσή του για το περιεχόμενο των δικογραφιών.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Η μεγάλη πολιτική πίεση που δέχεται πλέον η κυβέρνηση αποτυπώθηκε και στο ξεκάθαρο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη για “εκλογές να τελειώνουμε”, όπως είπε χαρακτηριστικά στην Βουλή, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων για “δημοκρατική διέξοδο”.

“Άκουσα για πρώτη φορά, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, να ζητάτε εκλογές. Μου θυμίζετε το αρνί που εύχεται να έρθει το Πάσχα!», ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μάλιστα, σε μια έμμεση υπενθύμιση του κλίματος πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ που αποτυπώνεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, έσπευσε να σχολιάσει πως “καμιά φορά τα αιτήματα γίνονται δεκτά».

Στην πραγματικότητα βέβαια η επίδραση όλων αυτών των εξελίξεων στην κοινωνία και στο πολιτικό κλίμα δεν έχουν αρχίσει ακόμη να καταγράφονται, κάτι που αναμένεται να  αρχίσει να γίνεται στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Και μία σαφή εικόνα για το εάν και πώς επηρεάζονται οι πολιτικοί συσχετισμοί εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί πλέον μετά και την εορταστική περίοδο του Πάσχα. 

Το μήνυμα πάντως του Μεγάρου Μαξίμου, όπως το εξέπεμψε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είναι πως η κυβέρνηση “σε καμία περίπτωση” δεν σχεδιάζει εκλογές και το βασικό σκεπτικό εξακολουθεί να υπερβαίνει τις εγχώριες εξελίξεις και να διατηρεί ως μεγάλη εικόνα που καθορίζει και την στάση της κυβέρνησης, τις διεθνείς εξελίξεις και την πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή.

” Η πλειονότητα των κρατών της Ευρώπης και όχι μόνο, αναζητούν λίγους μήνες σταθερότητας για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση και η Ελλάδα την έχει κατακτήσει τουλάχιστο μέχρι το 2027. Όχι μόνο την πολιτική σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα και την οικονομική ανθεκτικότητα που μας επιτρέπει να χρηματοδοτούμε μέτρα. Και θα ήταν το λιγότερο ανεύθυνο να προκαλούσαμε εμείς εκλογές επειδή πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις. Αυτό δεν εκφράζει ως λογική ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τη ΝΔ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όλα δείχνουν πως τυχόν επιβεβαίωση εμπλοκής, μεταξύ των περίπου 20 γαλάζιων στελεχών που φέρεται να περιλαμβάνονται στις δικογραφίες, και ονομάτων δύο νυν υπουργών και ενός υφυπουργού (Κ. Τσιάρας, Γ. Κεφαλογιάννης, Δ. Βαρτζόπουλος), για τους οποίους θα αξιολογηθεί πολιτικά το περιεχόμενο των στοιχείων που τους αφορούν, θα  οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις και σε ανασχηματισμό. Πιθανότατα αμέσως μετά το σαββατοκύριακο και χωρίς να είναι σαφές εάν ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει, πέραν της αντικατάστασης των συγκεκριμένων στελεχών και σε κάποιες άλλες στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε ότι αφορά τους βουλευτές, η εξέταση θα γίνει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά αλλά με το Μαξίμου να ξεκαθαρίζει πως η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δείξει στην πράξη τα 7 χρόνια διακυβέρνησης ότι επί της αρχής είναι θετική σε αιτήματα για άρση ασυλίας βουλευτών. Όπου τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία  μπορεί να παραπέμπουν σε διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων εκτιμάται ότι θα τεθεί ζήτημα και για την συμμετοχή αυτών των βουλευτών στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στο τραπέζι και εισηγήσεις να ζητηθούν σε τέτοια περίπτωση και παραιτήσεις από την βουλευτική έδρα.

Εκείνο πάντως που εν αναμονή της δικογραφίας, διαμήνυσε το Μαξίμου είναι “μην ρίξουμε στην πυρά το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να ενδιαφέρθηκαν για κάποιους ψηφοφόρους τους, αλλά προφανώς να αξιολογηθούν ποινικά εκείνοι που μπορεί να έκαναν κάτι το οποίο ήταν παράνομο”.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αντικρούσει και τις κατηγορίες περί γαλάζιου σκανδάλου, αντιτείνοντας πως εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν αποκλειστικά γαλάζιο σκάνδαλο δεν θα είχε πληρώσει η χώρα μας 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 20ετίας για παράνομες επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουν πως η σημερινή κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για να μπει τελεία σε τέτοια φαινόμενα με κορυφαία μεταρρύθμιση την μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...