Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας αυξημένη ευελιξία για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, προτείνεται η εξαίρεση των προσωρινών εθνικών μέτρων στήριξης από τους δημοσιονομικούς υπολογισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στην επιστολή αναφέρεται:
«Η Ευρώπη θα μπορούσε να εξετάσει την εξαίρεση των προσωρινών μέτρων που παίρνουν τα μέλη της ΕΕ, έως ένα συγκεκριμένο σημείο, από τους σχετικούς δημοσιονομικούς υπολογισμούς»
Παράλληλα, η ίδια πηγή επισημαίνει την πρόταση για αξιοποίηση των αυξημένων φορολογικών εσόδων:
«θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ που δημιουργούνται από την απρόβλεπτη αύξηση των γενικών τιμών, για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
Στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ευρωπαϊκή συνεννόηση, δηλώνοντας:
«ζητώ να εξετάσουμε επιλογές ώστε τα κράτη μέλη να αποκτήσουν μια πρόσθετη έκτακτη ευελιξία»
«Είναι ώρα για κοινές και τολμηρές κινήσεις, πέρα από τις γενικές παραινέσεις, όπως αυτές που έχουμε ακούσει έως σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας»
Διαβάστε περισσότερα
