Τελευταία νέα
Η Ελπίδα για τη Δημοκρατία της Μ. Καρυστιανού στέλνει εξώδικο σε Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη, Συμεών για τη Μονή Σινά Μαρία Καρυστιανού: Εξώδικο για την συμφωνία για τη Μονή Σινά Η Αθήνα είχε ένα «ανοιξιάτικο» Σάββατο και η Ερμού γέμισε κόσμο [βίντεο] Πεζεσκιάν για ΗΠΑ: «Οι δειλοί κατέστρεψαν την διαπραγμάτευση – Κάποιοι Ιρανοί πεινούν λόγω των κυρώσεων» Λιακούλη για άρθρο Φλωρίδη: Η Δικαιοσύνη βιώνει βαθιά κρίση επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας Ομιλία Μητσοτάκη στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Κηφισιά: Παράνομες «υπηρεσίες πάρκινγκ» σε νυχτερινά κέντρα – Πέντε συλλήψεις από την Αστυνομία Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Πάπας Λέων συναντήθηκαν στο Βατικανό Basketgate: Στο μικροσκόπιο «ύποπτα» στοιχήματα και όσοι ωφελήθηκαν από αυτά – Ετοιμάζονται νέες συλλήψεις Μονή Σινά: Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου επιβεβαιώνει ότι έλαβε την έγγραφη συναίνεση του Συμεών Ηλεία: 73χρονος εντοπίστηκε νεκρός κάτω από ελαιόδεντρο – Είχε πάει από την Αθήνα στο χωριό για τις ελιές ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη φερόμενη συμφωνία για τη Μονή Σινά
Efsyn.gr

Νέοι δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ επιλέγει χαμηλούς τόνους – Στο 10% οι επιβαρύνσεις, αποφεύγει την κλιμάκωση

Να… περάσει κάτω από το ραντάρ επιδιώκει η ΕΕ στις νέες ανακοινώσεις Τραμπ για νέες κυρώσεις σε βάρος 17 εμπορικών εταίρων.
Καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τις προηγούμενες… δασμολογικές φιλοδοξίες του Τραμπ, ο προσωρινός παγκόσμιος φόρος 10% ανανεώθηκε αργά την Πέμπτη για 17 εμπορικούς εταίρους, ενώ 43 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας, θα αντιμετωπίσουν δασμολογικό συντελεστή 12,5%.
Οι ΗΠΑ επικαλούνται ως επιχείρημα ότι οι εμπορικοί εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την καταναγκαστική εργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «λαμβάνει υπόψη» τα νέα μέτρα σύμφωνα με την έρευνά τους βάσει του Άρθρου 301 σχετικά με τις παραλείψεις λήψης μέτρων για το εμπόριο αγαθών καταναγκαστικής εργασίας, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ΕΕ δεν έχει ζήτημα καταναγκαστικής εργασίας.
Ωστόσο, δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω διένεξη σε αυτή τη φάση, αφού ο δασμός σε βάρος της ΕΕ είναι κάτω από το 15% που είχε αρχικά συμφωνηθεί.
«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της Κοινής Δήλωσης»
Οι νέες κυρώσεις «θεσπίζουν έναν συνολικό δασμολογικό συντελεστή 10% για την ΕΕ και επαναφέρουν τις πρόσθετες δασμολογικές απαλλαγές για την ΕΕ, όπως ο φελλός και τα διαμάντια, επιπλέον εκείνων για αεροσκάφη και ανταλλακτικά, γενόσημα φάρμακα και δραστικά συστατικά», δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Όλοφ Ζιλ.
«Η ΕΕ σημειώνει θετικά το γεγονός ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με τις δασμολογικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα κατάσταση «προσφέρει επίσης θετική δυναμική για τη συνέχιση των εργασιών για την διερεύνηση περαιτέρω δασμολογικών απαλλαγών και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των CRM, της οικονομικής ασφάλειας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ψηφιακών θεμάτων – για να αναφέρουμε μερικούς».
Η ΕΕ έχει ήδη εκπληρώσει το μέρος της συμφωνίας, καθώς οι δασμολογικές δεσμεύσεις της ΕΕ τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2026.
«Κοιτάζοντας μπροστά, η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο πρόσθετων ερευνών βάσει του Άρθρου 301. Αυτό είναι απαραίτητο για να συνεχίσουμε να παρέχουμε στις αντίστοιχες αγορές μας την απαραίτητη σταθερότητα και προβλεψιμότητα», υπογραμμίζει.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ συμμορφώνονται πλήρως με τις δεσμεύσεις τους», τονίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...