Τελευταία νέα
Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη: Επιτυχής χειρουργική επέμβαση για ειλεό με λαπαροτομία Γεωργιάδης για 19χρονη Μυρτώ: Ξεκινά ΕΔΕ – Κανείς δεν θα παίζει με το ΕΣΥ Ο Μητσοτάκης, η καθαρίστρια στον Βόλο και ο Λαζαρίδης Μ.Χαρακόπουλος στη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ: Η παγκόσμια κοινότητα έχει εισέλθει σε ταραγμένα και αχαρτογράφητα ύδατα Παύλος Πολάκης: Η παραίτηση Λαζαρίδη χαστούκι στο παρακράτος και στην ψευτοαριστεία του Μητσοτάκη» Την Τρίτη στη Λέσβο ο Ν. Ανδρουλάκης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων λόγω του αφθώδους πυρετού Ηρώ Διώτη: Ακόμα και για Μητσοτάκη, εκπλήσσει το μέγεθος της εργαλειοποίησης Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης – Το παρασκήνιο της παραίτησης Άδωνις Γεωργιάδης: Διέταξα ΕΔΕ για την τραγική συκοφαντία, η Μυρτώ διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει Μ.Χρυσοχοΐδης από Ηράκλειο: «Η μάχη την οποία δίνουμε δεν έχει ούτε χρώματα, ούτε κομματική διάσταση» Γεωργιάδης: Διέταξα ΕΔΕ για την τραγική συκοφαντία, η Μυρτώ διασωληνώθηκε πριν πεθάνει Σιακαντάρης: Μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας το “μανιφέστο” Τσίπρα- Η αιχμή στο ΠΑΣΟΚ (ηχητικό)
Moneypress.gr

Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια υπό τη σκιά των νέων δασμών Τραμπ

Μικτές κινήσεις σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις νέες προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή αυστηρών δασμών και τις ανησυχίες που προκαλούν οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του λογισμικού.
Οι νέοι παγκόσμιοι δασμοί 10% του Ντόναλντ Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ τα ξημερώματα της Τρίτης καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή την εμπορική του ατζέντα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακύρωσε το αρχικό, ευρύ πλέγμα δασμών που είχε επιβάλει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, μέσω του Truth Social, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιοσδήποτε θέλει να αμφισβητήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «θα αντιμετωπίσει πολύ πιο αυστηρούς δασμούς».
Αυτά τα σχόλια ακολούθησαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Παρασκευή να ακυρώσει τους δασμούς που είχαν επιβληθεί μέσω του Νόμου για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης. Σε απάντηση, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα επιβάλει παγκόσμιο δασμό 15% με βάση το άρθρο 122 του Νόμου περί Εμπορίου του 1974. «Περιμένουμε περιορισμένες τροποποιήσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση με τις χώρες με τις οποίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Λορέιν Ταν, επικεφαλής της Morningstar, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των αγορών αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη.
Στο μεταξύ, υπό το βλέμμα των επενδυτών τέθηκε και η απόφαση της Κίνας για το επιτόκιο δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, την Τρίτη, διατήρησε αμετάβλητα το επιτόκιο στο 3% για το ετήσιο LPR και στο 3,5% για το πενταετές LPR.
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν άνοδο κατά 1,06%, μετά τις διακοπές του σεληνιακού νέου έτους. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2%. Η Pop Mart, κατασκευάστρια των παιχνιδιών Labubu, βυθίστηκε 5% μετά την κυκλοφορία νέας σειράς παιχνιδιών τη Δευτέρα.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 2,11%, κλείνοντας στις 5.969,64 μονάδες, φτάνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, χάρη στην άνοδο των μετοχών των μικροεπεξεργαστών. Παράλληλα, ο δείκτης Kosdaq των μικρών κεφαλαιοποιήσεων ανέβηκε κατά 1,13%, κλείνοντας στις 1.165 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 2,75%, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό των 34.700,82 μονάδων, ακολουθώντας την πορεία των μετοχών των μικροεπεξεργαστών. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ανέβηκε πάνω από 3,42%. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,87%, κλείνοντας στις 57.321,09, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 0,2%, κλείνοντας στις 3.815,98.
Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200, αν και αρχικά σημείωσε άνοδο, τελικά έκλεισε με μικρή πτώση στα 9.022,3 μονάδες.
Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας στη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 800 μονάδες, στον απόηχο της κλιμάκωσης από πλευράς Τραμπ στο μέτωπο των δασμών. Σημαντικό βαρίδι για τον Dow Jones, αποδείχτηκε και η μετοχή της IBM, που είχε διψήφια πτώση, μετά την παρουσίαση από την Anthropic νέων προγραμματιστικών δυνατοτήτων για το προϊόν Claude Code. Συγκεκριμένα για τους δείκτες ο Dow Jones υποχώρησε 1,66% στις 48.804 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,04% στις 6.837 μονάδες και ο Nasdaq είχε σημαντική πτώση 1,13% στις 22.637 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...