Τελευταία νέα
Aβολη στιγμή για Μακρόν στην Άγκυρα: Πήγε να χειροφιλήσει την Εμινέ Ερντογάν και εκείνη τραβήχτηκε [βίντεο] ΕΛΑΣ: Γιατί η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα Πώς η Αθήνα «διαβάζει» την «επίθεση φιλίας» Τραμπ στον Ερντογάν: Ανάχωμα στις βλέψεις για τουρκικά F-35 το Κογκρέσο Κλιμακώνει την επίθεση κατά Τσίπρα η κυβέρνηση: Οι αιχμές Γεωργιάδη και οι αποστάσεις Μαρινάκη Press Point: Ο ελληνικός λαός πετάει από τη χαρά του και αποθεώνει την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Επτά προτάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Παρεμβάσεις και για την Υγεία Ηράκλειο: Νέα βίντεο από την κακοποίηση 55χρονης – Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση Υποκλοπές: Σύγκρουση ΝΔ-Αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών για τις κλήσεις σε Ντίλιαν, Δημητριάδη Καιρός: Στους 36 βαθμούς θα φτάσει σήμερα ο υδράργυρος – Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες Τουμασάτου για Τσίπρα: «Οσο καλούς ηθοποιούς και αν είχε η Βουγιουκλάκη, η Βουγιουκλάκη θα ξεχώριζε» Νέος πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές: Επίθεση σε Σαμαρά για να κρύψει το σκάνδαλο Μουντιάλ 2026: Η Ελβετία απέκλεισε στα πέναλτι την Κολομβία και έκλεισε ραντεβού με την Αργεντινή
Efsyn.gr

Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή: Αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν και επαναφορά κυρώσεων στο πετρέλαιο

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν πάνω από 80 «στόχους» στο Ιράν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν για τις «ιρανικές επιθέσεις» εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στο Στενό του Ορμούζ.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ιρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δίκτυα διοίκησης και ελέγχου, παράκτιες εγκαταστάσεις ραντάρ, εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας και πάνω από 60 μικρά σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης στο και κοντά στο στενό», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε μέσω X.
 

https://t.co/7YDsfu5x84
— U.S. Central Command (@CENTCOM) July 8, 2026

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί απάντηση στις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, κατηγορώντας την Τεχεράνη για παραβίαση της καταρχήν συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στα μέσα Ιουνίου.
«Τρία πλοία χτυπήθηκαν μέσα σε 24 ώρες στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία επιτήρησης της ναυσιπλοΐας UKMTO, με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία να επιρρίπτουν την ευθύνη για δυο από τις επιθέσεις στο Ιράν.
Η νέα κρίση φέρνει ξανά στο επίκεντρο τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας μεταφοράς πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του μνημονίου κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, το οποίο είχε δημιουργήσει ελπίδες για αποκλιμάκωση και έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Η νέα στρατιωτική αντιπαράθεση προκαλεί ανησυχία για πιθανή περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, ενώ οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Το κείμενο που υπέγραψαν τη 17η Ιουνίου προέβλεπε ότι θα άνοιγαν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το 20% του αργού πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που καταναλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, και το de facto κλείσιμο του οποίου από την Τεχεράνη προκάλεσε κλυδωνισμούς στη διεθνή οικονομία και απογείωσε τις τιμές της ενέργειας. Επίσης το κείμενο ανέφερε ότι αίρονταν οι αμερικανικές κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...