Τελευταία νέα
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβλήθηκε η δίκη της Κατερίνας Παπακώστα Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα στο Άγιον Όρος: “Η κοινωνία έχει υποστεί αρκετούς θεομπαίχτες – Δεν χρειαζόμαστε άλλον” Στέλλα Αραμπατζή: Ελεγχος στο ιατρείο της βουλευτού της ΝΔ για παράνομα botox Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ασύλληπτη η εικόνα της καταστροφής – Νέα επιδείνωση του καιρού προ των πυλών Στην Αθήνα Έμιλι Ραταϊκόφσκι και Ρομέν Γαβράς το Σάββατο – Ο λόγος που έρχονται Νέα Υόρκη: Η γενική εισαγγελέας αναλαμβάνει την υπόθεση του φερόμενου ομαδικού βιασμού στο πανεπιστήμιο Cornell Μαθητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία: Σχεδόν 2.000 συλλήψεις, εκατοντάδες τραυματίες – Καταλήψεις σε 400 σχολεία Μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002 το αμερικανικό 10ετές Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα: «Καθίστε δίπλα σε Ισραηλινούς στο αεροπλάνο για μεγαλύτερη ασφάλεια» Η μητσοτάκειος αξιολόγηση των υπουργών και η οικογενειακή κόντρα Νάσος Ηλιόπουλος: «Αυτοί είναι οι νοικοκύρηδες για τον Χάρη Θεοχάρη» Με εκπλήξεις τα φετινά ραντεβού στην Ακαδημίας
Thepressproject.gr

Μαρινάκης για το δημοσίευμα WSJ με τις απειλές Γκιλφόιλ: Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα απειλής της κυβέρνησης ούτε κάτι τέτοιο θα γινόταν ανεκτό

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal που αποκάλυψε απειλές της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ προς την ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κ.Μαρινάκης διέψευσε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα απειλής της ελληνικής κυβέρνησης και για να είμαστε και σοβαροί ούτε κάτι τέτοιο θα γινόταν ποτέ ανεκτό». Πρόσθεσε επίσης πως η σχέση ΗΠΑ και Ελλάς «είναι μία στρατηγική σχέση σε βάθος που συνδέεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις κοινές αξίες», και αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου στη θάλασσα.Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, των δημοσιογράφων Rebecca Ballhaus, Dana Mattioli, Joe Parkinson και Drew Hinshaw, το επεισόδιο σημειώθηκε σε δείπνο τον Μάρτιο του 2026 στην Αθήνα, όπου παρευρίσκονταν Έλληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αναφερόμενη στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Ιλίε Μπολογιάν στη Ρουμανία, η πρέσβειρα των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε οποιαδήποτε χώρα θέλουμε. Μπορούμε να το κάνουμε κι εδώ». Ο Μπολόζαν είχε προβάλει αντίσταση στα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια για τον «Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου» (Vertical Gas Corridor) και στις πιέσεις να αγοράσει το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε πολύ υψηλές τιμές.
Ο κ. Παπασταύρου φέρεραι να απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον λαό. Ο δικηγόρος της Γκίλφοϊλ αρνήθηκε την περιγραφή του περιστατικού.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τη σιώπης της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας την να τοποθετηθεί για τις αμερικανικές παρεμβάσεις.
«Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημοσιεύματα, αλλά οφείλω να πω και να να είμαι σαφής ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα απειλής της ελληνικής κυβέρνησης και για να είμαστε και σοβαροί ούτε κάτι τέτοιο θα γινόταν ποτέ ανεκτό. Είναι αλήθεια ότι η σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ είναι πιο στενή και πιο σταθερή από ποτέ. Είναι μία στρατηγική σχέση σε βάθος που συνδέεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις κοινές αξίες», είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Ως προς τον τομέα της ενέργειας η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Παράλληλα ο Κάθετος Διάδρομος συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και αναβαθμίζει τον ρόλο της στην τροφοδοσία και άλλων τρίτων χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Δεν εμπλέκεται σε εμπορικούς και επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς», ανέφερε ακόμα.
Όπως σημείωσε, η ExxonMobil και η Chevron πραγματοποιούν επενδύσεις μαζί με ελληνικές εταιρείες, ενώ η γεώτρηση στο Ιόνιο πραγματοποιείται για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια. «Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός εκβιασμός για το αμερικανικό LNG», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «μεγαλώνει σε όλα τα επίπεδα» και ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί διαθέτουν «τεράστιο ενεργειακό και όχι μόνο αποτύπωμα».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...