Τελευταία νέα
Α.Μ.Ρότσιλντ-W.L.Mackenzie-Τζ. Φρίντμαν για την εθνική κυριαρχία , το πιστωτικό σύστημα , το νόμισμα Γεωργιάδης: Το τέλος των ράντζων στο “Αττικόν” και η “κόκκινη γραμμή” για τις συκοφαντίες στο ΕΣΥ Ν.Ανδρουλάκης: Κύπρος και Ελλάδα μπορούν με συντονισμό να είναι πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης  Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε ένα κόμμα με σχέδιο για το αύριο και στο άλλο που θέλει να μας γυρίσει στο 1980 Το ΠΑΣΟΚ βάζει θέμα για το βιογραφικό του Καββαδά: «Πώς έκανε εταιρεία αφού ήταν αξιωματικός των ΕΔ;» Ο Λαζαρίδης διέγραψε την αναδημοσίευση κατά της Ντόρας – «Σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ζήτημα», είπε ο Μαρινάκης Γεμάτo πρόγραμμα Ανδρουλάκη- Αναστασίου και Στέφανου στο προσκήνιο Μητσοτάκης: Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στο 1980, εμείς έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το σχέδιο για να στηριχθούν τα μικρά νησιά Κ. Αρβανίτης: Οι εθνικές εκλογές του 2023 ήταν «πειραγμένες» Κώστας Αρβανίτης: Οι εθνικές εκλογές του 2023 ήταν «πειραγμένες» Χατζηδάκης: Έχοντας βάλει τα θεμέλια για την Ελλάδα του 2030 πρέπει να αλλάξουμε πίστα
Thepressproject.gr

ΜεΡΑ25: Οι θάνατοι στη «Βιολάντα» αναδεικύουν ξανά τη διάλυση των δομών ελέγχου και ασφάλειας στην εργασία

«Οι θάνατοι εργαζομένων στη δουλειά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών διάλυσης της εργατικής νομοθεσίας, των μηχανισμών ελέγχου και προστασίας, που έχουν καλλιεργήσει και ενισχύσει την ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία των εργοδοτών, που μειώνουν διαρκώς το εργατικό κόστος και τα μέτρα ασφαλείας» σημειώνει στην ανακοίνωσή του σχετικά με το εργατικό δυστύχημα στη «Βιολάντα» που κόστισε τη ζωή σε πέντε εργάτριες το ΜεΡΑ25 Θεσσαλίας. Το ΜεΡΑ25 Θεσσαλίας τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι το εργατικό δυστύχημα στη μπισκοτοβιομηχανία «Βιολάντα», «έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των 201 νεκρών στη δουλειά, που άφησε πίσω του το 2025.»
«Η έκρηξη προκλήθηκε τα ξημερώματα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μετατρέποντας σε παρανάλωμα το παλιό κτήριο του εργοστασίου. Η επιχείρηση δούλευε με μειωμένο προσωπικό στην παραγωγή της νυχτερινής βάρδιας, επειδή η επιχείρηση έκοβε την πρωτοχρονιάτική της πίτα και υπήρξαν εργαζόμενες/οι που δεν πήγαν για δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από τύχη τα θύματα δεν είναι πολλαπλάσια» σημειώνει ακόμα.
«Άλλωστε, ήδη από το καλοκαίρι το τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου είχαν επισκεφτεί το εργοστάσιο της “Βιολάντα” και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής και είχαν κάνει παρατηρήσεις για ζητήματα μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων» υπενθυμίζει.
Το κόμμα ξεκαθαρίζει ότι «οι θάνατοι εργαζομένων στη δουλειά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών διάλυσης της εργατικής νομοθεσίας, των μηχανισμών ελέγχου και προστασίας, που έχουν καλλιεργήσει και ενισχύσει την ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία των εργοδοτών, που μειώνουν διαρκώς το εργατικό κόστος και τα μέτρα ασφαλείας. Οι πολιτικές αυτές ακολουθήθηκαν από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών.»
«Οι εργαζόμενες στη “Βιολάντα” σκοτώθηκαν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον ασταμάτητης εντατικοποίησης, υπερεργασίας και απαξίωσης της ζωής των εργαζομένων. Ζητάμε τη διαλεύκανση των αιτιών της πυρκαγιάς και την άμεση απόδοση ευθυνών. Απαιτούμε άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, προστασία της εργασίας και της ασφάλειας στην εργασία. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πεθαίνει στη δουλειά. Ως ΜέΡΑ25 Θεσσαλίας συλλυπούμαστε βαθιά τις οικογένειες των εργαζόμενων γυναικών που “έλαχε να μη σχολάσουν από τη βάρδια τους” και να χάσουν έτσι τραγικά τη ζωή τους» καταλήγει το κόμμα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...